NYT: Trump çift sayıları sevdiği için 16. haftada kürtaj yasağını destekliyor

Eski ABD Başkanı kampanya süresince kürtajla ilgili kamuoyu açıklaması yapmadı

(Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, 16. haftadan itibaren kürtajın yasaklanmasına sessizce destek verdiği fakat danışmanlarına Cumhuriyetçi Parti önseçimleri bitene kadar görüşlerini kendisine saklamak istediğini söylediği bildirildi.

Haberi ilk aktaran New York Times oldu. Yayın kuruluşuna göre Trump, yasağı üç istisna dışında savunuyor: tecavüz, ensest veya annenin hayatının kurtarılması için gerektiği vakalarda. Gazete bu bilginin "Trump'ın müzakereleri hakkında doğrudan bilgi sahibi olan iki kişiden" geldiğini belirtiyor.

Trump'ın sözcülerinden Karoline Leavitt, The Hill'e yaptığı açıklamada şöyle dedi: 

Başkan Trump'ın atadığı Anayasacı güçlü federal yargıçlar ve Yüksek Mahkeme yargıçları, başkalarının 50 yılı aşkın süredir yapmaya çalıştığı şeyi yapıp Roe-Wade kararını iptal ederek bu kararı alma yetkisini eyaletlere geri verdi.

Leavitt bu haber için "yalan haber" dedi. The Independent, Trump'ın kampanya ekibiyle temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Eski ABD Başkanı federal düzeyde kürtaj yasağı öneren ilk Cumhuriyetçi politikacı değil. Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, bir grup muhafazakar Hıristiyan'a yaptığı konuşmada 15 haftadan itibaren kürtajın yasaklanmasına desteğini dile getirmişti. 2022'de ABD Senatörü Lindsey Graham ise 15 haftadan itibaren federal yasağa izin verecek bir yasa tasarısı sunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yine de eski başkan, bir aday seçilmeden önce sosyal muhafazakarları yabancılaştırma ihtimaline yönelik endişelerini dile getiriyor. Trump'ın bir ekip üyesine çift sayı olduğu için 16 haftalık yasak fikrini sevdiğini söylediği bildirildi.

Söylendiği üzere bir üyeye "Çift sayı. 4 ay oluyor" demiş.

Şimdiye kadar Trump'ın bu konuda halihazırda ne düşündüğüne dair çok az şey biliniyordu. The New York Times'a göre Trump, önerdiği üç istisnayı kabul etmediklerini öğrendiğinde başkan yardımcısı adaylarını hemen reddederek Cumhuriyetçilerin bu zihniyetle seçim kaybetmeye devam edeceğini öne sürüyor.
 


Öte yandan Trump'ın ABD Yüksek Mahkemesi'ne atadığı üç muhafazakar yargıç, bu işleme erişimi anayasal hak haline getiren dönüm noktası niteliğindeki 1973 tarihli Roe-Wade kararının bozulmasına katkı sağlamıştı.

Eski başkan önerdiği yasağın kürtaja kısıtlama getirmeyen eyaletleri hedef alacağını söyledi. Halihazırda 14 eyalet bu işlemi bir dereceye kadar yasaklamış durumda.

Trump'ın hayatı boyunca bu işlemle ilgili düşüncelerinin gelgitli olduğu ve görüşlerinin siyasi eğilimlere göre değiştiği anlaşılıyor. Florida'nın 6 haftadan itibaren kürtajı yasaklamasını yakın zamanda eleştiren Trump, muhtemel bir seçmene "hâlâ seçimleri kazanması gerektiğinden" tam bir yasağın garantisini veremeyeceğini söylemişti.

Eylülde NBC'ye verdiği bir röportajda Cumhuriyetçilerin, seçmenlerin zihniyetine göre bir sınır belirlemesi gerektiğini belirtmişti.

Trump "Olacak şey şu; kaç hafta ya da kaç ay tanınacağına karar vereceksiniz" demişti.

Halkı mutlu edecek bir sayı bulacaksınız.

2016'daki seçimlerde yarışırken, kürtaj yaptıran kadınların cezai kovuşturmaya tabi tutulabilmesi gerektiğini öne sürerek "Bir tür ceza olmalı" diyen Trump, daha sonra bu görüşünden geri adım atmıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU