ABD'li girişim, uzaya "stadyum büyüklüğünde" yaşam alanları fırlatmayı planlıyor

Max Space'in kurucusu, "Uzayla ilgili sorun, uzayda yeterince yaşanabilir alan olmaması" diyor

Max Space'in 2026'da SpaceX roketiyle fırlatmayı planladığı genişleyebilen yaşam alanının bir modeli (Max Space)

ABD merkezli bir girişim uzayda tarım, turizm ve hatta spor etkinliklerini kolaylaştırma amacıyla yörüngeye "stadyum büyüklüğünde" yaşam alanları fırlatmayı planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salı günü 39. Uzay Sempozyumu'nda "sınırsız bir şekilde genişleyebilen" tasarımını tanıtan Max Space, bunun Alçak Dünya Yörüngesi'nde uzay istasyonlarının yanı sıra Ay ve Mars'ta koloniler kurmak için de kullanılabileceğini iddia ediyor.

Max Space'in kurucu ortağı Aaron Kemmer, "Bugün uzayla ilgili sorun, uzayda yeterince yaşanabilir alan olmaması" dedi.

Uzaydaki kullanılabilir alanı çok daha ucuz ve çok daha büyük hale getirmediğimiz sürece insanlığın uzaydaki geleceği sınırlı kalacak.

Max Space'in ilk yaşam alanının 2026'da SpaceX roketiyle fırlatılması ve 2030'dan önce birkaç görev daha yapılması planlanıyor.
 


Yaşam alanları 20 metre3 ila 1000 m3 arasında değişecek fakat şirket ölçeklenebilirlikte teorik bir sınır olmadığını öne sürüyor. Şirket gelecekte uzaya mega yapılarını fırlatırmak için SpaceX'in halihazırda geliştirilme aşamasındaki devasa Starship roketini kullanmayı umuyor.

Max Space'in kurucu ortağı Maxim de Jong, "Neredeyse 20 yıl önce ilk iki şişirilebilir uzay aracı basınç gövdesini tasarlayıp inşa ettim ve bugün hâlâ Dünya yörüngesinde dönüyorlar" dedi.

Bunların başarılarına rağmen boyutlarını uzayda gerçekten ihtiyaç duyduğumuz büyüklüklere etkili bir şekilde çıkaramayacağımızı fark ettik. Bu nedenle her iki Genesis aracı da uçtuktan sonra genişleyen bir mimari geliştirmek üzere tamamen farklı bir tasarım yoluna girerek nihayetinde, temelde öngörülebilen ve sınırsızca ölçeklenebilen bir yapı geliştirdim.

Modüllerin ilk uygulamaları, roketlerin yörüngedeyken yakıt ikmali yapmasına imkan tanıyan, uzay araçlarının itki yakıt depoları olabilir.

Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) 2030'dan önce emekliye ayrılmaya hazırlanırken Max Space, yörüngede bir uzay istasyonu inşa etmek için NASA ve diğer hükümetlerin uzay kuruluşlarıyla sözleşme imzalamayı da umuyor.

Yapımı 2011'de tamamlanan UUİ'nin maliyeti yaklaşık 100 milyar dolardı. Max Space benzer büyüklükte bir yapıyı sadece 200 milyon dolara, yani UUİ'nin maliyetinin sadece yüzde 0,2'siyle inşa edebileceğini öne sürüyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU