Temettü açıklaması Google'ın hisselerini fırlattı

Hisse fiyatının yüzde 16'nın üzerinde artmasıyla şirketin borsa değeri 2 trilyon doları aştı

(Reuters)

Google'ın ana şirketi Alphabet'in hisse senedi fiyatı, üç aylık kazanç raporunu yayımlaması ve yatırımcılara nakit temettü dağıtacağını açıklamasının ardından perşembe günü yaklaşık yüzde 16 fırladı.

Şirket 31 Mart'ta sona eren çeyrekte geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 60 daha fazla kâr bildirdi.

Bu çeyrekte Wall Street'in satış beklentilerini aştı ve yatırımcılarına hisse başına 20 sentlik ilk nakit temettüsünü açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketin CEO'su Sundar Pichai, "İlk çeyrekteki sonuçlarımız arama, YouTube ve buluttan gelen güçlü performansı yansıtıyor" dedi ve Google'ın yapay zeka hizmetlerinin şirketin ana işine çok faydalı olduğunu ekledi.

Mesai sonrası yapılan işlemlerde, şirketin hisseleri yaklaşık yüzde 16 fırladı ve borsa değeri yaklaşık 300 milyar dolar artarak 2 trilyon doları aştı.

Pichai, Google'ın gelir artışlarının önemli bir kısmının yeni yapay zeka hedeflerine atfedilebileceğini söyledi.

Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Yapay zeka özetlerini kullanan insanlar arasında arama kullanımında bir artış görmek bize cesaret veriyor" dedi.

Bu ay Google, insanların daha üretken olmasını sağlayabileceğini iddia ettiği bir dizi yeni yapay zeka özelliği yayımladı.

Yapay zeka araçları Google'ın "Cloud Next" etkinliğinde tanıtıldı ve yakında Google Docs ve Sheets'in yanı sıra Gmail'i de içeren Google'ın Workspace paketine gelecek.

Bazıları "Gemini in Gmail"in bir parçası olan araçlar, kullanıcılara taslak olarak yazdıkları notları yapay zeka aracılığıyla düzgün yazılmış bir mesaja dönüştürme imkanı tanıyacak.

Pichai, "Gemini dönemimizde epey ilerledik ve şirket genelinde harika bir momentum var" dedi.

Yapay zeka araştırma ve altyapısındaki liderliğimiz ve küresel ürün ayak izimiz, bizi bir sonraki yapay zeka inovasyonu dalgası için iyi bir konuma getiriyor.

Yapay zeka halihazırda Google'ın bulut bilişim bölümünün büyümesini destekliyor ve bölümün üç aylık geliri geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 fırlayarak 9,57 milyar dolara ulaştı.

Ancak, teknoloji devinin İsrail devleti ve ordusuyla yaptığı 1,2 milyar dolarlık sözleşmeye karşı düzenlenen protestolara katılan düzinelerce çalışanın işten çıkarılması nedeniyle bulut bölümü zorluklarla da karşı karşıya.

Protestoyu düzenleyen No Tech for Apartheid adlı kâr amacı gütmeyen kuruluşun sözcüsü "Şirket muhalefeti bastırmaya, çalışanlarını susturmaya ve onlar üzerindeki gücünü yeniden tesis etmeye çalışıyor" demişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU