Ankara'dan Madrid'e uzanan hikaye: Arda Güler

Kariyerine Gençlerbirliği'nde başlayan, Fenerbahçe'de elit kulüplerin ilgisini çeken Arda Güler, kendisini 6 yıllığına Real Madrid'e bağlayan sözleşmeyi imzaladı. Arda'nın kariyer basamaklarını Independent Türkçe derledi

Bugün hayatımın en özel günü. Bugüne gelmemde katkısı olan, beni destekleyen herkese teşekkür ederim. Bu kulübün bir efsanesi olmak istiyorum. Burada olmak benim için çok büyük gurur. Herkese çok teşekkür ederim...

Bu sözler, henüz 18 yaşında dünyanın en saygın kulüplerinden Real Madrid'e transfer olan Arda Güler'e ait.

Fenerbahçe'de geçirdiği başarılı dönemin ardından kendisini 6 yıllığına Real Madrid'e bağlayan sözleşmeyi imzaladı genç yıldız.

 

 

Arda, 2029 yılına kadar Real Madrid için ter dökecek. 

Fenerbahçe, Arda Güler transferinden 20 milyon euro bonservis, 10 milyon euro da başarı bonusları karşılığında gelir elde edecek. Ayrıca oyuncunun sonraki satışından da yüzde 20 pay alacak.

Arda Güler'in Real Madrid kariyeri ise oldukça çetin geçecek.

Genç futbolcunun önünde zorlu basamaklar ve ciddi bir rekabet ortamı olsa da başarılı olacağından şüphesi yok. Üstelik transferinin ardından gelişimi için farklı bir kulübe kiralanacağı da gündemde. 

Bunlara karşın Arda Güler ise kendinden oldukça emin. Zira basın toplantısında kaydettiği şu sözler bu durumu destekler nitelikte:

Real Madrid tarihinde Zidane, Ronaldo, Mesut Özil gibi çok önemli oyuncular var. Şimdi ben de bu kulübün tarihinde yer almak istiyorum... Birçok önemli oyuncumuz var ama ben rekabete hazırım, severim. Oynamak için geldim. Kazanmak istiyorum, bunun için her şeyi yapmak ve kendimi Real Madrid'de göstermek istiyorum. Kiralık gitmeyeceğim. Real Madrid'de kalacağım.

 

 

Arda Güler'in Real Madrid'e transferi Türk futbolu ve kişisel kariyeri açısından tarihi bir başarı olsa da yaptığı tercih nedeniyle eleştiriler de yok değil.

Yıldız futbolcunun en üst seviyede yer almasının kendisi açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini savunanlar, Ajax, Borussia Dortmund, Sevilla gibi kulüpleri önceliğine alması gerektiğini ve burada göstereceği performansla Real Madrid seviyesine gelmesinin daha doğru olacağı görüşündeler.

Independent Türkçe, Arda Güler'in kariyerini derledi.

 

Arda Güler Fenerbahçe-AA.jpg
Arda Güler, Fenerbahçe'ye transferinin ardından kameralara ilk pozunu verdi / Fotoğraf: AA

 

Kariyeri Ankara'da başladı

Arda Güler, takvim yaprakları 25 Şubat 2005'i gösterdiğinde Ankara'nın Altındağ ilçesinde Serap-Ümit Güler çiftinin çocuğu olarak dünyaya geldi.

2014'te henüz 9 yaşındayken Ankara ekibi Gençlerbirliği altyapısında futbola başlayan Arda, 2019'da dönemin Fenerbahçe Altyapı Oyuncu İzleme Birimi Sorumlusu Serhat Pekmezci'nin dikkatini çekti.

Çocukluğundan beri büyük bir Fenerbahçe hayranı olan Arda'nın yolu 2019'da Fenerbahçe ile kesişti.

Şubat 2019'da Arda artık resmen Fenerbahçe'nin futbolcusu oldu.

Başkan Ali Koç'un çabalarıyla transferi gerçekleşen Arda, kariyer basamaklarını hızla tırmanmaya başladı.

2020'de U16'ya, 2021'de U19 takımına yükselen genç futbolcu, 16. yaşının 174. gününde ilk kez A Takım'la sahaya indi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pereira şans verdi, Avrupa'da boy gösterdi

Vitor Pereira döneminde UEFA Avrupa Ligi play-off turunda Helsinki'ye karşı formayı giyen Arda, o tarihten sonra artık daha çok adını duyurmaya başladı.

Süper Lig'deki ilk karşılaşmasına ise Antalyaspor karşısında çıkan Arda Güler, 1 asistle bitirdiği müsabakada sarı-lacivertli formayla ilk asistine imza attı.

A Takım'daki ilk sezonunda 12'si Süper Lig, 4'ü Avrupa maçları olmak üzere 16 kez sahaya inen Güler, 373 dakika süre alırken 3 gol ve 5 asistlik performans sergiledi.

 

Arda 10 numara-fenerbahceorg.jpg
Fenerbahçe'de 10 numaralı forma Ali Koç ve Jorge Jesus tarafından Arda Güler'e emanet edildi / Fotoğraf: fenerbahce.org

 

Jesus oynatmasa da formayı kaptı

Arda Güler'in esas çıkışı ise bu sezon olacaktı.

Jorge Jesus'un ilk zamanlar fazla şans vermediği Arda Güler'in bu süreçteki en büyük destekçisi taraftar oldu.

21. haftadan itibaren daha fazla şans bulmaya başlayan Arda Güler, verilen şansı iyi değerlendirerek futbolseverlerin beğenisini kazandı. 

Geride kalan 2022-23 sezonunda 51 kez kadroya giren ve 35 müsabakada forma giyen Arda Güler, bin 547 dakika süre alırken takımına 6 gol, 7 asistlik katkı sundu.

Genç yıldız, Fenerbahçe ile Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşayarak profesyonel kariyerinin ilk kupasını kazandı.

 

 

Başarılı performansıyla genç yaşında A Milli Takıma kadar yükselen Güler, Çekya ile oynanan hazırlık maçında 22 dakika süre aldı. 

Avrupa Şampiyonası elemelerinde Hırvatistan ve Letonya karşısında süre bulan genç futbolcu, 19 Haziran'daki Galler müsabakasında sonradan girdiği oyunda 29 dakika oynadı ve attığı golle ilk kez milli forma altında golle tanıştı.

Barcelona ve Real Madrid transfer için yarıştı

Yeteneğiyle Avrupa devlerinin dikkatini çeken Arda Güler için transfer sezonu da oldukça hareketli başladı.

Barcelona Sportif Direktörü Deco, transfer görüşmeleri için geldiği İstanbul'da uzun süre kalsa da sonuç alamadı.

 

 

İspanyol devleri Barcelona ile Real Madrid'in yanı sıra Milan, Ajax, Borussia Dortmund gibi kulüplerin de radarına giren Arda Güler, tercihini Madrid ekibinden yana kullandı.

Arda, tercih nedenini şöyle açıkladı:

Birçok kulüp benimle ilgilendi, iletişim kurmak istedi ama Real Madrid bu sürece dahil olduğunda onları geri çevirmedim. Çünkü dünyanın en büyük kulübü.

Real Madrid ile 6 yıllık sözleşme imzalayan Arda Güler, Modric, Vinicius Junior, Rodrygo, Kroos gibi dünyaca ünlü futbolcularla sahada yer almak için mücadele edecek.

Arda Güler, Almanya'da yetişen milli futbolcular Nuri Şahin, Hamit Altıntop ve Mesut Özil'den sonra Real Madrid'e transfer olan 4'üncü Türk futbolcu oldu. 

Türkiye'den yetişerek eflatun-beyazlı ekibe transfer olan ilk Türk futbolcu unvanını da elde etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU