Ruhani: Süleymani benden savunma bakanı olarak Devrim Muhafızları subayları arasından birini atamamı istedi

Ruhani, ikinci dönemi kazandıktan sonra Devrim Muhafızları liderleriyle buluştu / Fotoğraf: İran Cumhurbaşkanlığı web sitesi

Ruhani, ikinci dönemi kazandıktan sonra Devrim Muhafızları liderleriyle buluştu / Fotoğraf: İran Cumhurbaşkanlığı web sitesi

İran Cumhurbaşkanlığı sırasında, bu ilişkilerin bilinmeyen yönlerini, özellikle de ikinci dönemi kazandıktan sonra nüfuzlu Devrim Muhafızları’nın üst düzey liderleriyle yıllar önce bir araya geldiği ünlü toplantının detaylarını açıkladı.

Ruhani’nin resmi internet sitesine göre eski cumhurbaşkanı, bir grup gazeteciye o dönemde Devrim Muhafızları liderleriyle yaptığı görüşmenin ‘seçim sonrası barış ve sükunet için’ olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ruhani, ikinci seçim kampanyası sırasında İran Devrim Muhafızları’nı sert bir şekilde eleştirerek, ‘silahın sahibi hükümet’ olarak nitelendirmişti.

Ayrıca, Ocak 2016’da nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesi sırasında füze faaliyetlerindeki artışı da eleştirmişti.

Ruhani, iki taraf arasındaki gerginliğe son veren görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sitesinde yer alan açıklamaya göre 2020’de Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD tarafından öldürülen, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, toplantının sonunda Devrim Muhafızları subayları arasından bir Savunma Bakanı’nın belirlenmesini istedi.

Bu, Ruhani ile Devrim Muhafızları arasında bakanın adaylığı konusunda yaşanan anlaşmazlıklara ilişkin o dönemdeki çelişkili anlatıların üstü kapalı bir şekilde doğrulanması oldu.

Süleymani’nin talebinin aksine Ruhani, Devrim Muhafızları Bakanlığı’nın kaldırılıp Savunma Bakanlığı’na dahil edildiği 1989’dan sonra atılan nadir bir adımla, İranlı bir subay olan Emir Hatemi’yi bu göreve atadı.

Ruhani’nin açıklaması, Devrim Muhafızları liderlerinin farklı açıklamalarının ortasında geldi.

Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, iki yıl önce yaptığı bir açıklamada, Devrim Muhafızları liderlerinin, Ruhani’nin, dini lider Ali Hamaney’in sözlerinden farklı olan tutumunu protesto ettiğini söyledi.

Hacızade açıklamasında, “Süleymani, Ruhani’ye devrimi, rejimi ve lideri savunmanın bizim için kırmızı çizgi olduğunu, her zaman çarpıtıp sessiz kalabileceğimizi düşünmemeleri gerektiğini söyledi” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU