9 golle bir üst tura çıkan Fenerbahçe, yeni sezon öncesi umut verdi

İsmail Kartal yönetimindeki Fenerbahçe, Avrupa'da ilk rakibi Zimbru'yu iki maçta attığı 9 golle geçerek taraftarlarını yeni sezon öncesi umutlandırdı. Spor yorumcusu Haldun Domaç, Fenerbahçe'nin son durumunu Independent Türkçe'ye değerlendirdi

UEFA Konferans Ligi'nde Zimbru'yu saf dışı bırakan Fenerbahçe, 3. ön eleme turuna yükseldi / Fotoğraf: AA

Süper Lig ekiplerinden Fenerbahçe, yeni sezon öncesi ilk ciddi sınavlarında Zimbru'yu 9 golle saf dışı bırakarak taraftarlarına umut aşıladı.

Jorge Jesus'la geride kalan sezonu 2. sırada tamamlayan, UEFA Avrupa Ligi'nde son 16'da Sevilla'ya elenen sarı-lacivertliler, Türkiye Kupası'nda şampiyonluğa ulaşsa da Portekizli teknik adamla yollarını ayırma kararı almıştı.

2023-24 sezonuna camianın içinden gelen İsmail Kartal ile başlayan Fenerbahçe, Sebastian Szymanski, Rodrigo Becao, Bartuğ Elmaz, Ryan Kent, Alexander Djiku, Dusan Tadic, Edin Dzeko, Umut Nayir ve son olarak Mert Müldür'ü kadroya kattı.

 

 

İsmail Kartal'ın öğrencileri, sezon öncesi ilk resmi sınavını UEFA Konferans Ligi 2. ön eleme turunda Moldova temsilcisi Zimbru'ya karşı verdi.

Moldova temsilcisiyle oynanan ilk maçı 5-0 kazanan Fenerbahçe, dün oynanan rövanş mücadelesini de 4-0 kazanarak bir üst tura yükseldi.

Fenerbahçe'nin 9 gollük Zimbru zaferi, 11 Ağustos'ta başlayacak Süper Lig öncesi hem takıma hem de taraftarlara büyük moral olsa da rakibin zayıf olması nedeniyle takımın hazır ve yeterli olup olmadığı kamuoyunda tartışılıyor.

 

 

"İki maçla değerlendirme yapmak gerçekçi olmaz ama 'iyi takım' görünümü vereceğini ortaya koyuyor" 

Spor yorumcusu Haldun Domaç, Fenerbahçe'nin son durumunu, takımın artı ve eksilerini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Zimbru maçlarına bakarak Fenerbahçe'yle ilgili genel bir değerlendirme yapmanın çok gerçekçi bir yaklaşım olmayacağını dile getiren Domaç, "İki takım arasında kalite olarak çok ciddi fark var. O fark da sahaya yansıdı ama bunu yansıtırken Fenerbahçe, mücadeleyi de eksik etmedi" dedi. 

Özellikle Mert Hakan, İsmail Yüksek, Serdar Aziz hatta İrfan Can oyuncuların formayı istediklerine işaret eden mücadele sergilediklerini söyleyen Domaç, "Bazı oyuncuların mücadelesi bir hayli iyiydi. Bu rakibe bakarak 'Fenerbahçe çok iyi yolda, müthiş işler yaptı' demek yanlış olur. Ama genel olarak geçen sezona göre daha iyi bir takım görünümü vereceğini ortaya koyuyor" diye konuştu. 

 

 

"Bu sene orta alan direncini yüksek tutuyor, önde de daha kreatif oyuncuları tercih ediyor" 

Fenerbahçe'de Jesus'un oynattığı sistemin hatalı olduğunu zaman zaman gündeme getirdiklerini hatırlatan Domaç, şöyle konuştu:

Fenerbahçe üçlü savunma oynayacak bir yapıya sahip değil. Israrı sürdürüp bazı maçları kaybetti ve iki forvetten vazgeçmeyerek orta alanı eksik bırakarak o alandaki direnci azaltmıştı. Bu sene orta alan direncini yüksek tutuyor. Her iki maçta da Mert Hakan, Crespo, İsmail gibi oyuncuları, önlerinde de daha kreatif Tadic, Szmanski gibi oyuncuları tercih ediyor. Net fikir sahibi olabilmemiz için biraz daha maça ihtiyaç var. 

 

 

"Çok gol atıyordu ama kalite eksikliği vardı, Tadic, Dzeko ile yukarı çekmeye çalışıyor"

Fenerbahçe'nin geçen seneyle bu sene arasındaki en önemli farkın transferde ihtiyaç olan bölgelere yoğunlaşması olduğunu dile getiren Domaç, "Geçen sene Fenerbahçe üç büyükler arasında en fazla gol yiyen takımdı. Bu da savunma zafiyetlerini ortaya çıkardı. Bu noktada Djiku, Becao gibi iki transfer yaptı. Savunmada eksikleri olan, çok gol yiyen Fenerbahçe'yi önlemeye çalışıyorlar" değerlendirmesinde bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sarı-lacivertlilerin geçen sezon da golcü kimliğe sahip olduğunu ancak kalite eksikliğinin büyük maçlarda ortaya çıktığını aktaran Domaç, "Fenerbahçe çok gol atıyordu ama tecrübe ve kalite açısından eksiklik özellikle büyük maçlarda çok net bir şekilde kendini göstermişti. O noktada oyunu tutabilecek, yönlendirecek oyuncusu yoktu. Şimdi Tadic, Dzeko gibi transferlerle oyuncu kalitesini de yukarı çekmeye çalışıyorlar. Bir, iki oyuncunun daha katılacağı bilgisi de var. Onlar da yine tamamlayıcı değil oyunun gidişatını değiştirecek oyuncular olacak" yorumunu yaptı.

 

 

"Fenerbahçe'de 6-8 numara, kaleci ve sağ kenara takviye şart" 

Fenerbahçe'de üç bölgeye takviyenin şart olduğunu belirten Domaç, sözlerini şöyle noktaladı:

Zajc'la anlaşılmış olsa da 6-8 numara özelliği taşıyan bir oyuncuya ihtiyaç var. Ama alınacak ismin kapasitesinin yüksek olması gerekir ki bir anlamı olsun. Ndombele, Ndidi, Nicholas Dominguez gibi seviyeyi artıracak oyuncuya ihtiyaç var. Bir de kaleci transferi yapılmasının doğru olacağını düşünüyorum. Eğer Fenerbahçe 'Üç kulvarda mücadele ediyorum' diyorsa üç iyi kalecisi olacak. Fenerbahçe'nin klasik sağ kenar oyuncusu yok. Cengiz Ünder, Tete gibi isimlere ihtiyacı var. Ben üç bölge transferinin Fenerbahçe için yararlı olacağını düşünüyorum. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU