Gazze'de saldırıların orta yerinde kalan aktivist: İsrailliler esir alınıyor çünkü onların hapishanelerindeki Filistinli kardeşlerimizi huzura kavuşturmalıyız

Independent Türkçe, yeniden alevlenen İsrail-Filistin gerilimini yakından takip ediyor. Gazze'de yaşayan Filistinli aktivist Anwar Ataallah hayatını kaybedenlerin sayısının 200'ü aştığını, hastanelerde yer kalmadığını belirtiyor

"Yoğun füze koruması altında ve düşmanın komuta ve kontrol sistemlerinin hedeflenmesi altında İzzeddin el Kassam Tugayları Mücahidleri, düşmanın savunma hattını geçmeyi başardı ve Gazze Tümeni ve güney bölgesindeki 50'den fazla bölgeye eş zamanlı koordineli bir saldırı gerçekleştirmeyi başardı" 

1973 Arap-İsrail Savaşı'nın yıl dönümünde HAMAS'ın İsrail'e yönelik başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu sonrası örgütün silahlı kanadından gelen son açıklama yukarıda. 

HAMAS, tüm Arapları davet ediyor.

İsrail ise savaş hali ilan edip "Demirden Kılıçlar" operasyonuyla karşı saldırıya geçti.

Filistinli grupların saldırıları sonrası İsrail'de havaalanına gidenlere ait olduğu öne sürülen görüntüleri sosyal medyada paylaşılıyor.

Hamas, "Esir alınan İsrailliler arasında üst düzey subaylar var" diyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise başta ABD ve Batılı liderlerle bir dizi görüşme gerçekleştiriyor.

İsrail ordusu Gazze'ye hava saldırıları düzenliyor. 

Independent Türkçe, Gazze'deki kuşatma altında hayatını sürdüren Filistin gazeteci-aktivist Anwar Ataalah ile görüştü.

Ataallah, saldırılar nedeniyle görüşmeyi birkaç kez ertelemek zorunda kaldığını söyledi.

Röportajda dikkat çeken noktalardan biri HAMAS'ın söz konusu operasyonu İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlar için düzenlediği ile ilgili iddialardı.

Hamas'ın silahlı kanadı bu İzzettin El Kasam Tugayları, Aksa Tufan'a operasyonunu başlattığını açıkladı. Filistinli aktivist Anwar Atallah birlikteyiz. Öncelikle güvenli bir yerde misiniz? Malum Filistinli gruplarlar İsrail ordusu arasında çatışma sürüyor... 

Şu anda güvenli bir yerdeyim inşallah. 

Tam olarak nerede bulunuyorsunuz peki? 

Ben Gazze'nin ortasındayım şu anda. Çok yakınım. 20-25 dakika mesafede. 

Han Yunus'a düzenlenen hava saldırıları sonucunda dumanlar yükseldi. Neler oluyor, gözlemleriniz ne? 

Önce Gazze ile ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum. Gazze Şeridi'nde dört şehir var. Gazze, Deyr El Balah, Han Yunus ve Refah. Gazze Şeridi'nde 365 kilometrekarelik bu alan içinde yaklaşık 2,5 milyon insan yaşıyor. Dünyanın en kalabalık yeri. Han Yunus buradan yaklaşık yirmi beş otuz kilometre uzaklıkta. 

Siz Gazze'nin tam ortasındasınız?

Evet.

Şu andaki durumu tarif edebilir misiniz?

Elbette. Şu anda şehitlerimizin sayısı çok yükseldi. Yaklaşık 200 şehidimiz var. Hastanelerde yaklaşık bin-bin 500 yaralı var. Gazze'deki bulunan tüm hastanelerde yatak sayısı 2 bin. Normal hastalar, doğum yapan hastalar, tüm yatakların sayısı 2 bin sadece. Yerlerde yaralılar var öyle diyeyim. En az 500 yaralı var. Her an bu rakam artabilir. İsrail askeri güçleri herhangi bir uyarı vermeden içindeki sakinleriyle beraber birkaç bina tamamıyla yıktı saldırıda. Bu saldırıya maruz kalanlar ya yaralandılar ya şehit oldular.  Durum şimdilik böyle. 
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Evden çıkabiliyor musunuz?

Herkes evden çıkamıyor. Sabahtan biraz hareketlilik vardı ama şimdi hareketlilik yok sayılır. Sadece ambulanslar, güvenlik, polisler ve gazeteciler hareket edebiliyor. Herkes kendi evinde. Ama güvenli bir yer yok Gazze'de. Her an patlama sesini duyabiliriz. Her yer maruz kalabilir saldırıya. 

Patlamalara tanıklık ettiniz mi? 

Burada, sadece bulunduğumuz mahallemizde şimdiye kadar F16'lardan 15-16 füze bizim mahallemize düştü. Gazze'nin batısına...  

Sokaklarda esir alınan İsrailli askerlerden, sivillerden söz ediliyor. Bu gibi ortamlarda bilgi kirliliği de çok oluyor ama Filistinli grupların ele geçirmiş olduğu bölgelerde yaşlı İsraillileri çatışmalarda yaralanmamaları için Gazze'ye getirildiğine dair bazı görüntüler ve iddialar var. Bunlarla ilgili bir gözleminiz oldu mu? 

Bunları biz gördük, takip ettik. Bugün sabah saat yaklaşık 6'yı 20 geçe tüm direniş örgütleri harekete geçtiler, bir ayaklanma oldu. Gazze'de 17 seneden beri, bugüne kadar kuşatma altında yaşıyoruz. Bu sene, sadece 2023'te Batı Şeria'da yaklaşık 150 Filistinli öldürülmüştür. Her gün saldırılıyor. Direniş örgütleri bu durum yaşanmaz hale geldiği için bir karar alıp harekete geçtiler. İslami Cihat, HAMAS, Fetih... Bütün direniş örgütleri mensupları gittiler. İzzeddin el Kassam Tugayları, bu sabah yaptığı konuşma esnasında "Yaşlılara asla ve asla ateş etmeyin" dedi. Onlara ateş edilmedi. Ama bazıları kendileri teslim ettiler ve buraya, Gazze'ye getirildiler. Bizim esirlerimiz de vardı geçmişten, İsrail hapishanelerinde kalan. 30 senedir hapishanede yatan...  Onları çıkartmak için onların huzuruna kavuşturmak için tabii ki onlardan esir kaçırılmalıyız. 

Aksa Tufanı Operasyonu'nun amaçlarından biri de İsrail hapishanelerdeki Filistinlileri çıkartmak mı yani? Bu iddia doğru mu diyorsunuz? 

Doğrudur, doğrudur. Dediğiniz yüzde 100. Hem de burada en azından yaşam şartlarını iyileştirmek için gençlerimiz için... Artık gerçekten herkes umutsuz kaldı. Yeni nesiller için, İslam ümmeti için umut kesilmez. Biz meydandayız. Yalnız da kalsak meydandayız. Herkes bizim yanımızda kalacak. Müslümanlar, Araplar bizim yanımızda kalacaklar. Ve bize destek verecekler. Bunun için öyle bir operasyon düzenlendi. Gerçekten gençlerimiz çok sevinçli. Bedel ödeyeceğiz. Ama vatan için bedel ödenir. Biliyorsunuz Çanakkale'de Türkler ne bedeller ödedi. Biz de tüm insanlar gibi, vatanımız için bedel ödemeye hazırız.

Silahlı birliklerin Gazze'den çatışma noktalarına gittiği haberleri geliyor. Mesela El Halil'in hedeflendiği yönünde bazı bilgiler var. Resmi açıklama çok fazla yapılmıyor anladığım kadarıyla. Öyle değil mi? 

Çok sınırlı tutuluyor, doğrudur. Herkes şaşkınlık içindedir. Ama zannediyorum bu sefer olacak. İnşallah bu savaştan sonra, bu çatışmadan sonraki yaşanacak durum öncekinden çok farklı olacak. Çünkü gerçekten Gazze'de kaybedeceğimiz bir şey yoktur. Zaten her gün onlarca kişi kaybediyoruz. Filistinlilerin zannediyorum Batıyla da daha bugün başladı savaşı. Yarın öbür gün çok daha geniş bir alanda olabileceğini tahmin ediyorum.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU