Ukrayna'nın asla toparlanamayacağını söyleyenler yanılıyor

Bahmut'tan Mariupol'a, kent manzaraları bütünüyle harap oldu. Ancak tarih bize, toparlanma planlamasının erken başladığı yerlerde kalıcı barışın çok daha olası olduğunu da söylüyor

28 Nisan 2023'te Mariupol kenti sakinleri durakta oturuyor (Reuters)

Ukrayna silahlı kuvvetleri Rus istilacılardan topraklarını geri almak için savaşırken, bu hafta Londra'da düzenlenen toparlanma konferansı en iyi ihtimalle erken ve en kötü ihtimalle yersiz gelebilir.

Nova Kakhovka barajı felaketinin korkunç bir şekilde gösterdiği gibi, Ukrayna'nın yıkımı hız kazanıyor ve insanların acısına her gün yenilerini katıyor. Yine de tarih bize toparlanma planlamasının erken, silahlar susmadan ve siyasi çözüme ulaşılmadan evvel başladığı yerlerde kalıcı barışın çok daha olası olduğunu söylüyor.

Savaş sona erdiğinde Ukrayna'nın yeniden inşa ihtiyacı Avrupa'da 1945'ten bu yana görülmemiş bir ölçekte olacak. Savaşın birinci yıldönümünde yeniden yapılanma ve toparlanmanın faturası 400 milyar dolardan daha yüksek hesaplanmıştı. O zamandan beri önemli ölçüde artmış olacak. Gerçekten de ekonomi üçte bir oranında küçüldü ve milyonlarca Ukraynalı yoksulluğa sürüklendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devasa miktarda fiziki onarım ve yeniden inşa gerekecek. Bahmut'tan Mariupol'a, kent manzaraları bütünüyle harap oldu. Londra'daki Ukrayna İyileştirme Konferansı haklı biçimde, yeniden inşa için ihtiyaç duyulan paranın yanı sıra çeliğe ve betona da çok dikkat çekecektir. Bu yatırım olmaksızın ne özel sektör faaliyetleri toparlanabilir ne de mültecileri evlerine çekecek ve halka barıştan ekonomik pay sağlayacak istihdam yaratılabilir.

Yine de Londra Konferansı'nın toparlanmanın programlama boyutuna da eşit derecede acil yatırım yapılması ihtiyacının önemini azaltması gibi gerçek bir tehlike söz konusu.

İnsanların yaşadığı travmanın ölçeğini abartmak zor. Önceki aylarda Odessa'da, Mariupol'dan gelen 70'li yaşlarda bir kadın olan Olga'yla tanıştım. Olga ve ailesi, Sovyet döneminden kalma bir apartman bloğunun 6. katındaki tek odada sıkış tıkış yaşıyordu. Olga'nın kuşatma koşullarına dair anlattıkları, ülkenin doğusundaki evlerini terk etmeye zorlanan milyonlarca Ukraynalının yaşadıklarını yansıtıyor: Çok üşümek, aileden ayrı düşmek, elektriksiz ve susuz, sürekli bombardıman altında kalmak ve komşunun terk edilmiş dairesinde bulunan konserve hayvan mamalarıyla yaşam sürdürmek.

Ukrayna'nın sosyal dokusunun onarımı zaman ve incelikli bir çaba gerektirecek. Psikososyal iyileşme sadece eğitim ve akıl sağlığı hizmetleriyle yargı sistemine değil, aynı zamanda halkı bir araya getirebilecek, gelecekte güveni ve umudu tekrar inşa edebilecek toplumsal girişimlere de yatırım yapılmasını gerektirecek.

Christian Aid; Herson, Mikolayiv, Harkov ve diğer bölgelerde etkilenen kişilerin eylemliliğini güçlendiren, inançlı ve seküler toplum temelli gruplardan oluşan bir karışımı destekliyor. Mobil sağlık klinikleri gibi daha yaygın insani desteklere fon sağlamamızın yanı sıra mikro-bağışlar vasıtasıyla da bizatihi toplulukların öncelik verdiği oyun parkları, ebeveyn ve çocuk grupları, topluluk için çamaşır yıkama tesisleri ve akşam okulları gibi girişimleri destekleyebiliriz.

Ukrayna'daki, büyük kısmı tam ölçekli istilayı izleyen ilk haftalarca ortaya çıkan topluluk önderliğindeki girişimler çoğunlukla Batılı bağışçıların ve uluslararası STK'lerin desteği olmaksızın gerçekleşti. Birleşmiş Milletler öncülüğündeki yardımlar bu tür gruplara ulaşmak için genelde bürokratik açıdan fazla hantal ve fazla büyük ölçekli: Ukrayna'ya yapılan yardımın sadece yüzde 1'inin yerel kuruluşlara aktarıldığı düşünülüyor ve topluluk seviyesindeki çabalara daha da küçük bir meblağ ulaşıyor. Bu, dar görüşlülük.

Gelişen bir sivil toplum, savaş sonrası devletle Ukrayna halkı arasındaki sosyal anlaşma için, sosyal bütünleşme ve geniş çaplı siyasi katılım için, yolsuzlukla mücadelede daha hızlı ilerlemek için hayati önem taşıyor. Nisan 2022'den bu yana ortaya çıkan kadın liderliğindeki çok sayıda grup da dahil topluluk grupları ve dini kurumlar böyle bir geleceğin inşasında kritik rol oynuyor.

Geçen temmuzda Lugano'da düzenlenen Ukrayna'nın iyileşmesi konferansında, zamanı geldiğinde yeniden inşa fırsatlarının Ukrayna iş dünyasına gitmesinin ve Batılı çok uluslu şirketlerin eline geçmesine engel olunmasının temini üzerinde haklı biçimde çokça konuşuldu.

Aynı durum ülkenin psikososyal iyileşmesi için de geçerli: Ukrayna'nın sosyal iyileşmesine yönelik fonların uluslararası aktörlerin tekelinde olmasından ziyade, bu fonlara uluslararası toplumca esnek destek sağlanması gerekiyor. Bu, halihazırda gerçekleşen topluluk öncülüğündeki binlerce olumlu faaliyet örneği üzerine inşa etmek demek.

Ukrayna sivil toplumunu desteklemek hem yapılacak en doğru şey hem de adil ve kalıcı bir barış için akıllı bir yatırım.

Patrick Watt, Christian Aid'in CEO'sudur



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU