NASA'nın zamansız emekliye ayrılan Mars aracının son mesajı ulaştı

Ingenuity, ardında bir hediye de bıraktı

İlk başta Perseverance görevinin eklentisi olması planlanan Ingenuity, beklenmedik bir başarıya imza attı (NASA/JPL-Caltech)

NASA'nın Mars'a gönderdiği aracı Ingenuity'nin son mesajı Dünya'ya ulaştı.

Ingenuity, 18 Ocak'taki 72. uçuşunda Kızıl Gezegen'e sert bir iniş yaptığında aldığı hasarın ardından görevi sona ermişti. Fakat veri toplamaya ve Mars keşif aracı Perseverance'la iletişim kurmaya devam eden Ingenuity'nin veda mesajı 16 Nisan'da ortaya çıktı.

Jet İtki Laboratuvarı'nda bir araya gelen bilim insanları, NASA'nın Derin Uzay Ağı aracılığıyla Mars'taki döner kanatlı hava aracının mesajını aldı. Ingenuity, bu görevde çalışan herkesin ismini sayarak veda etti. Araştırmacıların önce Perseverance'a gönderdiği mesaj, daha sonra Ingenuity'ye iletildi ve tekrar Perseverance'a gittikten sonra Dünya'ya ulaştı. Helikopter doğrudan NASA'yla iletişime geçemediği için Perseverance aracılığıyla temas kuruldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ingenuity, Perseverance'ın yoluna devam etmesinden dolayı iletişimi tamamen kaybedecek fakat kalan günlerini, ismini J.R.R. Tolkien'ın Yüzüklerin Efendisi serisinden alan Valinor Tepeleri'nde veri toplayarak geçirecek.

Helikopter, Güneş panelleri ve ekipmanı hakkında veri toplaması, Kızıl Gezegen'in yüzeyinin renkli fotoğraflarını çekmesi ve sıcaklık bilgisi edinmesi komutu veren bir yazılım güncellemesi almıştı. 16 Nisan'da yaptığı açıklamada NASA bu güncellemenin beklendiği gibi çalıştığını aktardı.

Öte yandan bu veriler helikopterde tutulacak ve Dünya'ya geri gönderilmeyecek. Bu yüzden gelecekteki Mars araçları veya astronotların gezegene giderek bunları alması gerekiyor. Jet İtki Laboratuvarı'ndan Ingenuity Proje Yöneticisi Teddy Tzanetos açıklamada şöyle dedi:

İnsanlık, Valinor Tepeleri'ne ne zaman giderse gitsin (keşif aracı, yeni bir hava aracı ya da gelecekteki astronotlarla) Ingenuity son hediyesi olan veriyle bekliyor olacak. 

Güvercin büyüklüğündeki döner kanatlı hava aracı, Perseverance keşif aracıyla birlikte ilk kez 18 Şubat 2021'de Kızıl Gezegen'e inmiş ve aynı yıl 19 Nisan'da başka bir gezegende kontrollü uçuş gerçekleştiren ilk motorlu araç olmuştu. 

Ingenuity görevinin ilk hedefi 5 görev kapsamında 30 gün boyunca uçmaktı. Ancak helikopter Mars'ta 72 kez uçarak havada iki saatten fazla zaman geçirdi ve başlangıçta planlanandan 14 kat daha uzağa gitti.



Independent Türkçe, Live Science, Forbes, NASA

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU