Yeşil Sol Parti'li Akın: AKP ve MHP'nin hazırlamış olduğu anayasayı Meclis'ten geçirmesi söz konusu değildir

Akın, “Mevcut anayasanın en temel demokratik ilkelerini uygulamadan mı hukukun üstünlüğünü sağlayacaksınız?” diye sordu

Fotoğraf: AA

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu.

Son günlerde düzenlenen terör operasyonlarını eleştiren Akın, “Ne yazık ki 2 gündür olağanüstü koşullarda birçok arkadaşımızın gece baskınlarıyla hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmasıyla karşı karşıya kaldık. Buradan demokratik siyasete dönük bu müdahaleyi kabul edilemez bulduğumuzu ve arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını özellikle istiyoruz” dedi

“AKP-MHP iktidarı, Meclis'i işlevsiz kılmak için her türlü yöntemi denedi. Biz bunun böyle olmasını kabul etmiyoruz” diyen akın gündemdeki yeni anayasa tartışmaları için ise şunları söyledi:

Meclis konuşması sırasında AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, büyük ölçüde herkesi kapsayan şekilde anayasa tartışması yapacaklarını söylediler. Kopenhag kriterlerini Ankara kriteri olarak uygularız dediler. Biz Ankara kriterinin ne olduğuna bakmaya çalıştık. Kopenhag kriterleri hukukun üstünlüğüdür. Yarattığınız hukuksuzluk Ankara kriterleri mi olacak?  Mevcut anayasanın en temel demokratik ilkelerini uygulamadan mı hukukun üstünlüğünü sağlayacaksınız?

Bizim iddiamız şudur. Türkiye'de demokratik bir ortam yaratılmadan, kapalı kapılar ardında AKP ve MHP'nin hazırlamış olduğu anayasayı Meclis'ten geçirmesi söz konusu değildir.

Akın konuşmasında deprem bölgesinde yaşananlara da değindi. Akın "Toplumda yine bir pembe tablonun parçası olarak, AKP Genel Başkanı Erdoğan depremle ilgili şöyle bir açıklama yaptı. Türkiye diğer ülkelerle kıyaslandığında en hızlı ve aktif olarak deprem yaralarının sarıldığını ve deprem sürecindeki bütün sürecin çok iyi yönetildiğini anlatmaya çalıştı. Bizim gördüğümüz gerçeklik bu değildir. Keşke böyle olsaydı. Depremdeki yurttaşlarımızın yaraları sarılmış olsaydı. Ama gördüğümüz tablo tam tersidir" diye konuştu. 

“Türkiye'deki mevcut ekonomik durum, yoksulluk, açlık ve aynı zamanda çalışanların durumu bu kadar vahimken, emeklilerimiz yaşayamaz hale gelmişken bu insanların mevcut durumunu iyileştirmek için ocak ayını bekleyen bir anlayışı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullanan Akın, “ Bu ekonomik koşullarda Türkiye'yi yönetmek mümkün değil. Aynı zamanda anayasayı herkesin katıldığı benim 'anayasam' diye yapma iddianız var. Bunun gerçekçi olmadığını bir kez daha duyurmak istiyoruz" dedi.

Kongre 15 Ekim'de

İbrahim Akın, partisinin kongresi hakkında da “15 Ekim'de özgürlük için yeniden buluşma şiarıyla yapacağımız kongrenin Türkiye'de bütün halkların özgürlüğü, eşitliği için çok önemli olduğunu düşünüyoruz" bilgilerini verdi.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU