Tahran, Şam'a borcunu geri ödemesi için baskı yapmak için yaptırım uyguluyor

İran, Suriye'deki baş yatırımcı olmak istiyor

Fotoğraf: AP

Şam'daki kaynaklar, Tahran'ın Suriye hükümetine, 50 milyar dolarlık borcunu geri ödemesi de dahil olmak üzere iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların uygulanması için baskı yaptığını söylediler. Kaynaklar, özellikle İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin geçtiğimiz mayıs ayında Şam'a yaptığı ziyaret sırasında, iki ülke arasında imzalanan Stratejik İşbirliği Mutabakat Zaptı’nın yanı sıra borçların geri ödenmesi için imzalanan diğer anlaşmaların hayata geçirilmesi gerektiğinin vurgulanmasının ardından Tahran’ın Şam’a baskı yapmaya başladığını belirttiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şam’da Şarku’l Avsat’a konuşan bir ekonomi uzmanı, “Savaş yıllarında tüm sektörleri etkileyen büyük yıkım nedeniyle hükümet bölgelerinde üretim neredeyse yok denecek kadar azaldı. Ardından hükümetin kaynakları büyük oranda eksildi. Hükümet, müttefiki Rusya'nın Ukrayna'daki savaşla meşgul olmasının ardından daha çok İran'a bel bağlamış durumda” ifadelerini kullandı.

Tahran’ın Suriye hükümetinin kontrolü altındaki bölgelerinde yaşanan ekonomik çöküşten ‘faydalandığını’ söyleyen uzman, İran’ın ülkedeki baş yatırımcı olmak istediğini belirtti. Suriyeli uzman, Arap ülkelerinin ve diğer ülkelerin Suriye'ye yatırım yapmaktan kaçınmasıyla Şam’ın başta petrol, doğalgaz ve temel gıda maddeleri olmak üzere birçok kalemde tek tedarikçi olan Tahran'ın baskısına boyun eğmek zorunda kaldığını vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU