Trump, kürtaj yasağını kaçıncı haftadan itibaren destekleyeceğinin sinyalini verdi

Trump ayrıca "Kürtaj meselesini eyaletlere geri taşıdık" dedi

(AP)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, konuyla ilgili net bir pozisyon almaktan aylarca kaçındıktan sonra 15 haftadan itibaren kürtajın federal düzeyde yasaklanmasını destekleyeceğine işaret etti.

Salı günü WABC'ye verdiği röportajda Trump, "Halihazırda hemfikir olunan hafta sayısı 15 ve ben de bu açıdan düşünüyorum ve çok makul bir şey ortaya çıkacak" dedi.

Ama gerçekten (sabit fikirliler bile katılıyor) 15 hafta, insanların hemfikir olduğu bir sayı gibi görünüyor.

Tecavüz, ensest ve annenin yaşamı açısından "istisnalar olması gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Öte yandan Trump bunu bir politika haline getirmekten imtina ederek "uygun zamanda" belirli bir zaman dilimi açıklayacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal bir yasaktan bahsetmesine rağmen daha sonra "Kürtaj meselesini eyaletlere geri taşıdık" diyen Trump'ın kendisiyle çeliştiği anlaşılıyor.

Eski ABD Başkanı "Ve herkes hemfikir, bunu yıllardır duyuyorsunuz, her iki taraftaki tüm hukuk uzmanları hemfikir; bu bir eyalet meselesi. Bu federal bir mesele olmamalı, bu bir eyalet meselesi" dedi.

Salı günkü röportajında Trump ayrıca Demokratların "9. ayda kürtaj yapılmasını onayladığını" belirterek yanlış bir iddia ortaya attı.

2022'de ABD Yüksek Mahkemesi, Trump'ın atadığı üç yargıcın bu kararı desteklemesiyle Roe-Wade'i bozmuştu.
 

Donald Trump
Donald Trump, bir yasağı destekleyeceğinin sinyalini verdi (AP)​​​​​​​


Önseçimler boyunca Trump'ın rakipleri kürtaja belirli bir zaman sınırı getirilmesini desteklediğini dile getirirken, eski ABD Başkanı kesin bir tavır almaya yanaşmadı.

Şubatta The New York Times, eski ABD Başkanı'nın tecavüz, ensest ya da annenin hayatını kurtarmak için gerektiği istisnalar dışında 16 haftalık bir yasağı desteklediğini sessizce ifade ettiğini aktarmıştı.

Öte yandan gazetenin haberine göre Trump, Cumhuriyetçi başkanlık önseçimlerinin sonuna kadar görüşlerini gizli tutmak istediğini danışmanlarına söylemişti.

Bir ekip üyesinin aktardığı üzere 16 haftalık yasağın çift sayı olması nedeniyle Trump'ın ilgisini çektiği söyleniyor. Trump'ın "Çift sayı. 4 ay oluyor" dediği iddia ediliyor.

Trump'ın tutumu, 2024'teki rakibi ABD Başkanı Joe Biden'ın kürtaj hakları meselesini ana odak noktası haline getiren kampanyasıyla keskin bir tezat oluşturuyor. Martın başlarında yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında Biden, kürtaj korumalarını geri getirme sözü vererek Yüksek Mahkeme'nin Roe-Wade kararını bozmasını sertçe eleştirmişti.

ABD Başkanı "Yargıçlar, size saygısızlık etmek istemem ama kadınlar ... seçim gücünden ya da siyasi güçten yoksun değildir" demişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU