Trans yüzücü Lia Thomas sessizliğini bozdu: "Kadınlar takımına aitim"

"Trans çocuklara ve daha genç trans sporculara yalnız olmadıklarını göstermek istiyorum"

(AP)

Üniversiteli transseksüel yüzücü Lia Thomas, sporcu olarak karşılaştığı trans karşıtı düşmanlık hakkında konuştu.

Pennsylvania Üniversitesi'nin 22 yaşındaki yüzücüsü, Sports Illustrated'a "Ben erkek değilim. Ben bir kadınım, bu yüzden kadınlar takımına aitim. Translar, diğer tüm sporcuların gördüğü saygıyı hak ediyor" ifadelerini kullandı.

Thomas kamuoyunun dikkatini ilk kez geçen yıl, trans kadınların kadın sporlarına katılmasına izin verilmesi tartışması alevlendiğinde çekmişti.

Daha öncesinde ailesine ve arkadaşlarına açılan Thomas, vücudunu ve rekabet yeteneğini nasıl etkileyebileceğine ilişkin endişelere rağmen 2019'da hormon replasman tedavisine başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Kolej Atletizm Birliği (NCAA) politikalarına uygun olarak Thomas'ın 1 yıllık hormon replasman tedavisinden sonra kadın yüzme takımına katılmasına izin verildi. Fakat Thomas kurallara uymasına rağmen NCAA ve ABD Yüzme Federasyonu'nun yanı sıra onu kadınların yüzme yarışlarında yer almasına izin verildiği için eleştiren sağ görüşlü yorumcuların dikkatini çekti.

Sports Illustrated 6 ila 8 takım arkadaşının Thomas'ın takımda olmasını desteklediğini fakat Pensilvanya Üniversitesi'nin kadın yüzücülerinin yarısının buna karşı olduğunu bildirdi. Takımın 16 üyesi geçen ay imzasız bir mektup yayımlayarak okul yetkililerinin devreye girmesini ve Thomas'ın konferans şampiyonluk müsabakalarından men edilmesini talep etmişti.

Mektupta Thomas'ın "yarışmaya hak kazanması durumunda artık üniversite, Sarmaşık Ligi ve NCAA kadın yüzme rekorlarını kırabileceği", bunların "erkek bir sporcu olarak asla kazanamayacağı başarılar" olduğu savunulmuştu.

Bazı araştırmacılar hem genetik ve atletik beceri, hem de finans ve iyi koçluğa erişim söz konusu olduğunda sporların doğası gereği adil olmadığını savunuyor.

Thomas "Ben de takımdaki herkes gibi bir kadınım" ifadelerini kullandı.

Kendimi her zaman sadece bir yüzücü olarak gördüm. Uzun zamandır yaptığım şey bu; sevdiğim şey bu.

Pensilvanya Üniversitesi, mektup yayımlandıktan sonra yapılan açıklamada Thomas'ın takımda kalacağını söylemişti. Thomas, geçen ay 200 metre serbest yüzüşte Sarmaşık Ligi (ABD'nin New England bölgesi ve güneyindeki 8 vakıf üniversitesinin oluşturduğu dayanışma birliği -ed.n.) rekorunu kırmıştı.

Thomas'ın yarışma hakkı şubatta, NCAA'in ABD Yüzme Federasyonu'nun trans yüzücüler için yeni kurallarını kabul etmeyeceğini açıklamasıyla yeniden teyit edilmişti. Thomas bu ay NCAA Şampiyonası'na katılacak.

Sports Illustrated'a konuşan yüzücü "Trans çocuklara ve daha genç trans sporculara yalnız olmadıklarını göstermek istiyorum" dedi.

Kim oldukları ve sevdikleri spor arasında seçim yapmak zorunda değiller.

Bu yılın ardından yüzmedeki geleceğimin tam olarak nasıl görüneceğini bilmiyorum ama bunu yapmaya devam etmeyi çok isterim.

Yüzmek ve olduğum kişi olarak yarışmak istiyorum.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport/us-sport

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU