Fenerbahçe'de bir dönem sona erdi: 3 kulvarda başlayan yolculukta tek hedefe ulaşıldı

Sarı-lacivertli kulüpten ayrıldığını açıklayan Jesus, sezona 52 müsabaka, Avrupa Ligi son 16 turu ve Türkiye Kupası şampiyonluğuyla veda etti

Jesus yönetimindeki Fenerbahçe, Süper L,ig'i ikinci bitirirken, Türkiye Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı / Fotoğraf: AA

Bugünden itibaren Fenerbahçe'nin teknik direktörü değilim. Burayı hep iyi hatırlayacağım. Burada çalışmayı istemiyor ve sevmiyor değilim. Böyle bir karar aldım. Portekiz'e gideceğim ve hayallerimden birini gerçekleştirebilecek miyim diye bekleyeceğim..."

Bir yıldır Fenerbahçe Teknik Direktörlüğü görevini yürüten Jorge Jesus, bu sözlerle sarı-lacivertli ekibe veda etti.

2 Haziran 2023'te anlaşıldığı duyurulan, ertesi gün basın önüne çıkarak kendisini 1 yıllığına Fenerbahçe'ye bağlayacak sözleşmeye imza atan Jesus, inişli çıkışlı grafiği, başarıları ve başarısızlıklarıyla sık sık eleştirilerin odağı haline geldi.

Portekizli teknik adam, sarı-lacivertli kulübün başına geçmesiyle hem transferde hem de sahada tek söz sahibi isim olarak dikkat çekmişti.

İşler iyi giderken adına övgüler dizilen Jesus, başarısızlıkta da yönetimle birlikte ilk hedef oldu.

Independent Türkçe, Jesus'un Fenerbahçe karnesini derledi.

 

 

19 transfere 43 milyon euro harcandı

2022-23 sezonuna Jorge Jesus yönetiminde başlayan Fenerbahçe, transfer piyasasında en hareketli ekiplerinden oldu.

Sarı-lacivertli ekip, Lincoln Henrique, Diego Rossi, Emre Mor, Joshua King, Willan Arao, Joao Pedro, Luan Peres, Gustavo Henrique, Ezgjan Alioski, İrfan Can Eğribayat, Michy Batshuayi, Jayden Oosterwolde ve Samet Akaydın gibi isimlerin de yer aldığı 19 oyuncuyu kadrosuna katarken bazılarını farklı kulüplere gönderdi.

Transfermarkt verilerine göre Jorge Jesus yönetimindeki sarı-lacivertli ekip bu sezon 19 transfere imza atarken, 43 milyon 760 bin euro harcama yaptı. 

Sattığı veya kiralık gönderdiği isimlerdense 30 milyon 50 bin euroluk gelir sağladı.

Jesus'un Fenerbahçe'deki en pahalı transferi Oosterwolde (6m euro) oldu. Rossi için 5 buçuk, Luan Peres için ise 5 milyon 230 bin euro bonservis ödendi.

 

Jorge Jesus-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

6 hazırlık maçında 16 gol attı

Jesus yönetiminde yeni sezon hazırlıklarını sürdüren sarı-lacivertliler, Dinamo Kiev ile oynanacak Şampiyonlar Ligi elemeleri öncesi 6 hazırlık maçında adeta gövde gösterisi yaptı.

Jesus yönetimindeki İstanbul temsilcisi, Shkupi, Tiran, Al Shamal, Partizan, Fehervar, Hull City'yi mağlup ederken rakiplerine 16 gol attı, 4 gol yedi.

İlk darbe Dinamo Kiev'den 

Sezona büyük umutlarla başlayan Fenerbahçe, ilk ciddi sınavını UEFA Şampiyonlar Ligi 2. Eleme Turu'nda Dinamo Kiev karşısında verdi.

20 Temmuz'da Polonya'da oynanan müsabakadan 0-0 beraberlikle ayrılan Fenerbahçe, 27 Temmuz'da rakibini ağırladı.

Enner Valencia'nın penaltı vuruşundan yararlanamadığı maçta rakibine uzatma dakikalarında yediği golle 2-1 yenilen Jesus'un öğrencileri Devler Ligi'ne veda ederken rotayı Avrupa Ligi'ne çevirdi.

 

Jorge Jesus-AA.jpg
Jesus yönetimindeki Fenerbahçe, bu sezon Galatasaray'la oynadığı iki maçı da 3-0 kaybetti / Fotoğraf: AA

 

Süper Lig'de hedeften uzak kaldı, Dünya Kupası kırılma noktası oldu

Süper Lig'de 2022-23 sezonuna Ümraniyespor maçıyla başlayan Jesus yönetimindeki Fenerbahçe, hem sergilediği futbol hem de aldığı sonuçlarla izleyen herkesi kendisine hayran bırakıyordu.

14. haftaya kadar liderlik koltuğunda oturan sarı-lacivertliler, sahasında Giresunspor'a 2-1 yenilerek ligdeki ikinci yenilgisini alsa da Dünya Kupası arasına lider girmeyi başardı.

Yaklaşık 40 gün süren aranın ardından 15. hafta maçında Trabzonspor'a konuk olan Jesus'un öğrencileri, sahadan 2-0'lık yenilgiyle ayrılarak Galatasaray'ın gerisine düştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Takip eden süreçte inişli-çıkışlı bir grafik sergileyen Fenerbahçe'de yeni bir problem baş gösterdi: Jorge Jesus'un geleceği!

İsmi Brezilya Milli Takımı iddialarıyla anılan Jesus'un ülkesindeki gazetecilerle yaptığı görüşmelerin ses kayıtları, alınan başarısız sonuçlarla birlikte tepkileri deneyimli teknik adama yöneltti.

Süper Lig'in sonunda lider Galatasaray'ın 8 puan gerisinde, şampiyonluk hedefinin uzağında kalan Fenerbahçe sezonu ikinci sırada tamamladı.

Fenerbahçe, bu sezon Jesus yönetiminde 36 maçta 25 galibiyet, 5 beraberlik ve 6 yenilgi yaşarken, Beşiktaş ve Galatasaray derbilerinin hiçbirini kazanamaması en büyük eleştiri konusu oldu.

 

 

Avrupa'da yüzler gülse de sonunu getiremedi

Fenerbahçe'nin bu sezon en başarılı olduğu kulvarlardan birisi şüphesiz UEFA Avrupa Ligi oldu.

Dinamo Kiev'e elenmesi sonrası Avrupa Ligi'nde yola devam eden Jesus'un öğrencileri, 3. Eleme Turu'nda Slovacko'yu, Play-Off'ta ise Avusturya Wien'i saf dışı bırakarak turnuvaya B Grubu'ndan dahil oldu.

B Grubu'nda Şampiyonlar Ligi'nden elenen Dinamo Kiev'in yanı sıra, Rennes ve AEK Larnaca ile mücadele eden sarı-lacivertliler, 4 galibiyet ve 2 beraberlik alarak son 16 turuna kaldı.

Bu turda Sevilla ile eşleşen Jesus'un öğrencileri, ilk maçı deplasmanda 2-0 kaybetti. 16 Mart'ta Kadıköy'de oynanan rövanşı 1-0 kazanan Fenerbahçe, elenmekten kurtulamadı.

 

 

Ulaşılan tek hedef Türkiye Kupası oldu

Jesus yönetiminde sezona 3 kulvarda başlayan Fenerbahçe'nin hedefe ulaşabildiği tek organizasyon Türkiye Kupası oldu.

Turnuvaya 5. turdan başlayan Jesus'un öğrencileri, bu turda İstanbulspor'u eledi.

Sarı-lacivertliler son 16 turunda Çaykur Rizespor'u, çeyrek finalde Kayserispor'u, yarı finalde ise Sivasspor'ı saf dışı bırakarak finale yükseldi.

İzmir'de oynanan final maçında Başakşehir'i 2-0 mağlup eden sarı-lacivertliler, 2012-13 sezonunun ardından ilk, toplamda ise 7. defa Türkiye Kupası'nın sahibi oldu.

Fenerbahçe'ye uzun yıllar sonra ilk kupa sevincini yaşatan Jesus, müsabakanın ardından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

Sezonun tamamen parlak bitmesi için ligi de kazanmamız gerekiyordu. Ancak, kupayı aldık. Avrupa Ligi'nde gruptan çıktık. Kupayı kazanan Sevilla'ya elendik... Ülkem dışında çalıştığım her yerde bir kupa kazandım. Burada da bunu başardım. Şimdi Portekiz'e gideceğim. Geleceğimle ilgili henüz karar vermedim. Beklemek istiyorum, hayallerimden birini gerçekleştirebilecek miyim bunu göreceğim.

 

Jesus-AA1.jpg
Jesus, kariyerinin en yüksek 4. puan ortalamasını elde etti / Fotoğraf: AA

 

52 maçta 2,21 puan ortalaması yakaladı

Fenerbahçe'nin başında bu sezon 52 resmi müsabakada görev alan Jesus, kariyerinin 4. en yüksek puan ortalamasını yaşadı.

Sarı-lacivertli ekiple 35 kez sahadan galibiyetle ayrılan Jesus, 10 beraberlik, 7 yenilgi elde etti.

En önemli özelliği gol yollarındaki etkinliği olan Fenerbahçe, söz konusu süreçte rakiplerine 114 gol atarken, kalesinde 54 gole engel olamadı.

Jesus, Fenerbahçe'de maç başı 2,21 puan ortalaması elde ederek kariyerinin en yüksek dördüncü rakamına ulaştı.

Portekizli çalıştırıcı 2018-19'da Al Hilal'de 25 maçta 2,56, 2009-2015 arasında Benfica'da 2027, 2019-20 sezonunda ise Flamengo'da 60 maçta 2,11 puan ortalaması elde etmişti.  

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU