Süper Lig'de artan vaka sayılarının önüne geçilemiyor, hükmen yenilgi kararı uygulanabilecek mi?

Süper Lig ve alt liglerde Kovid-19 vakaları gün geçtikçe artıyor. Kulüpler 50'ye yakın pozitif vaka bildirdi. TFF'nin önerdiği hükmen mağlubiyet kararını Ahmet Nur Çebi, "Alın terine saygısızlık" olarak yorumladı

Süper Lig ekipleri 50'den fazla Kovid-19 vakası bildirdi / Fotoğraf: AA

Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkmasının ardından dünyada 57 milyondan fazla kişide görülen ve 1 milyon 350 binden fazla insanın ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, futbol dünyasını etkilemeye devam ediyor.

Pandemi nedeniyle geçen sezon mart ayında ligler durmuş ve etkisini azaltmasının ardından seyircisiz olarak yeniden başlamıştı. 

Yeni sezonda normale dönmeyi hedefleyen Süper Lig kulüpleri, seyircisiz başlayan liglerde salgının etkisini artırmasının ardından şimdi de Kovid-19 vaka sayılarının çokluğundan dertli. 

 

 

Öyle ki son dönemde sadece Süper Lig'deki vaka sayıları 50'yi aştı.

Atakaş Hatayspor, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Medipol Başakşehir, Kasımpaşa, Yeni Malatyaspor, Demir Grup Sivasspor, Ankaragücü ve diğer birçok kulüp, maçlara çıkacak kadroyu oluşturmakta sıkıntı yaşamaya devam ediyor.

 

 

Hükmen yenilgi kararı masada

Öte yandan Süper Lig'de 21 takımla başlayan ve oldukça sıkışık bir takvimde devam etmesi planlanan 2020-21 sezonunda takımlar, maçlara çıkacak 11 futbolcu bulunmaması halinde hükmen mağlubiyetle karşı karşıya.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), geçen sezon pandemi nedeniyle Süper Lig'de küme düşmeyi kaldırmış ve yeni sezonun 21 takımla 42 hafta süreceğini açıklamıştı. 

 

 

TFF Başkanı Nihat Özdemir, geçen hafta yapılan Kulüpler Birliği Vakfı toplantısında sıkışık maç takvimi nedeniyle maçların ertelenemeyeceğini ve maç günü 14 kişilik kadro çıkaramayan takımların hükmen mağlup ilan edilmesi önerisinde bulundu.

 

Mehmet Sepil3-AA.jpg
Mehmet Sepil / Fotoğraf: AA

 

Göztepe ve Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Sepil, TRT Spor canlı yayınında Kovid-19 vakaları nedeniyle maçlara çıkamayacak takımların hükmen yenik sayılacağı iddiasıyla ilgili, şu ifadeleri kullandı:

Kovid-19 yüzünden ertelenen maç sayısı çok az. O maçlar da önümüzdeki haftalarda oynanacak ve bunun planlaması yapıldı. Bu kuralın ilk yarıdan önce uygulanması söz konusu değil. Kulüpler transfer politikalarını mevcut kurallara göre yaptı. Kural değişikliği ancak 24 Ocak'tan sonra olabilir. Aralık ayının ortasından itibaren inanılmaz bir maç trafiği var. Aralık ayından sonra hafta aralarının çok önemli bölümünde zaten mevcut lig maçları var. İkinci yarı Avrupa Kupası, Türkiye Kupası derken, söz konusu bir maçın oynanmama durumunda koyulabilecek tarihler belli ve zor bir durum oluşturuyor. TFF 'Burada ne yapabiliriz?' dedi. Opsiyonlardan biri oynamayan takımı hükmen mağlup etmek. En sert opsiyon bu. TFF bunun Süper Lig kulüpleri tarafından görüşülmesini ve dikkate alınmasını istedi. Çok kısa oldu, toplantıda 2-3 dakika konuşuldu. TFF'nin endişesinde bir mantık var. Ama bu durum bıçak sırtı. Çok iyi mütalaa edilmesi gerekir. Kulüpler kendi aralarında görüşecek ve yakın süreçte TFF ile konuşacak. Ortada alınmış bir karar yok.

 

Ahmet Nur Çebi3-AA.jpg
Ahmet Nur Çebi / Fotoğraf: AA

 

Ahmet Nur Çebi: Alın terine saygısızlık

Toplam 8 pozitif vaka bildiren Beşiktaş'ta başkanı Ahmet Nur Çebi, Kovid-19 vakaları nedeniyle sahaya çıkamayan takımların hükmen yenik ilan edilmesinin haksızlık olacağını dile getirdi.

Sabah Spor'a konuşan Çebi, içinde bulundukları durum nedeniyle böyle konuşmadığını belirterek, şunları kaydetti:

Bu kesinlikle haksızlık, adaletsizlik olur. Futbol emeğe dayalı, alın terine dayalı bir oyun. Pandeminin insanların başarılarını belirlememesi lazım. İnsanların emeğine dayalı bir oyun oynuyorsunuz, spor yapıyorsunuz, terliyorsunuz, sonuca göre derecelendiriliyorsunuz. Futbol kulüplerini kontrol edilmesi çok güç olan bir şeyle derecelendiremezsiniz, bu haksızlık olur. Adaletli olmalısınız. Bu konu birçok spekülasyona sebebiyet verir. Testlerin aynı laboratuvardan yürütülmesi lazım. Kulağımıza bazı şeyler geliyor inanmak güç, doğru olup olmadığını bilmiyoruz.

 

Tomas-AA.jpg
Stjepan Tomas / Fotoğraf: AA

 

Stjepan Tomas: Oyuncular dikkat edecek, maske takıp mesafeyi koruyacaklar

Hatayspor ile oynayacakları maç öncesi üç pozitif vaka bildiren Çaykur Rizespor'un teknik direktörü Stjepan Tomas, hükmen yenilgi kararıyla ilgili şu yorumu yaptı:

Bizim için kötü ama oyuncular dikkat edecek. Dışarı çıkarken maske takacaklar. Mesafeyi koruyacaklar.

Daha önce 26 oyuncusunun Kovid-19 testi pozitif çıkan ve maçı ertelenen Hatayspor'un teknik direktörü Ömer Erdoğan ise hükmen yenilgi önerisiyle ilgili, "TFF bu kararı alırken ikinci yarı özellikle yoğun maç programı ve ertelenmeyecek maçları düşünerek öneride bulunmuş. Ama bunlar daha kesinleşmedi. Açıkçası çok sağlıklı mı? Bunu tartışmak gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

Abdullah Avcı.jpg
Abdullah Avcı / Fotoğraf: AA

 

Avcı: Altyapıdan 5 oyuncu aldım, takımı hazır tutmamız gerekiyor

Beşiktaş'la yollarını ayırmasının ardından Trabzonspor ile anlaşan ve uzun süre sonra sahalara dönmeye hazırlanan Abdullah Avcı, basın mensuplarına hükmen yenilgi kararıyla ilgili yaptığı hazırlığı şöyle anlattı:

Futbolun iyileştirme gücü var. Dünya ve ülkemizin bu kadar sağlık sorunları yaşadığı dönemde belki futbol insanları bu kadar ayakta tutabiliyor. Kovid-19 süreci nasıl gidecek, nasıl şekillenecek onu kestirebilmek şimdi pek mümkün değil. Burası Trabzon, Türkiye ve Avrupa'nın her yerinde 61 numaralı plaka var. Altyapımızdan oyuncuları daha iyi tanıyabilmek için 5 oyuncu yukarı aldım. Bir hastalık ile karşılaşmamız durumunda takımı hazır tutmamız gerekiyor.

TFF Sağlık Kurulu'nun hazırladığı Kovid-19 protokollerine göre testi pozitif çıkan futbolcular, 14 gün karantina ve takip eden süreçte en az 2 testinin negatif çıkma zorunluluğu devam ediyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU