Yeni Netflix uyarlaması meşhur kitaba ne kadar sadık kaldı?

Ödüllü aktör Andrew Scott başrolde

4 Nisan'da Netflix kitaplığına eklenen Ripley, zaman kaybetmeden çok izlenenler listesinde üst sıralara tırmandı (Netflix)

Netflix'in yeni dizisi Ripley, ABD'li ünlü yazar Patricia Highsmith'in romanı Yetenekli Bay Ripley'nin (The Talented Mr Ripley) son derece sadık bir uyarlaması ve klasik suç dramasının ekrana taşınan tüm versiyonları arasında kaynak malzemeye en yakın olanı.

Kaçınılmaz değişiklikler
 


The Irishman, Schindler'in Listesi (Schindler's List) ve Ejderha Dövmeli Kız'ın (The Girl with the Dragon Tattoo) senaristi olarak tanınan Steven Zaillian'ın yazıp yönettiği dizi, dolandırıcı Tom Ripley'nin New York'ta türlü düzenbazlıklarla dolu hayatını takip ediyor. Ardından zengin nakliye patronu Herbert Greenleaf'in İtalya'daki oğlu Dickie'yi Amerika'ya dönüp saygın bir kariyer yapmaya ikna etmek üzere işe alınıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

8 bölümlük dizi her ne kadar kaynak materyale sadık kalsa da hikayeyi Zaillian'ın vizyonuna daha uygun hale getirmek için kaçınılmaz olarak bazı değişiklikler yapıldı.

Bunlardan ilki dizinin geçtiği yıldı. Netflix dizisi, romandaki olayların yaşandığı 1955'ten 6 sonra yani 1961'de geçiyor.

Kitapla dizi arasındaki bir diğer farklılık da karakterlerin yaşları. Kitapta Tom, Dickie ve Marge'ın 20'lerinin başında oldukları varsayılıyor. Tom 25'indeyken, Dickie ve Marge'ın yaşları tam olarak açıklanmıyor.

Dizideyse karakterlerin yaşlarına açıkça atıfta bulunulmasa da izleyicinin ana üçlünün 30'lu yaşlarında olduğuna inanması isteniyor. Tom Ripley rolündeki Andrew Scott 47, Johnny Flynn 41 ve Dakota Fanning 30 yaşında.

Farklı bir Freddie

Dickie'nin arkadaşı Freddie Miles'ın tasviri de uyarlamada belirgin bir şekilde farklı. Highsmith, kitapta Freddie Miles'ı aşırı kilolu, havuç gibi kızıl saçlı bir Amerikalı olarak tanımlamıştı. Tom onun görünüşünden hoşlanmamış ve kısa süre sonra kişiliğini de sinir bozucu bulmuştu.

q3.jpg
Ripley'de Freddie karakterini 33 yaşındaki şarkıcı ve oyuncu Eliot Sumner canlandırıyor (Netflix)


Tom, Netflix uyarlamasında da Freddie'den nefret etse de karakter, büyük ölçüde farklı bir görünüme sahip. Uyarlamada Britanyalı olan normal kilodaki Freddie, daha ölçülü biri olarak tasvir ediliyor ancak Tom Ripley'yi kitaptakinden daha fazla küçümsüyor.

"Kız arkadaşıyım"

Gelelim Dickie ve Marge'a... Çift arasındaki ilişki, Highsmith'in kitabında daha muğlak tasvir ediliyor. Ripley'deyse Marge, İtalyan polisi tarafından sorgulandığında, Dickie'yle olan ilişkisini çok basit bir şekilde tanımlıyor ve Müfettiş Ravini'ye şöyle diyor: 

Ben onun kız arkadaşıyım.

Kitaptaysa Marge, Dickie'ye aşıkken Dickie onun duygularının farkında bile değil.

Eleştirmenler bölündü

Diziyi büyük ölçüde beğenen eleştirmenler, Netflix yapımının başrolündeki Andrew Scott konusundaysa ikiye bölündü. BBC, "Ripley: Büyüleyici mi yoksa sevimsiz mi?" başlıklı haberinde eleştirmenlerin Scott hakkındaki farklı yorumlarına yer verdi.

Haberde, Guardian'dan Lucy Mangan'ın oyuncuyu "kesinlikle büyüleyici" diye nitelendirerek diziye 5 yıldız verdiği hatırlatıldı. 

BBC'nin haberinde Variety'den Amaride Tinubu'nun incelemesine de yer verildi. Tinubu, oyuncunun Ripley rolünde "kesinlikle sevimsiz" olduğunu öne sürmüştü.
 

Independent Türkçe, Insider, BBC, Guardian, Variety

DAHA FAZLA HABER OKU