Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülke, İslam'la çevreciliği harmanladı

"Doğaya karşı ne kadar açgözlü davranırsak, kıyamet de o kadar çabuk gelir"

Endonezya'nın ödüllü İstiklal Camisi, ülkedeki çevreci hareketin önemli sembollerinden (Reuters)

Dünyanın en kalabalık Müslüman topluluğuna ev sahipliği yapan Endonezya, çevre aktivizmini İslam'la bir araya getirdi. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), yaklaşık 275,5 milyon nüfusa sahip ülkede din adamlarının, çevreci projelere önderlik ettiğini yazdı. 

Haberde, başkent Cakarta'daki İstiklal Camisi'nin imamı Nasaruddin Umar'ın, güneş enerjisi panelleri kurarak ibadethanenin elektrik ihtiyacını karşıladığına ve masrafları azalttığına dikkat çekildi.

Umar'ın girişimleriyle Güneydoğu Asya'nın en büyük camisinde çevreci musluk tesisatları ve su geridönüşüm sistemleri de yerleştirildi. 

Bu başarıylarıyla cami, Nisan 2022'de Dünya Bankası tarafından yeşil bina ödülüne layık görülen ilk ibadethane olmuştu.

NYT'ye konuşan imam, Hz. Muhammed'in öğretilerini takip ederek çevreyi korumaya özen gösterdiklerini belirtip şunları söyledi: 

Dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülke olarak, İslam toplumuna iyi bir örnek teşkil etmeliyiz. Dünyaya sadece bir nesne gibi davranmamız, insanoğlu olarak bizim adımıza ölümcül bir eksikliktir. Doğaya karşı ne kadar açgözlü davranırsak, kıyamet de o kadar çabuk gelir.

Endonezya'da İslam alimlerinin toplandığı en üst düzey organ olan Ulema Konseyi'nden Hayu Prabowo, ülkedeki çevreci hareketlerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: 

İnsanlar kanunları gözetmiyor, umurlarında değil. Fakat dini liderleri dinliyorlar çünkü bu kişiler, onlara dünyevi yasalardan kaçsalar bile Tanrı'nın yasalarından kaçamayacaklarını söylüyor.

Çevre aktivisti Aak Abdullah el Kudüs ise koruma altındaki 2 bin hektarlık alanda ağaçların kesildiği Lemongan Dağı'nın yeniden yeşillendirilmesi için Yeşil Ordu adlı hareketin önderliğini yapıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgeyi bambu ve meyve ağaçlarıyla kapladıklarını belirten aktivist, 20 yıl önce böyle bir proje başlatmak istediğinde Ulema Konseyi'nin kendisini engellediğini fakat çevreci hareketlerin hız kazanmasıyla din adamlarının da kendisine destek vermeye başladığını söyledi.

Çevreci, "Bizim görevimiz yeryüzünün halifeleri, koruyucuları olmaktır. İslam'ın misyonu budur" dedi.

Haberde, Endonezya'nın dünyanın en büyük kömür ihracatçısı olduğu ve küresel sera gazı salımında ilk sıralarda yer aldığı hatırlatıldı. Binlerce hektarlık yağmur ormanlarının palm yağı üretimi ve maden arama çalışmaları için kesildiğine işaret edildi. 

Ancak 200 milyon Müslüman'ın yaşadığı dünyanın en büyük ada ülkesinde çevreci İslam hareketlerinin etkisini artırdığı vurgulanarak, "Endonezya kendini dönüştürebilirse dünyanın geri kalanı için bir rehber olabilir" dendi.


Independent Türkçe, New York Times, Independent Observer

DAHA FAZLA HABER OKU