Donald Trump’ın en büyük sorunu: "Mafya" ağzı

Avukatları onu susturamazsa Trump’ın başı büyük belada. BBC’de çalışırken başkanlık döneminde onu takip ettiğim yıllardan kimsenin onu uzun süre dizginleyemeyeceğini de biliyorum…

Eğer çetele tutuyorsanız Trump’ın bu 4 iddianameyle birlikte kendisine isnat edilen suç sayısı 91’e çıktı (Reuters)

Başkan olduğu dönemde, Donald Trump'ın zor durumda kaldığında mafya diline ne kadar sık başvurduğu çok dikkat çekiciydi. ABD yönetimiyle işbirliği yapan eski avukatı Michael Cohen, öttüğü için bir "ispiyoncu" ve "satıcı"ydı. Ancak savcılarla anlaşma yapmayı reddeden ve bu yüzden hapse giren kampanya şefi, federallerin "kıramayacağı" bir adam olarak övüldü.

Trump'ın şimdi kendisini mafyayı çökertmek için tasarlanmış Rico yasalarının (Racketeer Influenced and Corrupt Organisations Act/Haraççıların Etkisindeki ve Yolsuzluğa Uğrayan Örgütler) yanlış tarafında bulması ne kadar ironik. Başka bir deyişle, Georgia'da kendisine isnat edilen suçlar bir şantaj örgütünün başı olduğu yönünde. Ve suçlamalar çok büyük.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

41 sahtecilik ve yalan beyan; birkaç kamu görevlisinin kimliğine bürünme, tanıkları etkileme, az sayıda dolandırıcılık suçlaması, biraz bilgisayar kurcalama ve yalancı şahitlik.

Washington DC'de yaşarken ağzımın açık kalmasını engellemek için ağzıma çelik levhalar yerleştirilmesi gerektiğini hissederdim, Trump'ın başkanlığına dair haberler yapmak bu kadar çılgıncaydı. Ama dün gece geç saatlerde Atlanta'da bu suçlamalar düştüğünde bugün yine açık kaldı (Georgia'dan gece yarısı acısı, bilen var mı?).

Eğer çetele tutuyorsanız Trump'ın bu 4 iddianameyle birlikte kendisine isnat edilen suç sayısı 91'e çıktı. Bu sayı Beyaz Saray'da daha önce görev yapmış tüm başkanların toplamından 91 daha fazla.

Georgia'da yaşananlar, iki nedenden ötürü tüm iddianameler arasında muhtemelen en ciddi olanı.

Trump'a seçimleri iptal ettirmek amacıyla bir suç örgütünün liderliğini yapmak suçunun isnat edilmesi, suçlamalarla karşı karşıya kalanın sadece kendisi olmadığı anlamına geliyor; 18 suç ortağı daha var. Bunlardan bir ya da ikisi son derece iyi tanınıyor: Kişisel avukatı ve New York'un eski belediye başkanı Rudy Giuliani suçlanıyor. Trump'ın Beyaz Saray'daki son özel kalem müdürü Mark Meadows da öyle.

Ancak besin zincirinin daha alt basamaklarında yer alan pek çok kişi, yani acemiler de tuzağa düşürülmüş durumda ve onlar da kendi risklerini en aza indirmek için savcılarla bir anlaşma yapmak isteyecektir. Evet, satıcılar. The Sopranos diline sadık kalalım. Savcılar yılanın başını ezmek istiyor ve bunu zincirdeki daha zayıf halkaların peşine düşerek yaparsınız.

Georgia'nın böyle bir tehdit oluşturmasının bir diğer nedeni de bunların federal değil eyalet suçlamaları olması. Bu neden önemli? Bir an için Trump'ın Cumhuriyetçi adaylığını kazandığını (hâlâ en büyük favori) ve ardından genel seçimi kazandığını (rakibinizin 82 yaşında olacağı iki atlı bir yarışta imkansızlıktan çok uzak) düşünelim. Eğer Oval Ofis'e geri dönerse, o zaman (teorik olarak) federal suçlardan (yani Adalet Bakanlığı'nın yönelttiği suçlardan) kendini affedebilir. Ancak suçlamalar ABD'nin 50 eyaletinden birinden geldiğinde başkanın hiçbir yetkisi yoktur.

Bu da endişelenmesi gereken ilk nedene uzanıyor. Eğer suçlanan diğer 18 kişiye "pis bir ispiyoncu olmayın, sağlam durun ve 2024'te kazanırsam sizi affedeceğim" diyemezse, o zaman en iyi seçeneklerinin Fulton County'deki bölge savcısıyla Trump'ın aleyhine bir anlaşma yapmak olduğuna karar verebilirler.

Trump için tehlike teşkil eden başka bir alan daha var. Bu da, açık konuşmak gerekirse, ağzı. Washington'da hakkında soruşturma açılmasının ardından kendisine ait Truth Social sosyal medya platformunda "Eğer benim peşime düşerseniz, ben de sizin peşinize düşerim" yazan bir paylaşım yaptı. Adalet sistemine dahil olan herhangi birini tehdit etmesi ya da gizli bilgileri ifşalaması halinde kefaletinin iptal edilebileceğine dair açık bir dille uyarıldı. Avukatları onu çok sıkı kontrol altında tutmak zorunda kalacak. Daha önce kimsenin onu bu kadar uzun süre zapt edebildiğini görmedim.

Destekçilerinden (ve hatta eski başkanı eleştirenlerden) zamanlamayla ilgili çok sayıda şikayet var: Tüm bu iddianameler neden şimdi, olaydan bu kadar uzun süre sonra ve tam da Trump başkanlık için yeni bir hamle yapmaya hazırlanırken geliyor? Bazıları bunun siyasi amaçlı bir cadı avı olduğuna dikkat çekerken, bazıları da kocaman bir peki şunun hakkındacılığa yöneliyor: Adalet bakanlığı neden eski başkanın peşine bu kadar çabuk düşüyor da davranışları adamakıllı bir incelemeyi gerektirirken başkanın oğlu Hunter Biden'ın peşine düşmüyor?

Tüm bu noktaların farklı derecelerde haklılık payı var. Ancak bunlara dikkatle bakın: Kimse Trump'ın tüm bu olaylarda masum olduğunu iddia etmeye çalışmıyor, elbette 45. başkan yanlış bir şey yapmadığını savunuyor.

Giuliani (Trump'la olan yakın ilişkisi sayesinde herhangi bir itibar bu kadar baş döndürücü bir düşüş yaşamış mıdır?) Kendisine ve suç ortaklarına yönelik suçlamaların demokrasiye hakaret olduğundan yakınıyor. Hayır Rudy, demokrasiye hakaret, özgür ve adil bir seçimde halkın iradesini alaşağı etmeye yönelik ortak bir girişimdir.

Jon Sopel, Emily Maitlis'le birlikte The News Agents USA adlı podcast'in sunucusudur ve BBC Kuzey Amerika Editörü olarak görev yapmıştır



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU