John Lennon'ın son sözleri ortaya çıktı

Kiefer Sutherland'in anlatıcılığını üstlendiği, Apple TV+'ın yeni belgeselinde The Beatles yıldızının takıntılı hayranı Mark David Chapman tarafından öldürülmesi inceleniyor

John Lennon (AP)

John Lennon'ın vurularak öldürüldüğü binanın resepsiyonunda çalışan konsiyerj, The Beatles yıldızının son sözlerini açıkladı.

Kiefer Sutherland'in anlatıcılığını üstlendiği, Apple TV+'ın yeni belgesel dizisi John Lennon: Murder Without a Trial'da (John Lennon: Duruşması Görülmeyen Cinayet) ünlü şarkıcının 8 Aralık 1980'de takıntılı hayranı Mark David Chapman tarafından vurulması ve olayın devamı araştırılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lennon'ın ölümünden bu yana ortaya atılan birçok komplo teorisinin de masaya yatırıldığı belgeselde Chapman'ın şartlı tahliye başvurusu yaparken avukatlarıyla arasında geçen konuşmanın ses kaydı da yer alıyor. Belgeselin isminde, Chapman'ın duruşmasının arifesinde ikinci derece cinayet suçunu kabul etmesinin ardından 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasına gönderme yapılıyor.

Jay Hastings o kader gününde, 40 yaşındaki Lennon'ın eşi Yoko Ono ve küçük oğulları Sean Ono Lennon'la birlikte yaşadığı New York'taki Dakota binasının resepsiyonunda çalışıyordu.

Hastings belgeselde "Koşarak yanımdan geçiyor. 'Vuruldum' diyor" diye anlatıyor.

Ağzından kan geliyordu. Öylece yere yığıldı.

Onu kısmen sırt üstü yatırdım ve gözlüklerini çıkarıp masanın üzerine koydum. Yoko 'Ambulans çağırın, ambulans çağırın, ambulans çağırın' diye bağırıyordu.

Taksi şoförü Richard Peterson da Dakota binasının önünde park halindeki arabasında otururken silahlı saldırıya tanık olduğunu söyledi.

Peterson "Lennon içeri girerken bir genç 'John Lennon' diyor" diye anlatıyor.

Tıknaz bir adamdı. Taksimin ön camından ona bakıyorum.

Ona ateş etmesini izliyorum. Bu adam az önce John Lennon'ı vurdu. Film çektiklerini sandım ama ışık, kamera ya da başka bir şey görmeyince durumun farkına varıp 'Hey, bu film değil' dedim.

Apple, üç bölümden oluşacak belgeselin "Lennon'ın trajik cinayetinin şoke edici ayrıntılarını" açığa çıkaracağını ve The Beatles yıldızının bazı en yakın arkadaşlarının yanı sıra Chapman'ın savunma avukatları, psikiyatristleri, dedektif ve savcılarıyla yapılan röportajları içereceğini belirtiyor.
 

Mark David Chapman
Mark David Chapman'ın 2020'de çekilen fotoğrafı (New York Eyaleti Ceza İnfaz Kurumu)


Hukuk ekibi tarafından Lennon'ı neden vurduğu sorulan Chapman, The Beatles şarkısına atıfta bulunarak şöyle diyor:

All You Need Is Love (Tek İhtiyacınız Sevgi), bunu hiç duydunuz mu? Ben de buna şöyle cevap veriyorum: İhtiyacınız olan tek şey sevgi ve 250 milyon dolar. O gelmiş geçmiş en büyük, en sahtekar p*çti.

68 yaşındaki Chapman halihazırda New York'taki Green Haven Cezaevi'nde tutuluyor. Defalarca şartlı tahliye talebi reddedilen Chapman, bir sonraki başvuru fırsatını Şubat 2024'te elde edecek.

2020'deki duruşmasında Chapman, Lennon'ın dul eşi Ono'dan özür dileyerek silahlı saldırıyı "aşağılık" ve "son derece bencilce" bir eylem diye nitelendirmişti.

Chapman "Ona yaşattığım acı için üzgünüm" demişti.

Bunu sürekli düşünüyorum.

The Beatles, Lennon'ın Dakota'daki dairesinde piyanosunun başında kaydettiği vokal kesitlerini yapay zeka teknolojisi kullanarak elde edip yaptıkları ve The Beatles'ın son şarkısı diye adlandırılan Now and Then'i kısa süre önce yayımlamıştı.

John Lennon: Murder Without a Trial, 6 Aralık'ta çıkacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU