Magnus Carlsen yenilince rakibinin aksesuarına suç attı

Norveçli ayrıca Katar Masters'ı hile karşıtı önlemleri ciddiye almadıkları gerekçesiyle sertçe eleştirdi

Magnus Carlsen, Katar Masters organizatörlerine kızgın (AFP)

Satrançta dünyanın 1 numarası Magnus Carlsen, Katar Masters'taki yenilgisini rakibinin saat takmasına bağladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Norveçliyi mağlup eden Kazak Büyükusta Alişer Suleymenov, 5 kez dünya şampiyonu olan rakibine 2006'da Norveç Şampiyonası'nda Berge Ostenstad'a karşı yenilişinden bu yana 2 bin 520 puandan düşük bir rakibe karşı ilk mağlubiyetini tattırdı.

Yakın zamanda Carlsen, geçen yıl kendisine karşı zafer kazanmak için hile yapmakla suçladığı Hans Niemann'la bir tartışmaya girmiş ve Amerikalı oyuncu geçmişte hile yaptığını kabul etmişti.

Ve 32 yaşındaki oyuncu o zamandan beri hile karşıtı önlemlerin eksikliğinden yakınırken, Suleymenov'un saatinin maç sırasında dikkatini nasıl dağıttığını da belirtti.

Bugünkü oyunumda tamamen ezildim. Bu, harika bir maç çıkaran ve kazanmayı hak eden rakibimi suçlamak için değil fakat dürüst olmak gerekirse, rakibimin oyunun başlarında saat taktığını görür görmez konsantre olma yetimi kaybettim.

Bu düşüncelerle düzgün başa çıkamadığım için elbette sorumluluğu üstleniyorum ancak organizatörlerin hile karşıtlığını hâlâ ciddiye almadığını görmek de inanılmaz derecede sinir bozucu (yayın gecikmesi yok, seyirciler oyun salonunda akıllı telefonlarla dolaşıyor).

Carlsen daha sonra saat takmanın yasallığını yetkililere sorduğunu da sözlerine ekledi:

Oyun sırasında bir hakeme saat takmanın yasak olup olmadığını sordum ve o da akıllı saatlerin yasak olduğunu ama analog saatlere izin verildiğini söyledi. Bu durum, Dünya Satranç Federasyonu'nun bu tür etkinlikler için belirlediği kurallara aykırı gibi görünüyor.

Carlsen'in St. Louis'deki 500 bin dolarlık bir turnuvayı bıraktıktan sonra Niemann'a yönelttiği suçlamalar, 100 milyon dolarlık devasa bir iftira davasının açılmasına neden olmuştu.

Daha sonra Amerikalı büyükustanın herhangi bir suç işlemediğine karar verilmiş ve ikili, anlaşmazlıklarını mahkemenin dışında çözmüştü.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/sport

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU