Esaretin Bedeli'nin yıldızı, filmin mantık hatasına 30 yıl sonra açıklık getirdi

Birçok sinemasever tarafından tüm zamanların en iyi filmi kabul ediliyor

IMDb'nin En İyi 250 Film listesinin zirvesindeki Esaretin Bedeli, Stephen King uyarlamaları arasında en başarılılardan biri kabul ediliyor (Castle Rock Entertainment)

Tüm zamanların en sevilen filmleri arasında başı çeken Esaretin Bedeli'nin (The Shawshank Redemption) yıldızı Tim Robbins, 30 yıl sonra filmin kötü şöhretli mantık hatasına değindi.

İkonik karakter Andy Dufresne'i canlandırdı

Stephen King'in 1982 tarihli öyküsünden uyarlanan ve Frank Darabont'un yönettiği Esaretin Bedeli'nde Robbins, eşiyle yasak aşkını öldürmekle haksız yere suçlandıktan sonra Shawshank Hapishanesi'nde müebbet hapis cezasına çarptırılan Andy Dufresne'i canlandırıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkum Ellis "Red" Redding rolünde Morgan Freeman'ın da yer aldığı film, güçlü performansları ve mesajlarıyla büyük beğeni toplamıştı. Ancak filmin Raquel Welch posterini de içeren meşhur finali, uzun zamandır bir "mantık hatası" olarak görülüyordu.

Filmin 30. yıldönümünü kutlamak üzere Turner Klasik Filmler Festivali'nde yapılan son röportajda Freeman, Robbins'e Esaretin Bedeli'nin ikonik finaline yaklaşırken ortaya çıkan "mantık hatasını" sordu.

Sözkonusu mantık hatası, filmde destansı bir kaçışa imza atan Andy'nin, kazdığı tünelden sürünerek geçtikten sonra posteri duvardaki eski yerine sabitleyemeyeceği fikrine dayanıyor. 

"Bu çok kolay"

Ancak Robbins'e göre bunun çok net bir çözümü var. Sözlerine "Bu çok kolay" diye başlayan oyuncu, elleriyle posterin üst köşelerini işaret ederek şöyle dedi:

Buraya sabitle. Alt kısmını kaldır. Posterin altına gir ve ardından delikten içeri gir.

Andy'nin posterin sadece üst yarısını sabitlediğini ve ardından altından sürünerek geçtiğini anlatan Robbins'in cevabı, salondan büyük bir alkış aldı.
 


65 yaşındaki aktör, filmdeki performansıyla 1995'te En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ına aday gösterilmişti.

İlk gösterime girdiğinde gişede çakıldı

Esaretin Bedeli, gösterime girdiğinde hikayesi, Robbins ve Freeman'ın performansları, Darabont'un yönetmenliği ve Roger Deakins'in görüntü yönetmenliğiyle eleştirmenlerin beğenisini kazanırken, 25 milyon dolar bütçeli film ilk gösterime girdiğinde sadece 16 milyon dolar kazanarak gişede hayal kırıklığı yaratmıştı.

O dönemdeki başarısızlık için Ucuz Roman (Pulp Fiction) ve Forrest Gump'la rekabeti, hapishane filmlerinin genel olarak popüler olmaması ve kadın karakterlerin eksikliği gibi nedenler gösterilmişti. 

Toplam 7 Akademi Ödülü adaylığı da dahil olmak üzere çok sayıda adaylık elde eden filmin yeniden gösterime girmesi, gişe hasılatını 73,3 milyon dolara yükseltmişti.


Independent Türkçe, ScreenRant, CBR.com

DAHA FAZLA HABER OKU