Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayını belirlemek için bir araya geldi: Nihai açıklama 6 Mart'ta

6 lider parti kurullarını bilgilendirmesinin ardından pazartesi günü yeniden bir araya gelecek

Ekran alıntısı: Saadet Partisi

Millet İttifakı'nı oluşturan altı siyasi partinin liderleri bugün ittifakın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için bir araya geldi.

Saadet Partisi ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı 14:20'de başladı. 

Toplantıda 14 Mayıs'ta gerçekleşmesi muhtemel genel seçimler ve ittifakın cumhurbaşkanı adayının kim olacağı görüşüldü.

Aday açıklanmadı

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, 28 Şubat’ta gerçekleştirdiği toplantıda bu konuya değinmiş ve “2 Mart'ta Millet İttifakı 13'üncü cumhurbaşkanını belirleyecek” demişti. Ancak bir tarih vermemişti. 

Bir yıldan fazladır bu ismi bekleyen vatandaş, bir miktar daha beklemek zorunda kalacak. Zira, toplantıda aday ismi belirlense bile kamuoyu ile paylaşılmayacak.

Bununla ilgili CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu verdiği bir röportajda “Adayı belirleriz ve açıklamak için de ileri bir tarih belirleriz” demişti.  Adayın, daha sonra özel bir tanıtım toplantısıyla kamuoyuna açıklanması planlanıyor.

Yaklaşık bir yıldır kamuoyunda konuşulan aday isimleri ise yine ön planda. 

CHP grubu, pazar günü basına kapalı bir toplantı gerçekleştirmişti. Bu toplantı sonrası CHP Parti Meclisi, oy birliği ile cumhurbaşkanı adayı konusunda Kemal Kılıçdaroğlu'na tam yetki verdi.

Benzer şekilde İYİ Parti grubu, Meral Akşener’e tam yetki verirken, Ahmet Davutoğlu da ortak adayın belirlenmesi konusunda Gelecek Partisi’nden tam yetkiyi aldı. 
 

altılı masa
Altılı Masa'nın 12'nci toplantısından paylaşılan fotoğraf


CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak Kılıçdaroğlu’nun ismini önermesi sürpriz değil. Ancak bir de Meral Akşener’in sıklıkla gündeme getirdiği “kazanacak aday” tartışması var. 

Akşener, katıldığı bir televizyon programında “Kazanacak adayla gideceğiz ve birinci turda çıkacağız. Hala aynı yerdeyim. Millet İttifakı’nın kazanamama ihtimalini konuşmamız söz konusu değil. Bu masa noter görevi görmeyecek” demişti. 

“Kazanacak aday” denildiğinde her seferinde Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş isimleri gündeme geliyor. 

Daha önce Erdoğan’a karşı bir seçim kazandığı için desteklenen Ekrem İmamoğlu, dün katıldığı bir canlı yayında “Kemal bey ile arama girmeyin. Altılı Masa'dan kim aday çıkarsa onu mutlaka Cumhurbaşkanı yapacağız” demişti. 

Anketlerde Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’ndan daha fazla oy alan Mansur Yavaş’ın da bir açıklaması oldu. 

Yavaş, adaylıkla ilgili bir talebinin olmadığını ancak böyle bir karar alınırsa görev olarak kabul edebileceğini söyledi. 

Altılı Masa toplantısında protesto

14:20 sıralarında başlayan Altılı Masa toplantısı üçüncü saatine girerken, bir grup protestocu toplantının gerçekleştiği Saadet Partisi önüne geldi. 

“Adayımız İnce” yazılı pankart açan iki kişilik grup, “Ne Cumhur İttifakı’nı ne Millet İttifakı’nı destekliyoruz. FETÖ artığı AK Parti artığı aday istemiyoruz” diye bağırdı. 
 


Güvenlik güçlerinin müdahale etmesinin ardından pankart toplandı, protestocular başka bir alana alındı.

Nihai açıklama 6 Mart'ta

Millet İttifakı liderleri, adaya ilişkin bir sonraki toplantının 6 Mart’ta yapılacağına yönelik karar aldı. 

Yapılan ortak açıklamada şunlar kaydedildi: 

Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak 28. Dönem TBMM ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz. Genel başkanların partilerinin yetkili kurullarını bilgilendirmeleri sonrası nihai açıklamayı 6 Mart 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşmak üzere Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde tekrar bir araya geleceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU