John Lennon'ın günümüzde de geçerliliğini koruyan sözleri

Müzik ikonunun zamansız ölümünün üzerinden 43 yıl geçti

(AP)

8 Aralık 1980'de John Lennon, New York'taki apartmanının civarında sırtından 4 kurşunla vuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

40 yaşındaydı.

Ölümünden 7 gün sonra milyonlarca kişi günlük rutinlerine ara vererek Yoko Ono'nun Lennon'ın katkılarının anısına 10 dakikalık saygı duruşu talebini yerine getirdi.

Liverpool'da 30 bin, New York'taki Central Park'ta 225 bin kişi toplandı. Radyolar da sustu. Bu adama, bir gruptaki bu müzisyene duyulan sevginin gücü yıllar içinde neredeyse hiç azalmadı. Lennon'ın dobra siyasi aktivizmi onu küresel barış özlemi çekenlerin sembolü haline getirirken, "Imagine" da onların daimi marşı oldu. Parça, Emeli Sandé'nin Londra'daki 2012 Yaz Olimpiyatları için bir yorumunu kaydetmesinin ardından 2012'de Birleşik Krallık listelerine 18 numaradan yeniden giriş yaptı.

Lennon'ın varlığı çok ama çok özlense de mirası sonsuz. Ve her ne kadar aksini dileyecek olsa da Lennon'ın sözleri bugün de kendi yaşadığı dönemdeki gerçekliğini koruyor. İşte onun sözlerinden seçtiğimiz birkaç tanesi:

Tek başına hayal ettiğin bir rüya sadece bir rüyadır. Birlikte hayal ettiğiniz bir rüya gerçektir.

Eğer herkes başka bir televizyon seti yerine barış isteseydi, o zaman barış gelirdi.

Ya barış için savaşmaktan yorulursun ya da ölürsün.

Hepimizin içinde Hitler var ama sevgi ve barış da var. Öyleyse neden bir kez olsun barışa bir şans vermiyoruz?

Şu aşk hediyesine sahibiz ama aşk değerli bir bitki gibidir... Onu sulamaya devam etmelisin. Ona gerçekten bakmalı ve onu beslemelisin.

Yapmamız gereken umudu canlı tutmak. Çünkü umutsuz, batarız.

Eğer biri sevgi ve barışın 60'lı yıllarda bırakılması gereken bir klişe olduğunu düşünüyorsa, bu onun sorunudur. Sevgi ve barış sonsuzdur.

Seni uyandıramam. Seni sen uyandırabilirsin. Seni iyileştiremem. Seni sen iyileştirebilirsin.

Toplumumuz çılgın kişiler tarafından çılgın amaçlarla yönetiliyor. Bence manyakça amaçlar için manyaklar tarafından yönetiliyoruz ve bunu ifade ettiğim için deli diye bir yere kapatılabileceğimi düşünüyorum. Bu konuda delice olan işte bu.

Kendi hayalinizi üretin. Peru'yu kurtarmak istiyorsanız gidip Peru'yu kurtarın. Her şeyi yapmak pekala mümkün ancak bunu liderlere ve park sayaçlarına yıkarsanız olmaz. Carter'ın, Reagan'ın, John Lennon'ın, Yoko Ono'nun, Bob Dylan'ın veya İsa Mesih'in gelip bunu sizin için yapmasını beklemeyin. Bunu kendiniz yapmalısınız.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU