Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi, İsrail'e silah sevkiyatını kasıtlı olarak geciktirdi"

Gazze savaşının 214. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf: Eliyahu Gershkovich/Detaylar

Gazze savaşının 214. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 8 Mayıs Çarşamba günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

Kommersant:
 

 

Husi barışı

Rusya Bilimler Akademisi ABD ve Kanada Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacısı Maksim Minayev, Kızıldeniz'deki çatışmanın nasıl sona erebileceği hakkında yazdı

Geçen nisan ayının son günlerinde dünya haber ajanslarına sansasyon bir haber düştü: ABD, Kuzey Yemen'i kontrol eden Husi Allah Ensar Örgütü'yle askeri karşılığa son vermeye hazır.

Medyaya sızan bilgilere göre Joseph Biden yönetiminin Husilere birkaç barış önerisi gönderdiği ifade ediliyordu.

Beyaz Saray o önerilerin hayata geçirilmesinin Husilerin, Kızıldeniz'de gemilere saldırısını durdurabileceğini düşünüyor.

Husilerle, bir nevi "Saldırmama Paktı" niteliğindeki bir anlaşma imzalama niyetine dair haberi Washington ne onayladı ne de yalanladı. Bu bağlamda yorumcular ve medya bu girişimin ABD için aynı anda birkaç anlamı olabileceğini konuştu.

Öncelikle o anlaşma Husiler üzerinde askeri zafer kazanılmasının imkansızlığının fiiliyatta itirafı olacaktı.

İkincisi ise ABD girişimlerinin öne sürülmesi otomatikman Ansar Allah'ın siyasi bakımdan tanınması anlamını taşıyacaktı.

Washington'un daha önce terör örgütü olarak nitelendirdiği Ansar Allah, Biden yönetimi için görüşmeler yapılabilecek meşru bir oyuncuya dönüşecekti.

Artı, Washington, Sana Havaalanı ve Hodeyda Limanı’ndan yaptırımı kaldırmayı değerlendirmeye hazır.

ABD'nin barış girişimlerine şimdilik Husiler altı kırmızı çizgiyle çizilmiş biçimde olumsuz yanıt verirken Kızıldeniz'de Batı gemilerine saldırıların çapını genişletme sözü veriyorlar. Geçen hafta örgüt yönetimi İsrail limanlarına giden gemilere sadece Kızıldeniz ve Bab el-Mandeb Boğazı'nda değil kendi imha silahlarının ulaşabildiği tüm bölgelerde saldıracağını açıkladı.

Söz konusu olan Akdeniz bölgesi ve aynı zamanda Aden Körfezi ve Umman Denizi'nin tüm Batı kıyılarıdır.

Yani, Allah Ansar örgütü kendisiyle zoraki "Husi barışı" arayışındaki ABD ile oyunda açık şekilde çıta yükseltmeye çalışıyor.


Детали (Detaylar):
 

 

Hamas: Kahire görüşmeleri İsrail'in esirleri kurtarmak için son şansı

Al Arabiya kanalına yaptığı açıklamada Hamas’ın üst düzey temsilcisi, görüşmeciler heyetinin Kahire'ye gitmeye hazırlandığını ifade etti. Kaynağın sözlerine göre bu, esirlerin serbest bırakılması için İsrail’in "son şansı".

Hamas temsilcisi, "Bu, hayatta kalan İsrailli esirlerin serbest bırakılması için son fırsat olabilir" diye belirtti.

Yetkilinin ifadelerine göre, Gazze Şeridi'nin Güney kısmında İsrail askeri operasyonunun başlaması üzerine Hamas müzakerecilerinin 7 Mayıs Salı günü Doha'dan Kahire'ye görüşmelere gitme planını iptal ettiler. Ancak daha sonra yeniden düşünmüşler ve kısa süre içinde Mısır'a gitme niyetindeler.

Hamas temsilcisi Netanyahu'nun, Refah'ta operasyona başlama planı "Kendisinin ve ordusunun esirlerin (rehinelerin) ölmelerine ilişkin karar aldığını ortaya koyduğunu" ifade etti.

Hamas temsilcisi, "Bu, Netanyahu ve Siyonist esirlerin aileleri için evlatlarının geri dönmesi yolunda son şans olacaktır" dedi.
 

 

ABD'li yetkili: Biden yönetimi İsrail'e silah sevkiyatını kasıtlı olarak geciktirdi

Refah'a yapılan operasyonu tasvip etmediğini göstermek amacıyla Biden yönetimi İsrail'e silah verilmesini geciktirdi. Sevkiyat partisinde jetler için 1800 adet 1 tonluk bomba ve yine jetler için 250 kiloluk 1700 bomba bulunuyordu.

Üst düzey ABD'li yetkilinin Walla portalına verdiği bilgiye göre, Biden yönetiminin özellikle İsrail'in kullanacağı 1 tonluk bombalara ve ahalinin sık olduğu yaşam birimlerinde o bombaların oluşturacağı büyük zarara odaklandığını ifade etti. 

Üst düzey görevlinin ifadelerine göre, Biden yönetiminin bu görülmemiş  adımı atmasına İsrail'in, Refah'ta büyük çaplı askeri operasyona başlama niyetinden Beyaz Saray'ın duyduğu büyük tedirginlikle ilgili İsrail'e sinyal vermek istemesi neden oldu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU