TKP Genel Sekreteri Okuyan: Kadıköy’ü burjuvaziye bırakmak gibi bir niyetimiz olamaz

Okuyan, “TKP önümüzdeki süreçte, uygun gördüğü yerlerde, iddialı olan başka partilerin adaylarını destekleyecek” dedi

Fotoğraf: X

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Kadıköy adaylığını değerlendirdi,

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duvar’a konuşan Okuyan süreci “Sayın Maçoğlu’nun Kadıköy’deki adaylığının nasıl geliştiğini bütün ayrıntılarıyla kamuoyuna açıkladık. Biz aylar öncesinden bu konuda bilgi sahibi olmamıza karşın, Maçoğlu’nun TKP’den aday olacağına ilişkin bir açıklama yapmadık hiçbir yerde. Buna karşılık başka partiler adına kimi iddialar gündeme geldi. Biz bu şekilde bir tartışmayı doğru bulmadık. Daha sonra SMF, Maçoğlu’nun TKP’den adaylığıyla birlikte Kadıköy tercihini de ilan etti. Bunu bir eğilim olarak biliyorduk ama bizim öncelikli tercihimiz Kadıköy değildi. Kamuoyu ile açıkça paylaştık ve bu adaylığın bu şekilde duyurulmaması gerektiğini de belirttik. Sonra değerlendirme sürecimizi tamamladık, SMF’li dostlarımız ile konuyu bütün boyuları ile ele aldık ve Maçoğlu’nun TKP’den adaylığını ilan ettik” diye anlattı

“Türkiye’de sosyalistlerin bir araya geldiği tanımlı bir ittifak yok ki. Siyasi hareketler kendileri karar alıyor, bazı yerelliklerde platformlar kuruluyor, ortak bir çalışma yürütülüyor ama bunlar her partinin kendi özgür iradesiyle katıldığı ya da katılmadığı süreçler” diyen Okuyan şunları söyledi:

Daha şimdiden 'sosyalistler' diye tanımladığınız geniş yelpazede yüzlerce aday ortaya çıkmış. Bunların pek azı bir ittifakın adayı. Partiler kendileri aday gösteriyor, bazı örgütler bağımsız aday çıkarıyor. Ve bu adayların etrafında yeni işbirlikleri, ittifaklar, dayanışma ilişkisi ortaya çıkabilir ya da çıkmayabilir. Kadıköy’deki çalışmamızda başka siyasi hareketler de var, yani bu anlamda bir ittifak söz konusu. Ancak herkes kendi kararını almakta özgür. TKP önümüzdeki süreçte, uygun gördüğü yerlerde, iddialı olan başka partilerin adaylarını destekleyecek büyük olasılıkla. Soldaki partileri kastediyorum. Ama bunu yapmayıp, bir başka partiye 'Sen neden burada aday çıkarıyorsun' demek aklımıza hiç gelmiyor.

Fatih Mehmet Maçoğlu’nun Kadıköy’den adaylığına düzen siyasetinden gelen saçma eleştirilere gelince… Gereken fazlasıyla söylendi. Türkiye’de yoksulları ve yoksulluğu yanı başında görmek istemeyen bir kesim var. Biz yoksulluğun olmadığı bir dünya yaratmak için uğraşıyoruz ve evet biz de yoksulluğu sevmiyoruz. Ancak bugün yoksulluğun dışında kalan küçük bir nüfus bölmesi yoksulların ortalıkta dolanmadığı, deyim yerindeyse ayak altından çekildiği steril alanlar peşinde. Bunu yarattıkları oluyor. Bir tatil kasabasında villalarla kendilerini ayırabilirler. Kentlerde pahalı ve izole sitelerde bunu yaratabilirler. Ama Kadıköy gibi Türkiye’nin siyasi, kültürel, ideolojik, ekonomik yaşamında önemli yeri olan ve İstanbul ulaşımında bir hub işlevi gören bir ilçede bunu yapamazlar. Kadıköy’de yoksulluğun izinin zayıf olduğu noktalar var ama bütün ilçeye baktığımızda çok sayıda emekçi yaşıyor Kadıköy’de. Kimilerinin iddia ettiği gibi Kadıköy’de sadece çalışmıyorlar aynı zamanda yaşamaya çalışıyorlar. Kimse kusura bakmasın, Kadıköy’ü burjuvaziye bırakmak gibi bir niyetimiz olamaz.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU