10 yaşında IŞİD propaganda videosunda Trump'ı tehdit eden Amerikalı çocuk kurtarıldıktan sonra ilk kez konuştu

2017'de IŞİD videosundaki Amerikalı çocuk ilk defa konuştu: "O kadar küçüktüm ki hiçbir şeyi gerçekten anlamıyordum"

Ağustos 2017'de yayımlanan IŞİD propaganda videosunda 10 yaşındaki Matthew, Yusuf olarak adlandırılmıştı (Ekran görüntüsü)

Başkan Donald Trump'ı tehdit eden bir IŞİD videosunda görünen Amerikalı çocuk bu tecrübeyi tamamen "geride bıraktığını" söyledi ve ABD'ye dönüşünü "tatlı bir rahatlama" olarak tanımladı.

Şimdi 13 yaşında olan Matthew, yalnızca 10 yaşındayken bir propaganda videosu için IŞİD tarafından görüntülenmişti. Videoda Trump'ı "Yahudilerin kuklası" olarak nitelendirmiş ve "ABD topraklarında verilecek bir savaşa hazırlanmasını" söylemişti.

2017'deki videoda Matthew “Yahudilerin kuklası Trump'a mesajım: Allah bize zafer, size yenilgi sözü verdi. Bu savaş Rakka veya Musul'da bitmeyecek. Sizin topraklarınızda bitecek... Öyleyse hazırlanın, çünkü savaş daha yeni başladı" ifadelerini kullanmıştı.

Matthew esaret altında üç yıl geçirdikten sonra 2018'de ABD ordusu tarafından IŞİD topraklarında kurtarılmıştı. Şimdi bir yıldan fazla bir süredir babasıyla birlikte Amerika'da yaşıyor ve yoğun psikolojik danışmanlık alıyor.

Eve dönmüş olmanın nasıl bir his olduğu sorulduğunda Matthew şunları söyledi:

Bu bütün gün dar kıyafetler veya dar ayakkabılar giyip sonra bunları çıkarınca sıcak bir banyoda hoş ve rahatlamış hissetmek gibi. Böyle hissettirdi. Tatlı bir rahatlama.

BBC Panorama'nın yayımladığı yeni bir röportajda başından geçenler hakkında konuşan Matthew “Oldu ve bitti. Artık hepsi geride kaldı. O kadar gençtim ki hiçbir şeyi gerçekten anlamıyordum" ifadelerini kullandı.
 

Screenshot 2020-11-23 at 12.55.34 PM.jpg
Matthew artık babasıyla birlikte ABD'de yaşıyor ve psikolojik danışmanlık alıyor (Ekran görüntüsü / BBC)​​​​​​​


Matthew, Suriye'ye IŞİD'e katılan ve eğitim için örgütün başkent ilan ettiği Rakka'ya gönderilen annesi Samantha Sally ve üvey babası Musa el-Hassani tarafından götürülmüştü.

Üvey babasının öfkesi nedeniyle kendisine videoda yer almaktan başka seçenek bırakılmadığını söyledi. "Kendini kaybetmek üzereydi, zihinsel olarak dengesizdi, zihinsel olarak çok dengesizdi. Rakka'ya ilk geldiğimizde, şehrin içindeydik. Hayli gürültülüydü, silah sesleri normaldi" dedi. "Arada bir rastgele patlama sesleri gelirdi, ama uzaktan. Bu yüzden endişelenecek çok şey yoktu" diye ekledi.

Matthew'un annesi, Matthew'un videolarını ekleyerek 2017'de yardımcı olması için kız kardeşine ulaşmıştı. Bir videoda, çocuğun üvey babasının talimatları doğrultusunda bir intihar kemeri hazırladığı görülüyordu. Bir diğerinde yüklü bir AK-47'yi sökmeye çalışıyordu.

Matthew'un üvey babası el-Hassani 2017'de muhtemelen bir drone ateşiyle öldü. Suriye'ye "kandırılarak" götürüldüğünü söyleyen eşi, terörizmi finanse etmekten suçlu bulundu ve 6,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Üvey babasının ölümü hakkında konuşan Matthew, "Mutluydum, çünkü ondan hiç hoşlanmamıştım, tabii ki. Mutlu olmamalıydım, çünkü bir insan ölmüştü, ama mutluydum. Hepimiz sevinçten ağlıyorduk" ifadelerini kullandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world/

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU