Batı ve Rusya arasında "Navalni" gerilimi: AB yeni yaptırımlar planlıyor, Kremlin gelen açıklamaları "çirkin" olarak nitelendirdi

AB devletleri, Navalni'nin cezaevinde ölmesi nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımlar getirmeyi planlıyor. Kremlin ise, “Batı ülkelerinin Navalni'nin ölümüne verdiği ‘çirkin’ tepki kabul edilemez” dedi

Fotoğraf: Reuters

Avrupa Birliği'nin (AB) dışişlerinden sorumlu en üst düzeydeki yetkilisi Josep Borrell, Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin cuma günü cezaevinde hayatını kaybetmesi nedeniyle AB ülkelerinin Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar getirmeyi planladığını açıkladı.

Borrell, "Rusya'daki muhalefete destek mesajı göndermeliyiz. Hem siyasi hem de askeri cephede Ukrayna'ya ve özgürlük içinde yaşamak isteyen Rus halkına desteğimizi sürdürmemiz gerekiyor" dedi.

Navalni'nin eşi Yulia Navalnaya bugün Brüksel'de yapılacak dışişleri bakanları toplantısına katılacak.

Navalni'nin kaldığı Rusya'nın Yamal-Nenets bölgesindeki cezaevi cuma günü yaptığı açıklamada, Navalni'nin yürüyüş yaptıktan sonra aniden fenalaşarak hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

Batılı ülkelerin liderleri bu olaya sert tepki göstermişlerdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya, Rus Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kathrin Deschauer, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, Alman hükümetinin, Rusya’nın Berlin Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdığını kaydeden belirterek şunları söyledi:

Aleksey Navalnıy ve Rus hükümetini eleştiren diğer birçok kişiye karşı yürütülen siyasi motivasyonlu yargılamalar ve insanlık dışı hapishane koşulları, Rus adalet sisteminin muhaliflere karşı ne kadar acımasızca davrandığını ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ifade özgürlüğünü bastırmak için hangi araçları kullandığını gösteriyor.

Deschauer, bunu şiddetle kınadıklarını vurgulayarak, "Rusya'da siyasi nedenlerle tutuklu bulunanların serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

Özellikle Ukrayna savaşının başlamasının ardından Putin’in kendi halkına yönelik eylemlerinin daha acımasız hale geldiği değerlendirmesinde bulunan Deschauer, Putin’in halkını susturmaya çalıştığını söyledi.

Kremlin: Batı ülkelerinin Navalni'nin ölümüne verdiği “çirkin” tepki kabul edilemez

Kremlin, Batı ülkelerinin Navalni'nin hayatını kaybetmesine verdikleri tepkinin kabul edilemez olduğunu ancak ABD ve Avrupa ülkelerinin çirkin açıklamaların Devlet Başkanı Vladimir Putin'e zarar vermeyeceğini açıkladı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada "Böyle çirkin açıklamalar yapmanın kesinlikle kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Bu açıklamalar elbette devlet başkanımıza zarar veremez" dedi.

Peskov, Navalni'nin ölümüyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü ve Rus yasalarına uygun olarak yürütüldüğünü söyledi.

ABD ve Avrupa’dan tepkiler

ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen açıklamalarda Navalni'nin ölümünden Putin'i sorumlu tutan ifadeler yer almıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken cuma günü Münih'te yaptığı açıklamada, "Navalni'nin Rus hapishanesinde ölmesi Putin'in kurduğu sistemin merkezindeki zayıflığı ve yozlaşmışlığı gözler önüne seriyor. Bunun sorumlusu Rusya" demişti.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel AB'nin Navalni'nin ölümünden Rusya'yı sorumlu tuttuğunu açıklamıştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Navalni'nin ölümünün Rusya'nın son yıllarda nasıl değiştiğinin "korkunç" bir işareti olduğunu söylemişti.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne de, Navalni'nin "zulüm sistemine karşı direnişinin" bedelini hayatıyla ödediğini belirtmiş ve "Navalni'nin cezaevindeki ölümü bize Vladimir Putin rejiminin gerçekliğini hatırlatıyor" demişti.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobia Billström, "Aleksey Navalni ile ilgili korkunç haber... Eğer Navalni'nin cezaevinde öldüğüne dair haber doğruysa, bu (olay) Putin rejiminin işlediği bir başka korkunç suçu gösteriyor. Navalni'ye yönelik acımasızlık, otoriterliğe karşı mücadeleye devam etmenin neden gerekli olduğunu bir kez daha gösteriyor" demişti.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU