Dünyada bir ilk: Çift el nakli yapılan hastada denendi

Uzmanlar ve devlet yetkilileri, el nakli yapılan hastaya uygulanan ilk tedavinin ardından halkı plazma bağışlamaya çağırıyor

(NHS Kan ve Organ Nakli Birimi)

Çift el nakli yapılan bir kadına uygulanan çığır açıcı yeni bir tedaviyle, vücudunun organları reddetmesi önlendi.

Birleşik Krallık'ta (BK) çift el nakli yapılan ilk kadın olan 48 yaşındaki Tanya Shepherd'a, vücudun organları reddetmesine yol açan antikorları temizlemek için kandaki plazmanın alındığı bir tedavi uygulandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hull'dan Shepard, dokuyu yabancı madde olarak tanımlayan bağışıklık sisteminin bağışlanan organa saldıran antikorlar ürettiği bir reddetme türü olan Antikor Aracılı Rejeksiyondan (Antibody Mediated Rejection / AMR) muzdaripti.

Shepard "Terapötik Aferez Servisi'ndeki (TAS) ekiplere, BK Ulusal Sağlık Servisi (NHS) Kan ve Organ Nakli Birimi'ne ve kan ve plazma bağışlayarak bu tedavinin bana ulaşmasını sağlayan tüm cömert donörlere çok minnettarım" diyor.

Reddedilme her nakil alıcısı için gerçek ve korkutucu bir risk fakat yardımcı olabilecek tedavilerin varlığı bilmek güven veriyor; el nakillerindeki AMR'da plazma değişimini deneyen ilk kişi olmaktan onur duyuyorum.

Her zamanki gibi halkı organ bağışçısı olmaya ve eğer yapabiliyorlarsa kan ve/veya plazma bağışlamaya teşvik ediyorum; bunu zaten yapanlara ve yolculuğumda bana destek olanlara ebediyen minnettarım.

Leeds'te tedaviyi gerçekleştiren NHS Kan ve Organ Nakli Birimi'ne göre bu prosedür, bir el nakli hastasındaki organ reddini tedavi etmede ilk kez kullanılıyor.

TAS'in Leeds Şubesi'nin Baş Hemşiresi Charlotte Blacklock-Lumb "TAS'te ilk kez çift el nakli geçiren bir hastanın AMR tedavisinde plazma değişimini kullandık ve Tanya'yı bu şekilde destekleyebildiğimiz için çok mutluyuz. Profesör Simon Kay liderliğindeki el nakli ekibiyle yakın işbirliği içinde çalışarak Tanya'yı ilk tedavi sürecinde izledik" diyor.

Her zamanki gibi, hem kan hem de plazma bağışlayarak bu gibi tedavilerin gerçekleşmesine imkan tanıyan pek çok kişiye minnettarız.

Sağlık Bakanı Yardımcısı Andrea Leadsom "Organ reddi, nakil alıcıları için gerçek bir risk ve yıkıcı sonuçlar doğurabilir" diyor. 

Eğer durumunuz elveriyorsa, lütfen hayat kurtaran bu tedavilerin geliştirilmesine destek verme amacıyla organ, kan ve plazma bağışçısı olmak üzere kayıt yaptırmayı düşünün.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU