Çöp dağında yangın: Delhi zehirli duman altında

Ghazipur çöp sahasına günde 2 bin ton çöp dökülüyor ve yakında Tac Mahal'den daha yüksek olabilir

Hintli itfaiyeciler Ghazipur çöplüğündeki yangını söndürmek için çalışıyor (Reuters)

Hindistan'ın en büyük çöp yığınlarından biri neredeyse 24 saat geçmesine rağmen yanmaya devam ediyor ve başkent Delhi'nin kenar mahallelerindeki yoğun nüfuslu bölgenin havasına zehirli dumanlar saçıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

40'tan fazla futbol sahasını kaplayan ve 65 metre yüksekliğe kadar çıkan Ghazipur çöp sahası, pazar akşamı bölgedeki sıcaklıkların yükselmesiyle alev aldı.

Yerel yetkililer yangının bugün de devam ettiğini ve en az 6 itfaiye aracının söndürme çalışmaları için olay yerinde olduğunu belirtti. 

Özellikle Hindistan'ın hızla yoğunlaşan sıcak hava dalgalarının metan zengini bu çöp sahalarını son derece yanıcı hale getirmesi nedeniyle çöp yığınlarının günlerce süren yangınlar çıkarması alışılmadık bir durum değil.

Bu çöp sahasında en son 2022'deki ölümcül sıcak hava dalgası sırasında büyük bir yangın çıkmıştı. 2018'de çöp yığının bir kısmının çökmesiyle iki kişi hayatını kaybetmişti.

Konut ve ticari binalarla dolu bölgeyi kalın bir zehirli duman tabakası kapladı. Bölge sakinleri solunum problemlerinden şikayet ediyor. 

Haber kanalı NDTV'ye konuşan olay yerinin yakınındaki Gharoli köyü sakinlerinden Ram Kumar, "Tahriş olduğundan dolayı gözlerimizi açık tutamıyoruz ve nefes almakta güçlük çekiyoruz" dedi.
 

Az önce arabayla Ghazipur çöp sahasını saran korkunç yangının yanından geçtim! Bu tür patlak veren yangınların kontrol altına alınması zordur, atık yönetimiyle ilgili politika ve uygulamalarımızdaki sistemik başarısızlığı gözler önüne seriyor
 

#Video | Delhi'nin Ghazipur çöp sahasında yangın patlak verdi

Uzmanlar, çöp sahasından çıkan zehirli dumanın solunmasının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti. 

Birds Clinic'te kıdemli göğüs hastalıkları danışmanı Dr. Shivakumar K., The Indian Express'e verdiği röportajda, "Çöp sahası yangınlarından çıkan dumanın solunması, solunum yolunda anında tahrişe neden olarak öksürük, hırıltılı ve nefes darlığı gibi semptomlara yol açabilir" dedi.

Muhalefette bulunan Başbakan Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP), halihazırda yolsuzluk suçlamasıyla hapiste tutulan Delhi eyalet Başbakanı Arvind Kejriwal'i, yönetiminin çöplüğü temizlemekteki "başarısızlığı" nedeniyle sertçe eleştirdi.

BJP sözcüsü RP Singh, "Delhi hükümeti başarısız oldu" dedi.

Çöp sahasını Aralık 2023'e kadar temizleyeceklerini iddia ettiler. Ancak bunlar hem yolsuzluk yapıyorlar hem de iç çatışmaya kapılmışlar. Delhi umurlarında değil.

Bu çöp sahası 1894'te açılmış ve 2002'de kapasitesini doldurmuştu. Ancak günde yaklaşık 2 bin ton çöpün dökülmesiyle hâlâ büyümeye devam ediyor ve yakında Tac Mahal'den daha yüksek olması bekleniyor.

Hindistan şehirleri her yıl 62 milyon ton atık üretiyor ve mevcut tahminlere göre bu rakam 2030'a kadar 165 milyona ulaşacak. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU