Güney Kore'deki stadyumları neden kadınlar dolduruyor?

"K-pop hayranlığından farksız"

Güney Kore'de kadınların spor müsabakalarına ilgi göstermesi 1990'larda başlamıştı (Reuters)

ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times (NYT), Güney Kore'de kadın taraftarların spor müsabakalarına gösterdiği yoğun ilgiyi yazdı. 

Haberde, "dünyanın en ataerkil toplumlarından biri" diye nitelenen Güney Kore'de düzenlenen maçlarda, tribünlerdeki kadın sayısının genellikle erkeklere kıyasla daha fazla olduğu belirtildi. 

Kore Profesyonel Spor Birliği'nin 2022'de açıkladığı rakamlara göre futbol, basketbol, voleybol ve beyzbol müsabakalarında seyircilerin en az yüzde 55'i kadınlardan oluşuyor.

Başkent Seul'deki Yonsei Üniversitesi'nden Cho Yijin, bu yüksek oranın stadyumlardaki güvenli ortamlarla ilişkili olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cho, stadyumlarda eskiye kıyasla daha "dostane bir hava" olduğuna dikkat çekerek, "Daha az sigara ve içki içiliyor, ayrıca küfürlü tezahüratlar da pek kalmadı" dedi. 

Akademisyen, ayrıca stadyumlarda ailelere uygun bir atmosfer yaratıldığını, çocuklar için özel oyun alanları yapıldığını söyledi.

Sık sık spor müsabakalarına katıldığını belirten 24 yaşındaki Yim Subin ise "Oyuncular sporcu değil, ünlü gibi görülüyor. K-pop hayranlarının idollerini takip etme şeklinden çok da farklı değil" ifadelerini kullandı.

NYT, birçok kadın taraftar grubunun tuttukları takımları desteklemek için ülkenin farklı şehirlerindeki maçlara gittiğini aktardı. 

Güney Kore'nin en üst seviye futbol ligi K League 1'de yer alan takımlardan Daejeon Hana Citizen'ın, kadın taraftarların kendi aralarında maç yapması için kurduğu "Kraliçe Kupası" adlı bir amatör lig de var.  

Beyzbol maçlarına düzenli olarak katılan Eunji Shin de favori takımı Doosan Bears'ın Japonya'daki idmanlarını bile izlemeye gittiğini söyledi. 

43 yaşındaki Shin, kadınların müsabakalara her zaman fotoğraf makineleriyle geldiğine işaret ederek, "Erkeklerde böyle bir şey yok. Ancak amigo kızların fotoğraflarını çekmek isterlerse makineyle geliyorlar" dedi.


Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU