Dubai'de şiddetli sellerle bağlantılı gizemli bir hastalık bildirildi

BAE Sağlık Bakanlığı suyun neyle kirlendiğini açıklamadı

Dubai'de şiddetli yağışın ardından bir tanker sel sularını tahliye ediyor (Reuters)

Dubai'de ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin geri kalanında yaşayanlar, bölgeyi vuran şiddetli sellerin ardından içme suyundan hastalandıklarını bildirdi.

Ülke geçen salı şiddetli sellere neden olan bir yıllık yağış miktarının 12 saat içinde yağmasıyla hırpalanmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eşi benzeri görülmemiş sel felaketi, dünyanın en işlek uluslararası havacılık merkezi Dubai Havalimanı'nda büyük hasara yol açmıştı. Hava koşulları, Emirates'in 200 bin yolcunun uçuşunu iptal etmesine ve çok daha fazla uçuşun da rötar yapmasına sebep olmuştu.

Çarpıcı görüntülerde, bölge sakinlerinin sokaklarda jet-ski yaptığı, uçakların okyanus gibi görünen bir alana inmek zorunda kaldığı ve son model Rolls-Royce arabaların sele kapıldığı görülmüştü. Geçen salı gününün sonunda BAE'ye 142 milimetreden fazla yağış düşmüştü. Ülkede ortalama bir yılda 86 milimetre yağmur görülüyor.

Devlet tarafından işletilen WAM haber ajansı, bu yağmuru "1949'da veri toplanmaya başlanmasından bu yana belgelenen her şeyi" aşan "tarihi bir hava olayı" diye nitelendirmişti.

BAE Sağlık Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki kişilerin kirli suyla ilişkili semptomlar gösterdiğini belirtti.
 

Dubai'deki şiddetli yağışın ardından kısmen su altında kalan otomobil ve kamyonların drone görüntüsü (REUTERS)
Dubai'deki şiddetli yağışın ardından kısmen su altında kalan otomobil ve kamyonların drone görüntüsü (Reuters)


Devletin haber ajansının aktardığı açıklamada, tam olarak kaç kişinin etkilendiği ya da ne için tedavi gördükleri belirtilmedi.

Bakanlık, "başka bir maddeyle karışmış sudan etkilendiğine dair bazı belirtiler gösteren çok sınırlı sayıda vaka" olduğunu ve bu kişilerin hastanede tedavi gördüğünü ifade etti. 

Bakanlık suyun neyle kirlendiğini açıklamadı.

Seller nedeniyle 4 kişi hayatını kaybetti.

Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan'da da yağmur yağdı. Ancak yağışlar BAE genelinde çok daha şiddetliydi. Ayrıca sellerin "bulut tohumlama" yönteminden kaynaklandığı yönünde spekülasyonlar var.

Bazı haberlerde Ulusal Meteoroloji Merkezi'ndeki meteorologların yağmurlardan önce 6 ya da 7 bulut tohumlama uçuşu gerçekleştirildiğini söylediği aktarıldı. Merkez sorulara henüz yanıt vermede de Associated Press'in analiz ettiği uçuş takip verileri, BAE'nin bulut tohumlama çalışmalarıyla bağlantılı bir uçağın pazar günü ülke genelinde uçtuğunu gösterdi.

Su ihtiyacını karşılamak için ağırlıklı olarak yüksek enerji tüketen tuzdan arındırma tesislerine dayanan BAE, sınırlı ve giderek azalan yeraltı suyunu artırmak üzere bulut tohumlama çalışmaları yürütüyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU