İsrail lideri Netanyahu, Biden'la görüştü: "Savaşın uzun olacağını ve kazanacağımızı söyledim"

Hamas ise İsrail'e esir takası sinyali verdi

Hamas ve İsrail arasında bu sabah patlak veren çatışmalar tüm şiddetiyle sürüyor (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'la telefonda görüştüğünü bildirdi.

Netanyahu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Biden'ın kendisini aradığını ve Hamas'a karşı yanında olduğunu ifade ettiğini yazdı.

İsrail lideri, Biden'a "Hamas'a karşı güçlü ve uzun süreli bir savaş kampanyası yürütüleceğini ve İsrail'in kazanacağını" söylediğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Hamas'ın saldırılarını kınadıklarını belirterek, İsrail'in yanında olduklarını ifade etti. 

Öte yandan Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri, İsrail'le esir takası yapılabileceğine işaret etti.

Aruri, açıklamasında "Birçok İsrail askerini öldürmeyi ve esir almayı başardık. Çatışmalar sürüyor" dedi.

Hamas yetkilisi, ellerinde İsrail'in esir tuttuğu savaşçıları bırakmasını sağlayacak kadar askeri rehin aldıklarını savunarak, şu ifadeleri kullandı: 

Mahkum tutulan savaşçılarımıza gelince, özgürlüğünüzün yakın olduğunu söylüyorum. Elimizdekiler, sizi serbest bırakmaya yeter. Savaş ne kadar uzun sürerse, esir sayısı da o kadar artacak.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), işgal atlındaki Gazze Şeridi'nden sabah saatlerinde Hamas'ın attığı roketlerle başlayan çatışmalarda, İsrail askerlerinin ya da sivillerin rehin alındığına dair iddiaları yanıtlamamıştı. 

Ancak IDF Sözcüsü Daniel Hagari, son açıklamasında bazı İsraillilerin, Hamas militanları tarafından Gazze Şeridi'ne kaçırıldığını doğruladı. Yetkili, kaç kişinin esir alındığına ya da bunların sivil veya asker olup olmadığına dair bilgi paylaşmadı. 

Hagari, Gazze Şeridi'ne yakın Be'eri ve Ofakim şehirlerinde esir düşenlerin olduğunu belirtirken, 22 bölgede Hamas'la çatışmaların sürdüğünü bildirdi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın bu sabah başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonuna, İsrail "Demir Kılıçlar" operasyonuyla yanıt verdi. 

İzzeddin Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Dayf, ilk etapta İsrail'e 5 bin roket ve havan fırlatıldığını savundu. İsrail ise en az 2 bin 200 roket atıldığını öne sürdü.

ABD ve Avrupa, Gazze Şeridi'nden düzenlenen saldırıları kınarken Hizbullah, İran ve Katar'dan Hamas'a destek geldi. 

İsrail'in Channel 12 kanalının aktardığına göre Gazze'den düzenlenen saldırılar sonucunda can kaybı 100'e çıktı. 

Filistin'in resmi haber ajansı WAFA ise en az 198 Filistinlinin öldüğünü ve 1610 kişinin yaralandığını bildirdi


Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, WAFA

DAHA FAZLA HABER OKU