ABD'de başkan adayı Jill Stein'a Filistin eyleminde kelepçeli gözaltı

Ülkenin seçkin üniversitelerindeki Filistin'e destek ve İsrail'i protesto eylemleri güçlü bir şekilde sürerken, polis şiddeti de hız kesmiyor

Öğrencilerle kol kola polise direnen 73 yaşındaki Stein, "Üniversite yönetimlerinin, barış, insan hakları ve bir soykırımın sona erdirilmesi çağrısında bulunan öğrencilerine güç kullanılmasına göz yumması utanç verici" diye konuştu (Ariel Cipran / Twitter @DrJillStein)

ABD Başkanlık seçimine Yeşil Parti'nin adayı olarak katılan Jill Stein, Filistin'e destek eylemindeki öğrencilerle dayanışmak için gittiği Washington Üniversitesi'nde cumartesi günü kelepçelenerek gözaltına alındı. 

Üniversiteden yapılan açıklamada 80'den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Stein'ın X'teki hesabında yer alan gönderiye göre, Yeşil Parti'nin başkan adayı da iki kampanya yöneticisiyle birlikte kampüste gözaltına alınanlar arasındaydı.

"SON DAKİKA: Jill Stein ve Kampanya Müdürü Jason Call ve Kampanya Müdür Yardımcısı Kelly Merrill-Cayer, Washington Üniversitesi'nin Gazze'ye yönelik savaşla bağlantısına karşı düzenlenen bir protestoya destek verirken gözaltına alındı."

Stein gözaltı öncesinde yaptığı açıklamada; "Burada demokrasi için, insan hakları için, soykırımı sona erdirmek için ayağa kalkan öğrencilerle aynı safta duracağız" demişti. 

Başkan adayı, gözaltı öncesinde verdiği bir video röportajda da şu ifadeleri kullanmıştı:

En yüksek Amerikan değerlerini temsil için, demokrasimiz için buradaki öğrencilerle dayanışmaya ve bu soykırıma son verilmesini talep etmeye geldik. Bu soykırım durdurulmalı. Amerikan halkı durdurulmasını istiyor. Bu öğrenciler de bunun için burada.

73 yaşında ve iki çocuk annesi olan Stein, Harvard Üniversitesi mezunu bir tıp doktoru. Daha önce de iki defa başkan adayı olan Stein, 2012'de yaklaşık 470 bin (yüzde 0.36), 2016'da ise yaklaşık 1 milyon 450 bin (yüzde 1.07) oy toplamıştı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendisi de bir Yahudi olan Stein, ağır sanayinin kamulaştırılması ve herkese iş güvencesi gibi sosyalizan fikirlerinin yanı sıra İsrail'e yönelttiği sert eleştirilerle de tanınıyor

Stein, 2016 seçim kampanyası öncesinde verdiği bir röportajda IŞİD'le ilgili bir soruya verdiği yanıtta "Türkiye'nin sınırını cihatçı milislere açarak IŞİD'i güçlendirmeye hizmet ettiğini" öne sürmüştü.



Independent Türkçe, Newsweek, Slate, Times of Israel

Derleyen: Meriç Şenyüz

 

DAHA FAZLA HABER OKU