Elon Musk nasıl Çin'e bağımlı hale geldi?

"Bu piyasa Tesla'dan önce ve Tesla'dan sonra diye ikiye ayrılıyor"

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, 2020'de Şanghay'da Model 3'ü tanıtırken sahnede dans etmişti (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), teknoloji milyarderi Elon Musk'ın gittikçe Çin'e bağımlı hale geldiğini yazdı. 

Haberde, Tesla'nın ciddi ekonomik zorluk yaşadığı 2020'de Musk'ın büyük bir hamleyle Çin'in Şanghay şehrinde ilk fabrikasını açtığına dikkat çekildi. 

Fabrikanın, Tesla'ya ucuz parça ve işgücü kazandırdığına işaret edilirken, Pekin yönetiminin genelde yabancı iş insanlarına sağlamadığı birçok fırsatı Musk'a verdiği belirtildi. Tesla, Çinli bir şirketle işbirliği yapmadan ülkede fabrika açabilen ilk yabancı firma olmuştu.

Ancak Tesla'nın son dönemde özellikle Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD karşısında geride kaldığı hatırlatıldı. BYD, 2023'ün son çeyreğinde Musk'ın firmasından daha fazla satış yapmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde ayrıca Tesla'nın Çin'de yürüttüğü lobicilik faaliyetleriyle Pekin yönetiminin Şanghay'daki fabrikanın kuruluşu sırasında emisyon yönetmeliklerini değiştirdiği aktarıldı. 

Musk'ın Şangay'daki fabrikanın kuruluşunda daha sonradan Çin Başbakanı olan Li Çiang'la da yakından çalıştığı bildirildi.

General Motors'ın eski Asya yöneticisi Michael Dunne, Tesla'nın Çin'de fabrika açmasının Asya piyasasını canlandırdığına dikkat çekerek, "Bu piyasa Tesla'dan önce ve Tesla'dan sonra diye ikiye ayrılıyor" dedi.

Öte yandan Musk, ocakta yaptığı açıklamada Çinli elektrikli otomobil firmalarının Tesla'yı geride bıraktığına işaret ederek "Önlem alınmazsa Çinli şirketler rakiplerini yerle bir edecek" ifadelerini kullanmıştı.

Tesla, rakipleriyle mücadele edebilmek için Çin'de bazı modellerde indirime gitmişti. Ayrıca firmanın bu ayın başında Şanghay'daki fabrikada üretimin azaltılmasını kararlaştırdığı da aktarılmıştı. Bunun ardından şirketin hisselerinde sert düşüş yaşanmıştı.

NYT, Musk'ın Çin'deki elektrikli otomobil faaliyetlerinin Washington'ın dikkatini çektiğini yazdı. 

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nden Demokrat Mark Warner, "Elon Musk, Şanghay'daki fabrikası da dahil Çin'de ciddi finansal riskler alıyor" dedi. 

Haberde, Çin ordusunun Teslalardaki kameraların hassas veri toplayabileceğini öne sürerek araçların tesislere girişini 2021'de yasakladığı da hatırlatıldı.


Independent Türkçe, New York Times, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU