Tel Aviv, Güney Lübnan'ın tamamına yönelik ‘saldırı operasyonunu’ duyurdu

Hizbullah Kuzey İsrail'e onlarca roket fırlatırken karşılıklı gerilim giderek artıyor

Lübnan'ın güneyindeki Kafr Kila kasabasında İsrail hava saldırısında vurulan evlerinin camından zafer işareti yapan Lübnanlılar / Fotoğraf: AP

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Güney Lübnan'daki savaşın 200’üncü gününde, kuvvetlerinin güneyde bir ‘saldırı operasyonu’ yürüttüğünü ve Hizbullah liderlerinin yarısını ortadan kaldırdıklarını söyledi. Askeri bir gelişme olarak ise Tel Aviv, iki taraf arasındaki karşılıklı gerilimin ortasında güneyde ‘Ateş Kemeri’ stratejisini uygulamaya koydu.

Gallant, Lübnan'ın kuzey sınırında gerçekleştirdiği turun ardından yaptığı açıklamada, “Sınıra çok sayıda kuvvet konuşlandırıldı ve ordu güçleri şu anda Güney Lübnan'ın tamamında saldırı operasyonları yürütüyor. Güney Lübnan'daki Hizbullah liderlerinin yarısı ortadan kaldırıldı, diğer yarısı ise saklanıyor ve güçlerimizin operasyonları karşısında sahayı terk ediyor” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ordusu dün (çarşamba) erken saatlerde, Lübnan'ın güneyindeki Ayta eş-Şaab civarında silah ve cephane depoları ile altyapı sistemleri dahil olmak üzere 40 Hizbullah hedefini hava ve topçu ateşiyle bombaladığını duyurdu. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre Ayta eş-Şaab bölgesini terörist amaçlar için kullanan Hizbullah, bu bölgeye İsrail'in iç cephesine yönelik onlarca terör aracı ve altyapısı yerleştirdi.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı (NNA), Gazze'deki bombardıman stratejisine benzer bir gelişmeyle ‘İsrail'in Ayta eş-Şaab ve çevresindeki bazı köylerin yakınlarında Ateş Kemeri stratejisini uyguladığını’ ve Ayta eş-Şaab, Ramiya, Cebel Balat ve Halle Verde kasabalarının eteklerini hedef alan 13'ten fazla saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Söz konusu İsrail saldırıları, Hizbullah'ın dün akşam Lübnan'ın güneyindeki Hanin kasabasında bir eve düzenlenen İsrail bombardımanında aralarında 11 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu iki sivilin öldürülmesine misilleme olarak İsrail'in kuzeyindeki Şumira’ya onlarca Katyuşa roketi fırlattığını ve ‘Avivim yerleşiminde İsrail askerlerinin bulunduğu bir binayı uygun silahlarla hedef alarak onları öldürdüğünü ve yaraladığını’ açıklamasının ardından geldi. Hizbullah, salı günü Akka'nın kuzeyindeki iki İsrail askeri bölgesine, İsrail saldırısında bir savaşçısının öldürülmesine karşılık olarak insansız hava aracı (İHA) saldırısı düzenlediğini duyurdu.

İsrail topçusunun ed-Dahira ile Yarin arasındaki ormana yangın çıkarıcı işaret fişeği bombaları atması ve Alma eş-Şaab kasabası yakınlarındaki bir evi hedef alan hava saldırısı ile güney kasabalarına yönelik bombardıman gün boyunca devam etti.

Güney cephesindeki savaşın 200’üncü gününde İsrail'in kayıplarına ilişkin rakamlar yayınlayan Hizbullah, iki binden fazla kişinin yaralandığını ve öldüğünü, 186 yerleşim birimi, 176 sınır noktası, 51 hava saldırısı ve 55 geri mevzi olmak üzere toplam bin 650 askeri operasyon gerçekleştirdiğini duyurdu. Hizbullah, bombardıman sonucunda 722 yerleşim biriminin imha edildiğini ve beş İHA’nın düşürüldüğünü, beş Demir Kubbe platformu, iki askeri fabrika ve 192 askeri aracın imha edildiğini belirtti.

Devam eden çatışmalar nedeniyle savaş kayıplarına ilişkin resmi istatistiklerin bulunmadığı Lübnan'da bin 200'den fazla konutun yıkıldığı ve beş binden fazlasının da kısmen hasar gördüğü tahmin ediliyor. Bombardıman altındaki bölgelerde 100 binden fazla kişi evlerinden olurken, Lübnan'da 252'si Hizbullah savaşçısı, aralarında çocuk, sağlık görevlisi ve gazetecilerin de bulunduğu 72 sivil olmak üzere en az 380 kişi hayatını kaybetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU