Yaşanan hakem hataları ve sorunlara kulüpler tepkili: Süper Lig yangın yeri, TFF ve MHK'dan ses yok

Süper Lig'de yaşanan hakem hataları sonrası kulüpler isyan ederken, futbolun yönetimini elinde bulunduran TFF ile hakem eğitim ve atamalarını gerçekleştiren MHK'dan herhangi bir açıklama gelmemesi dikkat çekti

Süper Lig kulüplerinin tepkileri karşısında TFF ve MHK sessizliğini korudu / Fotoğraf: AA 

Süper Lig'de 28 hafta geride kalırken, tartışmaların ve söz düellolarının en çok olduğu dönemlerden biri yaşanıyor.

Buna karşın Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Merkez Hakem Kurulu'ndan herhangi bir açıklama gelmemesi şaşkınlık yarattı.

Çarşamba akşamı oynanan Ankaragücü-Galatasaray maçına damga vuran hakem kararları sonrası sarı-kırmızılı ekipte başta ikinci kaptan Arda Turan olmak üzere, Abdurrahim Albayrak, Yusuf Günay, teknik direktör Fatih Terim ve başkan Mustafa Cengiz, yaşananlara tepki göstermişti.

 

 

"Mustafa Muhammed'i böyle mi durdurmayı planlıyorsunuz" sorusunu soran Galatasaray İkinci Başkanı Albayrak, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

Mustafa'nın hareketi kırmızı kartsa, Trabzon'daki de penaltıdır. Sadece adalet istiyoruz. Neler olduğunu tüm Türkiye, çok yakından seyrediyor. Bir bakıyorsunuz Trabzonspor Başkanı isyan ediyor, verilmeyen penaltı... Beni men etsinler, ben de bırakayım bu mesleği. Kime hizmet ediyoruz, nedir bu ya? Adalet istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz. Sen bu gece rahat uyuyabilecek misin? Nedir bize kastınız?

Sivasspor: Endişeliyiz!

Sarı-kırmızıların hakem tepkisinin damga vurduğu gecenin ardından bu kez bir açıklama da Sivasspor cephesinden geldi: Endişeliyiz!

Galatasaray Kulübü'nün Ankaragücü maçının hakemlerine ve MHK'ya isyanının ardından Twitter hesabından bir açıklama yayınlayan Sivasspor Kulübü, hakem hatalarından endişe duyduğunu ifade etti:

Anadolu kulüplerinin bir üyesi olarak, sık sık maçlarımızda başımıza gelen hakem hatalarından kaynaklı puan kayıplarının bir benzeri, şampiyonluk yaşayan takımların başına geldiğinde bir bardak suda koparılan fırtınanın etkisinin, bu hafta oynanacak Galatasaray-Demir Grup Sivasspor maçına tesir etme olasılığından endişeliyiz.

 

 

Sivasspor'un açıklamaları kamuoyunda tartışmalara neden olurken, Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu'nun sözleri, gündemi bir anda farklı bir noktaya getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Trabzonspor: FIFA'ya başvuracağız

TFF kurullarının bağımsızlıktan uzak olduğu gerekçesiyle 8 Mart Pazartesi günü FIFA'ya başvuruda bulunacaklarını söyleyen Ahmet Ağaoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Bağımsız olmak 'bize kimse karışamaz' değil. Aslında sadece almış olduğu kararlar yargıya taşınamaz. Onun ötesinde KDK, TBMM dolayısıyla Türk milleti adına görev yapıyor. Bağımsız ve özerk olmanız istediğiniz kararı alırsınız, istediğiniz kararı istediğiniz şekilde uygularsınız anlamına gelmez. TFF'nin de FIFA'nın talimatlarını ve kurallarını uygulama zorunluluğu vardır. Biz başvurumuzu pazartesi günü FIFA'ya yapacağız. Kurulların oluşumu AİHM ve KDK'nın raporları ve kararları doğrultusunda bağımsızlıktan uzak.

Antalyaspor: VAR kimin için var?

Lider Galatasaray'ın puan kaybettiği haftada Antalyaspor'u ağırlayan Fenerbahçe, mutlak galibiyet parolasıyla çıktığı müsabakadan 1-1 beraberlikle ayrıldı.

Karşılaşmaya, maçtaki gollerden çok hakem kararları damga vurdu.

Antalyaspor cephesi müsabakada iki penaltısının verilmediğini; Fenerbahçe tarafı ise maçın son dakikalarında Pelkas ile kazanılan penaltının iptal edilmesine tepki gösterdi.

 

 

Antalyaspor, maç sonrası resmi sitesinden hakem kararlarını eleştiren bir açıklama yaptı:

Karşılaşmada 1-0 önde olduğumuz sırada, Amilton'a ceza sahası içinde yapılan hareketin ikinci yarıda VAR incelemesi sonrası iptal edilen penaltı kararı ile karşılaştırıldığında daha net penaltı olması gerekirdi.

"VAR sisteminin daha adaletli değerlendirme yapmasını bekliyoruz" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Rakip kalecinin futbolcumuz Veysel'i önce formasından çekip ardından yumruk atmasını maçın hakeminin o kalabalıkta görmemesini anlayabiliyoruz ancak VAR'ın neden uyarmadığını sorgulamanın hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Bizler tüm bunlara öncülük yapacak olanların futbolu yönetenler olduğuna inanırken, ev sahibi ekibin yöneticilerinin futbolcularımıza galiz küfürler etmesini şaşkınlıkla izledik. Ayrıcalık değil, hakkaniyet istiyoruz! Kavga ve küfür değil, centilmenlik ve dostluk istiyoruz!

Fenerbahçe: 9 saniyelik orta oyunu

Tıpkı Antalyaspor'da olduğu gibi Fenerbahçe cephesi de hakem yönetimine tepki gösterdi.

Maçtan bir gün sonra kulübün Twitter hesabından "9 saniyelik orta oyunu" başlığıyla bir açıklama yayınlayan sarı-lacivertliler, şu eleştiriyi getirdi:

Türk futbolu, etki altındaki Türk hakemleri ve VAR sistemi eliyle açık operasyona uğramakta; bu operasyondan yıllardır olduğu gibi en ağır yarayı alan yine Fenerbahçe olmaktadır.  Tüm bunlara rağmen; yapılan her türlü saha içi, saha dışı operasyonlara ve algı çalışmalarına rağmen kalan 13 haftada camia olarak omuz omuza kenetlenerek, sakat ve cezalı futbolcularımızın da kadroya katılmasıyla, hedefimize ve zafere ulaşacağımıza inancımız tamdır.

 

 

Beşiktaş: Algı operasyonlarını dikkatle takip ediyoruz

Türk futbolundaki ortam kulüplerin açıklamalarıyla gerilirken, Beşiktaş'tan sağduyu çağrısı geldi.

Siyah-beyazlı kulüpten yapılan açıklamada, "Bağıranların değil sahada 'Hakkı'yla kazananların 'Şeref'li şampiyonluklar yaşayacağı bir lig istiyoruz" denilerek, şu ifadeler kullanıldı:

Süper Lig ekiplerinin son dönemde özellikle hakemler üzerinden yaratmaya çalıştıkları kaos ortamını ve algı operasyonlarını dikkatle takip ediyoruz. Futbol takımımızın müsabakalarını yönetecek hakemlerin, art niyetsiz ve 'adalet' duygusuyla sahada olacaklarına inanmak istiyoruz. Türk futbolunun, gelişimi, geleceği ve huzuru için futbolun tüm paydaşlarını sağduyulu olmaya davet ediyoruz.

 

 

Türkiye futbol ikliminde yaşanan gerilim son zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, futbolun en yetkili mercii olan Türkiye Futbol Federasyonu'ndan herhangi bir açıklama yapılmaması dikkatlerden kaçmadı. 

Ayrıca hakem yetiştiren, eğitimlerini sürdüren ve maçlardaki hakem atamalarını yapan MHK'dan da konuyla ilgili herhangi bir değerlendirmede bulunulmadı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU