Billie Eilish'ten diğer sanatçılara israf eleştirisi

22 yaşındaki şarkıcı, "sadece daha fazla almanızı sağlamak için" kullanılan uygulamanın yaygınlığından yakındı

(AFP)

Billie Eilish, albümlerinin birden fazla versiyonunu farklı ambalajlarda piyasaya süren sanatçılara seslenerek bu uygulamanın çevreye zararlı olduğunu söyledi.

22 yaşındaki müzisyen, "Dünyanın en büyük sanatçılarından bazıları, sırf daha fazla almaya devam etmenizi sağlamak için her birinde farklı ve benzersiz şeylerin olduğu 40 farklı plak ambalajı yapıyor" dedi.

Bu çok savurganca.

Eilish bir süredir sürdürülebilirlik konularında müzik endüstrisinin en açık sözlü kampanyacılarından biri.

Geçen yıl, müzik endüstrisinin yarattığı karbon emisyonlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan Reverb'ün Müzik Sektöründe Karbonsuzlaştırma Projesi'nin başlatılmasını ve finanse edilmesini sağlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eilish'in son Happier Than Ever turnesinde sanatçılara ve ekibe sadece bitki bazlı yemekler sunulmuş ve ABD'nin Şikago kentinde düzenlenen Lollapalooza festivalinin alanına geçici bir "güneş tarlası" kurdurarak ana sahnesine kısmen güç sağlamıştı.

Billboard'a konuşan Eilish, özellikle moda evi Oscar de la Renta'yı hayvan kürklü üretimler yapmasına son vermeye ikna etmek için nüfuzunu kullanmaktan gurur duyduğunu söyledi.

"En çok kişi tarafından görülen şey, Oscar de la Renta'nın Met [Gala] için bana bir elbise yaptığında kürk kullanmayı bırakmasını sağlamaktı" dedi.

Bu benim için gerçekten çok önemliydi. Modayı seven biri olarak bu çok zor. Giysilerde hayvansal ürün kullanılmamasının büyük bir savunucusu olmaya çalıştım ve bu çok zor. İnsanlar gerçekten klasik şeyleri seviyor. Anlıyorum, ben de onlardan biriyim. Ama hangisi daha önemli: Eşyaların orijinal olması mı yoksa çocuklarımızın bu gezegende yaşayabilmesi ve onların da çocuk sahibi olması mı?

Eilish'in 2021'de çıkan albümü Happier Than Ever, 8 farklı plak çeşidiyle piyasaya sürülse de şarkıcı bunlarda %100 geri dönüştürülmüş siyah plak kullanmıştı. Ayrıca şarkıcı renkli çeşitlerin geri dönüştürülmüş artıklardan ve plastik filmin de şeker kamışından yapılmasını sağlamıştı.

Eilish dergiye verdiği röportajda, "Günümüzde ve çağımızda bazı sanatçılar için nedense her farklı türden plak ve ambalaj yapmak çok önemli" dedi.

Bunun ne kadar savurgan olduğunu size anlatamam bile. Gözümüzün önünde gerçekleştiriyorlar ve bundan yakayı kurtarıyorlar. Sürdürülebilir olmak için elinden geleni yapan ve ekibindeki herkesi sürdürülebilir olmaya dahil etmeye çalışan biri olarak bunu gerçekten sinir bozucu buluyorum. Sonra dünyanın en büyük sanatçılarından bazıları sırf daha fazla almaya devam etmenizi sağlamak için her birinde farklı ve benzersiz şeylerin olduğu 40 farklı plak ambalajı yapıyorlar.

Bu çok savurganca. Hâlâ satış rakamlarının ve para kazanmanın bu kadar önemsendiği bir noktada olmamız beni rahatsız ediyor. Tüm favori sanatçılarınız bu saçmalığı yapıyor.

Eilish kısa bir süre önce kendi jenerasyonu içinde aynı yıl hem Yılın Şarkısı Grammy'sini hem de En İyi Özgün Şarkı Oscar'ını kazanan ilk sanatçı oldu.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU