Navalni'nin ailesi şikayetçi: "Rus yetkililer cenazesini teslim etmiyor"

"Putin'e muhalif lider, üç yıl boyunca işkence ve eziyete maruz kaldı"

Rus siyasetçinin 2020'de zehirlenmesi ve ardından gelişen süreci anlatan "Navalny" isimli belgesel "En İyi Belgesel" dalında Oscar ödülü kazanmıştı (Reuters)

Rusya'da Putin karşıtı muhalefetin yüzü konumundaki Aleksey Navalni'nin tutulduğu cezaevinde hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor.

Navalni'ye en yakın isimlerden biri olan yardımcısı Kira Yarmiş, Rus muhalifin annesinin cenazeyi almak için cezaevinin yer aldığı Kuzey Kutup Dairesi'ne gittiğini ancak Navalni'nin bedeninin teslim edilmediğini söyledi.

Yarmiş, "Yalan söyledikleri kesin ve cenazeyi teslim etmemek için her şeyi yapıyorlar" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, Navalni'nin 69 yaşındaki annesine, ölüm nedeninin henüz belirlenemediğini ve cenazenin "bir ihtimal gelecek hafta" teslim edilebileceğini söyledi.

Navalni'ye yakın isimlerse Rus muhalifin öldürüldüğünden emin.

Rus muhalifin kurucusu olduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nda araştırmacı olarak görev yapan Georgy Alburov, "Aleksey Navalni'yi Putin öldürdü. Tam olarak nasıl olduğu kesinlikle ortaya çıkacak. Ancak şu anda bitmek bilmeyen yalanları ve zamana oynamayı görüyoruz. Putin, Aleksey'e ne olduğu anlaşılmasın diye her şeyi yapacak" ifadelerini kullandı.

Cuma günü hayatını kaybeden Navalni'nin ekibi, Rus muhalifin çarşamba günü "ceza hücresine" alındığı bilgisini paylaştı. Böylece 2021'de tutuklanan Navalni, ölümüne kadar tam 308 günü soğuk, nemli ve havasız olarak tanımlanan ceza hücrelerinde geçirmiş oldu.

Daha önce Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Rus gazeteci Dmitri A. Muratov, Rus muhalifin ölümünün ardından yazdığı köşe yazısında, "Aleksey Navalni, üç yıl boyunca işkence ve eziyete maruz kaldı. Doktorunun bana söylediği gibi, vücudu buna dayanamazdı" ifadelerini kullandı.


Birleşik Krallık merkezli Guardian gazetesinde yer alan haberde, Rusya devlet medyasının çoğunlukla Navalni'nin ölümünü görmezden geldiği aktarıldı.

Rus muhalif liderin ölümüyle ilgili geçilen birkaç haberdeyse Navalni'nin ismi yerine "hükümlü" ifadesine yer verildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Navalni'den hiçbir zaman ismiyle bahsetmemişti.

Öte yandan Navalni'nin ölümünün ardından Rusya'nın 36 kentinde protestolar düzenlendi. Bu gösterilerde 400'den fazla kişi gözaltına alındı.

Rusya'nın yanı sıra, dünya çapında birçok Rus elçiliğinin önünde de gösteriler düzenlendi.

Vladimir Putin yönetimindeki kişilerin yolsuzluklarını ifşa eden Navalni, Rusya çapında binlerce kişiyi harekete geçirerek sokağa dökmeyi başarmıştı. Rus muhalifin sosyal medya üzerinden yürüttüğü etkili kampanyalar da popülerliğini artıran faktörlerden biri olmuştu.

2020'de Sibirya'da zehirlenen Navalni, 2021'de Almanya'daki tedavisini tamamlayarak Rusya'ya dönmesinin ardından tutuklanmıştı. 

Araştırmacı gazetecilik platformu Bellingcat ve Rus haber sitesi The Insider'ın ortak yürüttükleri çalışma Navalni'ye yönelik zehirleme vakasının arkasında Rus istihbaratının olduğunu ortaya koymuştu.

Navalni daha önce yargılandığı davalardan birinde 9, bir başkasındaysa 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

 

Independent Türkçe, Guardian, BBC, New York Times 

DAHA FAZLA HABER OKU