New York'un meşhur pizza fırınları emisyon tartışmasının odağında

Kuralın 100'den az restoranı etkileyeceği tahmin ediliyor

(Unsplash)

5 bölgesine yaklaşık 1700 pizzacının yayıldığı New York, şüphesiz ABD'nin pizza başkenti.

Yeni bir şehir kuralı, kömür veya odun fırınlarında eski usul pizza yapımından kaynaklanan zararlı salımları ve kirleticileri azaltmayı amaçlıyor.

The New York Post'un haberine göre New York Çevre Departmanı, Mayıs 2016'dan önce kurulan bu fırınlara sahip olanların, eski pizza fırınlarına muhtemelen salım azaltıcı cihazlar eklemesini gerektirecek kurallar hazırlıyor.

Kurum adına bir sözcü, pazar günü gazeteye "Tüm New Yorklular sağlıklı hava solumayı hak ediyor ve odun ve kömür fırınları, hava kalitesi düşük mahallelerde en fazla zararlı kirletici salanlar arasında" diye konuştu.

Restoranlarla ve çevre adaleti savunucu gruplarla geliştirilen bu sağduyulu kural, salım kontrol araçları kurmanın uygun olup olmadığının profesyonellerce incelenmesini gerektiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kömür ve odun yakmak ozon, aerosoller, karbonmonoksit, kükürt dioksit, azot oksitler, benzen ve siyah karbon dahil insan ve çevre sağlığına zararlı kirleticiler üretebilir.

Inside Climate News, özellikle bu tür fırınlardan çıkan siyah karbon ve metan gibi bileşiklerin karbondioksitten çok daha güçlü sera gazları olduğunu bildiriyor.

Önerilen kurallar uyarınca, pizzacıların partikülleri yüzde 75 azaltabilecek salım kontrol araçları kurmanın uygun olup olmadığını araştıracak bir mimar veya mühendis tutması gerekecek.

Bu oranı yakalayamayan pizzacılar, salımı en az yüzde 25 düşürmeye çalışmakla ya da bu miktarlara ulaşmanın neden mümkün olmadığını açıklamakla yükümlü olacak.

100'den az sayıda restoranı etkileyeceği tahmin edilen muhtemel kural, ayrıca istisnalar için başvuruda bulunma imkanını da içeriyor.

Bazı pizzacılar önerilen düzenlemelere itiraz etti.

Gazeteye ismini vermeden konuşan bir restoran işletmecisi, "Fırının sıcaklığıyla oynarsanız tadı değiştirirsiniz. O boru, o baca, yukarı yönlü mükemmel bir hava akımı yaratmak için o boyutta, sıcaklığı mükemmel tutuyor, bu bir bilim olduğu kadar bir sanat. Pizzanın tadını harika yapan kömürü alırsanız, onu öldürürsünüz" dedi.

Peki ne için? 8 9 pizza fırınıyla gerçekten çevreyi değiştirdiğinizi mi düşünüyorsunuz?!

New York'taki ilk pizzacılar, 20. yüzyılın başında aslında ekmek pişirmek için inşa edilen kömür fırınlarını kullanıyordu. Serious Eats'e göre şefler daha sonra odun fırınlarını ve nihayetinde 1900'lerin ortalarında gazla çalışan makineleri benimsedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU