Futbol dünyasında yaprak dökümü: O yıldızlar artık yeşil sahalarda olmayacak

2023 yılında Bale ile başlayan futbol dünyasındaki yaprak dökümü devam ediyor. Marek Hamsik, Burak Yılmaz, Zlatan Ibrahimovic'in de aralarında olduğu birçok yıldız oyuncu emeklilik kararı aldı

Futbolda 2022-23 sezonu büyük ölçüde tamamlanırken, uzun yıllardır yeşil sahalarda top koşturan yıldız futbolcular da vedalarıyla futbolseverleri hüzünlendirdi.

Son olarak Beşiktaş'ta forma giyen Kanadalı futbolcu Atiba Hutchinson'ın vedasıyla bu yaz emekliliğe ayrılan futbolcuların sayısı da bir hayli yükseldi.

Zlatan Ibrahimovic'in yanı sıra Gareth Bale, Fernando Llorente, Mesut Özil, Emmanuel Adebayor, Marek Hamsik, Burak Yılmaz, Bojan Krkic, Christian Fuchs, Konstantinos Mitroglou, Joaquin ve Miranda emeklilik kararı aldıklarını açıkladı. 

Independent Türkçe, 2023'te futbolculuk kariyerini noktalayan bazı yıldızların kariyerlerini derledi.

 

Zlatan Ibrahimovic-AFP.jpg
Zlatan Ibrahimovic / Fotoğraf: AFP

 

Zlatan Ibrahimovic'ten duygusal veda

Futbol dünyasının en ihtişamlı figürleri arasında yer alan 41 yaşındaki İsveçli yıldız Zlatan Ibrahimovic'in vedasıyla futbolda bir devir kapandı.

Kariyerinin son dönemini Milan'da geçiren Ibrahimovic, veda konuşmasında "Milan’a değil futbola veda etme zamanım geldi" ifadelerini kullandı.

İsveç'in Malmö takımında futbola başlayan Ibrahimovic, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris Sain-Germain, Manchester United ve Los Angeles Galaxy takımlarında forma giydi.

 

 

Aktif futbol yaşantısında 827 müsabakada 63 bin 784 dakika forma giyen İsveçli yıldız, 496 gol, 204 asist üretti. İsveç'te 15 kez yılın futbolcusu ödülüne layık görülen Zlatan, 2013'te FIFA Puskas Ödülü'nü kazandı.

6 kez gol kralı olan Ibrahimovic, İtalya'da 5, Fransa'da 4, İspanya'da 1 kez lig şampiyonluğu elde etti. Ibrahimovic'in kariyeri boyunca kazandığı toplam kupa sayısı ise 32 oldu.

 

Gareth Bale-Reuters.jpg
Gareth Bale / Fotoğraf: Reuters

 

Tarihin en pahalı oyuncularından Bale de veda etti 

Bir döneme futbol tarihinin en pahalı ismi olarak damga vuran Gareth Bale, aktif kariyerini sonlandırdı.

Southampton'daki performansıyla Tottenham'ın dikkatini çeken ve 2007'de 14 milyon 700 bin euro bonservisle Londra temsilcisine transfer olan Bale, 2013'te 101 milyon euro bonservis ödenerek Real Madrid'e transfer olmuş ve tarihin en pahalı oyuncusu unvanını elde etmişti.

Real Madrid'de bekleneni veremeyen ve golf oynamasıyla eleştirilerin odağı haline gelen Bale, 2022'de bedelsiz olarak ABD'nin Los Angeles takımına transfer oldu.

 

 

Tarihler 9 Ocak 2023'ü gösterdiğinde Twitter hesabından bir açıklama yapan Bale, futbola veda ettiğini şu sözlerle duyurdu:

Dikkatlice ve uzun süre düşündükten sonra hem kulüp hem de milli takım kariyerimi sonlandırmaya karar verdim. Sevdiğim sporu yapma hayalimi gerçekleştirdiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum.

Oynadığı takımlarda 554 kez sahaya inen deneyimli futbolcu 186 gol, 137 asistle kariyerini noktaladı.

Galli futbolcu, milli takımıyla çıktığı 111 maçta 41 kez fileleri havalandırdı.

Gareth Bale, kariyerinde 5'i Şampiyonlar Ligi olmak üzere 20 kez kupa sevinci yaşadı.

 

Mesut Özil-AA.jpg
Mesut Özil / Fotoğraf: AA

 

Yaprak dökümüne Mesut Özil de katıldı

Futbol dünyasının en değerli 10 numaraları arasında gösterilen Mesut Özil, son dönemlerini Türkiye'de geçirdiği kariyerine veda edenler arasında yer aldı.

Türk asıllı Alman futbolcu, Almanya'da başladığı kariyerinde sırasıyla Schalke 04, Werder Bremen, Real Madrid, Arsenal, Fenerbahçe ve Başakşehir formaları giydi.

 

 

Özil, futbola vedasını Marca'ya şu sözlerle anlatmıştı:

Uzunca düşündükten sonra bunun doğru olduğuna karar verdim. Çok fazla sakatlık yaşamadım ve her zaman formdaydım ama son birkaç ay benim için çok ağır ve zor geçti. Artık takımıma istediğim gibi yardımcı olamıyordum. Başakşehir yönetimiyle bunu konuştuk ve bu kararı aldım.

Kariyeri boyunca 645 maçta forma giyen Mesut Özil, 114 gol atarken, 222 kez de arkadaşlarına gol pası verdi.

2014'te Almanya ile Dünya Kupası zaferi elde eden Özil, İspanya, İngiltere ve Almanya'da toplam 10 kez kupa sevinci yaşadı.

 

Burak Yılmaz-AA.jpg
Burak Yılmaz / Fotoğraf: AA

 

Burak Yılmaz'ın vedası sezon sonu geldi

Türkiye'nin en başarılı golcüleri arasında yer alan Burak Yılmaz da 2023'te kariyerini noktalayan yıldızlar kervanına katıldı.

Son olarak Hollanda Birinci Futbol Ligi ekiplerinden Fortuna Sittard forması giyen Burak Yılmaz, futbolculuk kariyerini düzenlediği basın toplantısıyla noktalarken, geçmiş kulüplerine ve üzerinde emeği olanlara teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

Antalyaspor'da futbol hayatına başlayan Burak Yılmaz, Türkiye'de Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un yanı sıra Antalyaspor, Eskişehirspor ve Manisaspor'da forma giydi.

 

 

Deneyimli golcü ayrıca Beijing Guoan, Lille ve Fortuna Düsseldorf'da oynadı.

Türkiye'de Galatasaray ile iki, Fransa'da ise Lille ile bir kez lig şampiyonluğu yaşayan Yılmaz, 5 Türkiye Kupası, 5 Süper Kupa ve bir kez de Fransa Süper Kupa zaferi elde etti.

Aktif futbolculuğunda 555 maçta 41 bin 732 dakika süre alan Yılmaz, 267 kez fileleri havalandırırken 77 kez de asist yaptı.

 

Atiba-AA.jpeg
Atiba Hutchinson / Fotoğraf: AA

 

Kulüp kariyerini sonlandıran Atiba, milli takıma vedaya hazırlanıyor

Beşiktaş'ta forma giyen Kanadalı futbolcu Atiba Hutchinson, Beşiktaş'a veda etti. Şimdi sırada milli takım kariyeri bulunuyor.

Futbola Kanada'da başlayan ve sonrasında Avrupa'ya transfer olan Atiba, İsveç'in Östers ve Helsingborg takımlarında oynamasının ardından 2006'da Kopenhag'a transfer oldu.

2010'da PSV Eindhoven ile sözleşme imzalayan Hutchinson, 2013'te Beşiktaş'a transferine onay veren imzayı attı.

 

 

10 yıldır kariyerini Beşiktaş'ta sürdüren Atiba, kulüp kariyerini noktaladı ve şimdi milli takım kariyerini de sonlandırmaya hazırlanıyor.

The Athletic'te yer alan habere göre Kanadalı futbolcu, CONCACAF Uluslar Ligi finallerinin ardından milli takım kariyerini de noktalayacak.

Hollanda, Danimarka ve Türkiye'de 14 kez kupa sevinci yaşayan Atiba, çıktığı 639 müsabakaya 56 gol, 60 asist sığdırdı.

 

Hamsik-AA.jpg
Marek Hamsik / Fotoğraf: AA

 

Hamsik kariyerini Türkiye'de sonlandırdı

Trabzonspor'un Slovak yıldızı Marek Hamsik de aktif kariyerini Türkiye'de sonlandıran isimlerden.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mohikan tarzı saçlarıyla hafızalara kazınan Hamsik, Slovakya'da başladığı kariyerinde Brescia, Napoli, Yifang, Göteborg ve Trabzonspor formaları giydi.

Trabzonspor'la lig ve Süper Kupa, Napoli ile İtalya Kupası ile İtalya Süper Kupa zaferi sığdıran Hamsik, 8 kez Slovakya'da yılın futbolcusu ödülü kazandı.

Bugüne kadar 710 kez sahaya çıkan orta saha oyuncusu 145 gol, 113 asistlik performans sergiledi.

2023'te emekliye ayrılan bazı futbolcular şöyle:

Futbolcu En çok oynadığı kulüp Son takımı
Bojan Krkic Barcelona Vissel Kobe
Diego Contento Bordoeux Sandhausen
Lucas Leiva Liverpool Gremio
Emmanuel Adebayor Arsenal Semassi FC
Eljero Elia Başakşehir Den Haag
Fernando Llorente Athletic Bilbao Eibar
Miranda Sao Paulo Sao Pauolo
Christian Fuchs Mattersburg Charlotte
Konstantinos Mitroglou  Olympiakos Aris
     

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU