Sudanlılar kaçak Starlink uydularıyla internete bağlanıyor

İç savaşta paramiliter kuvvetler, internet kafelerden günlük para alıyor

Birleşmiş Milletler, çatışmalar yüzünden Sudan'ın kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirmişti (AP)

İç savaşın yaşandığı Sudan'da halk, teknoloji milyarderi Elon Musk'ın Starlink uydularını kaçak şekilde kullanarak internete bağlanıyor. 

SpaceX'in ürettiği uydular, iç savaşın sürdüğü Sudan'da yasal olarak satılmıyor. 

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ve kimliğini paylaşmayan bir satıcı, cihazların Libya, Güney Sudan veya Eritre üzerinden ülkeye kaçak şekilde sokulduğunu söyledi.

Başkent Hartum'un yaklaşık 120 kilometre güneyinde bir internet kafe işleten Muhammed Bellah, uyduları kullanmanın pahalı olduğunu fakat üç gün gibi kısa bir süre içinde masrafı çıkarabildiğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sudan'da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Burhan komutasındaki orduyla General Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında yaşanan anlaşmazlıklar, 15 Nisan'da sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Birleşmiş Milletler verilerine göre çatışmalarda şimdiye dek yaklaşık 14 bin kişi yaşamını yitirirken, en az 8,5 milyon kişi de yerinden edildi.

Sudan hükümeti Starlink cihazlarının kullanımını aralıkta yasaklamıştı. Ancak AFP'nin aktardığına göre HDK, bunları gizlice ülkeye sokup kiralayarak ciddi gelir kazanıyor.

Starlink kullanan bir internet kafe sahibi, HDK personelinin her gün gelip kendisinden 140 dolar ücret aldığını söyledi. 

Sudanlılar özellikle internet üzerinden para transferi işlemlerinde Starlink uydularından faydalandıklarını belirtliyor. 

Tambul şehrinde yaşayan 43 yaşındaki Ariş Ahmed, eşinin Katar'dan kendilerine gönderdiği parayı alabilmek için 12 yaşındaki oğluyla her gün Starlink cihazının kurulduğu bölgeye 5 kilometre yol yürüdüklerini söyledi.

Musk, Ukrayna savaşında Kiev yönetimine destek vermek için 2022'de Starlink uydularını devreye sokmuştu. Ancak benzer bir yardımı Sudan'a sağlamamıştı. SpaceX, uyduların kaçak kullanımıyla ilgili soruları yanıtlamadı.


Independent Türkçe, AFP, The Star

DAHA FAZLA HABER OKU