Salman Rüşdi sahnede bıçaklanması hakkında ilk kez konuştu

Yazar, bıçaklı saldırganın "sağ gözünün gördüğü son şey" olduğunu söylüyor

(AP)

Salman Rüşdi, 2022'de neredeyse hayatına mal olan bıçaklı saldırı hakkında ilk kez konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

76 yaşındaki yazar, iki yıl önce New York'taki Chautauqua Enstitüsü'nde ifade özgürlüğü üzerine bir konferans vermeye hazırlanırken defalarca bıçaklanmıştı.

Saldırı, Şeytan Ayetleri adlı romanının İslam dünyasının bazı kesimlerine göre dine küfür içerdiği gerekçesiyle 1989'da yazar hakkında ölüm fetvası çıkarılmasının ardından gerçekleşmişti.

Bu fetva kaldırılmış olsa da yazarın hayatına yönelik tehditler devam etti ve şimdi Rüşdi, suikastçısıyla karşılaştığında neler hissettiğini açıkladı.

Yazar, "Demek sensin. İşte buradasın" diye düşündüğünü hatırlıyor. 

Uzak geçmişten gelen ve beni öldürmek için zamanda geriye, o uzak geçmiş de denebilir, sürüklemeye çalışan bir şey gibi hissettim.

Rüşdi, Hz. Muhammed'in aşağılayıcı tasvirlerini içeren 1988 tarihli romanıyla İslam dünyasının bazı kesimlerini rahatsız etmişti.

Bunun sonucunda saklanmak zorunda kalmıştı ancak sonunda hayatına yönelik ciddi tehditlerin geçmişte kaldığına inanarak yeniden kamuoyunun önüne çıkmıştı.

Ağustos 2022'deki olay sırasında 24 yaşında olan Hadi Matar, Rüşdi'ye saldırmakla suçlanıyor ve o zamandan beri kefaletsiz olarak tutuklu bulunuyor.

Kendisine isnat edilen suçları kabul etmese de Matar, İslam'ı ele alış biçimi nedeniyle yazardan hoşlanmadığını itiraf etmişti:

O kişiden hoşlanmıyorum. Çok iyi biri olduğunu düşünmüyorum.

O İslam'a saldıran biri, onların inançlarına, inanç sistemlerine saldırdı.

Rüşdi'nin röportajı, saldırıyla ilgili yeni anı kitabı Knife: Meditations After an Attempted Murder'ın (Bıçak: Bir Cinayet Girişimi Üzerine Düşünceler) yayımlanmasından önce geldi.

Booker Ödüllü yazar yeni anı kitabını okurken şunları söyledi: 

Sağ gözümün köşesinde (sağ gözümün göreceği son şey) siyahlar içindeki adamın oturma alanının sağ tarafından bana doğru koştuğunu gördüm. Siyah giysiler, siyah yüz maskesi. Sertçe ve alçaktan geliyordu. Çömelmiş bir füze gibiydi.

İtiraf ediyorum, bazen suikastçımın halka açık bir toplantıda ya da başka bir yerde çıkıp benim için bu şekilde geldiğini hayal etmiştim. Bu yüzden bana doğru koşan bu ölümcül şekli gördüğümde ilk düşüncem, 'Demek sensin. İşte buradasın' oldu.

 

Hadi Matar

Hadi Matar, Salman Rüşdi'yi bıçaklamakla suçlanıyor (AP)​​​​​


Saldırıdan sonra Rüşdi 6 hafta hastanede kalmıştı. Rüşdi, saldırıdan sonraki ilk televizyon röportajında CBS'in 60 Dakika programında Anderson Cooper'a şöyle konuştu: 

Hayatımı kurtaran cerrahlardan biri bana 'Önce çok şanssızdın, sonra çok şanslı oldun' dedi. Ben de 'Şanslı olan ne' diye sordum ve o da bana 'Şanslı olan, sana saldıran adamın bıçakla nasıl adam öldürüleceği hakkında hiçbir fikri olmamasıydı' dedi.

Knife: Meditations After an Attempted Murder, 16 Nisan'da çıkacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU