Süper modelin "gelecek" endişesi: "Düşündüğüm şey bu"

Öncü model son koleksiyonların kendisini endişelendirdiğini söyledi

(Victoria & Albert Müzesi)

Naomi Campbell, moda endüstrisinin çeşitlilik konusunda "geriye gittiğinden" endişe duyduğunu dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sektörde neredeyse 40 yıldır öncü rol üstlenen 53 yaşındaki süper model dünya çapında birçok Vogue kapağında yer alan ilk siyah manken.

Campbell bu açıklamaları Londra'daki Victoria & Albert Müzesi'nde düzenlenen kariyerine adanmış kişisel serginin tanıtımı sırasında yaptı.

The Times'ın haberine göre, sergi öncesinde düzenlenen bir brifing sırasında Vogue Britanya'nın ilk siyah editörü olarak görev yaptığı süre boyunca kapsayıcılığı artırmak için adımlar atan Edward Enninful'un çalışmalarına övgüde bulundu. Ancak Campbell, sektörün geleceği hakkında "endişeli" olduğunu söyledi.

Campbell 13 Mart çarşamba günü, "Bu [çeşitlilik] devam edecek mi? Bu gerçekten düşünmek istemediğim bir soru ama düşündüğüm şey bu çünkü koleksiyonlara tekrar baktıkça geriye gittiğimiz konusunda endişelenmeye başlıyorum" dedi.

Neden yaptığım işi yapmaya devam ediyorum? Çünkü işim henüz bitmedi. Sesimi ve platformumu kullanarak baskıyı sürdürmem gerektiğini düşünüyorum.

Campbell kariyeri boyunca sektördeki çeşitliliği artırmak için çalıştı. 1989'da Siyah Kızlar Koalisyonu'na (Black Girls Coalition) katılmış ve 2007'de Vogue İtalya'nın "siyah sayısı"na öncülük etmişti.

Campbell, 2013'te diğer siyah modellerle bir araya gelerek Çeşitlilik Koalisyonu (Diversity Coalition) adlı bir savunuculuk grubu kurmuş ve küresel moda haftalarının yönetim organlarına açık bir mektup yazarak o sezonki defilelerde hiç siyah model kullanmayan ya da bir tane kullanan kamuoyunca iyi bilinen tasarımcılara meydan okuyarak yaptıkları bu şeyi "ırkçı bir eylem" diye nitelendirmişti. 

Naomi: In Fashion adlı sergi haziranda açılacak ve Campbell'ın neredeyse 40 yıllık kariyerini, model olduğu süre boyunca hem podyumda hem de özel hayatında giydiği sergi için seçilmiş 100 kıyafet üzerinden kronolojik olarak anlatacak.

Campbell bu sergide "daha önce hiç kimseye göstermediği pek çok kişisel eşyanın" yer alacağını söyledi.

Campbell "Birçok kişinin bilmediği ve görmediği gizli bir yanım var. Sunacağım şeylerin arkasındaki hikayeleri de bilmiyorlar" dedi.

Bu sergi benim Pandora kutumu açtı.

Sergi, Naomi'nin büyüdüğü güney Londra'daki Streatham'da geçen ilk yıllarını ve 15 yaşında alışveriş yaparken bir modellik ajansından teklif almasından önce çocukluğundaki dans tutkusunu anlatacak.

Naomi: In Fashion'da 2007'de modelin, hizmetçisine cep telefonu fırlatmasının ardından 5 günlük kamu hizmeti cezasına çarptırıldığı olayı da ele alınacak. Campbell'ın Kamu hizmetinin son gününde giydiği Dolce & Gabbana elbisesi de sergilenecek.

Bu, South Kensington müzesinin hâlâ hayatta olan bir mankenin kariyerine odaklanan ilk sergisi olma özelliğini taşıyor.

Naomi: In Fashion sergisi 22 Haziran 2024 - 6 Nisan 2025'te açık olacak. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU