"Yalnız kurt" hedefte: Çin'in en zengin iş insanı topa tutuldu

Çin Komünist Partisi de devreye girdi

Medya önünde pek görülmeyen Zhong Shanshan, Çin medyasında "yalnız kurt" diye anılıyor (AFP)

Çin'in en zengin iş insanı Zhong Shansan "yeterince vatansever" olmadığı gerekçesiyle eleştiri topluyor. 

Çin'in en büyük içecek şirketi Nongfu Spring'in sahibi Zhong, ülkede Twitter'ın muadili olarak kullanılan Weibo'da milliyetçi kesimlerin hedefi haline geldi. 

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, eleştirilerin Nongfu Spring'in en büyük rakiplerinden içecek firması Wahaha Group'un kurucusu Zong Qinghou'nun ölümünün ardından başladığını yazdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şubatta 79 yaşında hayatını kaybeden Zong, Fransa merkezli Danone firmasıyla yaptığı ortaklıkta mahkemelik olmuş, açtığı davayı 2009'da kazanarak şirketin hisselerini satın almıştı. Bunun ardından 2012'de 20,1 milyar dolarlık servetiyle Çin'in en zengin kişisi haline gelmiş, ülkede milliyetçi kesimin de desteğini kazanmıştı.

Bazı sosyal medya kullanıcıları iki iş insanı arasında kıyaslamaya girerek, Zhong'a yönelik saldırgan paylaşımlar yaptı. 

Bir Weibo kullanıcısı, 69 yaşındaki iş insanının oğlu Zhong Shuzi'nin ABD pasaportu olduğuna dikkat çekerek şöyle yazdı:

Babasının devasa mal varlığını miras alacak. Ancak Çin'in gelecekteki en zengin adamına dönüşecek bu kişi bir Amerikan vatandaşı. Bu inanılmaz bir şey.

Nongfu Spring'in büyük hissedarları arasında, ABD merkezli yatırım firmaları Vanguard ve BlackRock gibi şirketler de yer alıyor.

Başka bir Weibo kullanıcısı bu duruma işaret ederek, "Zhong'un oğlu nihayetinde firmayı bir Amerikan yurttaşı olarak. Ancak bir Çinli olarak ben sadece kendi ulusal markalarımızı destekliyorum" ifadelerini kullandı. 

Diğer yandan sosyal medyada Nongfu'nun ürünlerine karşı başlatılan boykot girişimi de etkili oldu. CNN'in aktardığına göre firmanın hisselerinde şubatın başından bu yana yüzde 5'lik düşüş yaşandı. Bunun şirkete 3 milyar dolara mal olduğu bildirildi.

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre martın başından beri Zhong'un şahsi serveti 2 milyar dolar azaldı. İş insanının mal varlığı 64,5 milyar dolar.
 

afp.jpg
Hayatını kaybeden Zong, bir dönem Çin'in en zengin iş insanıydı (AFP)


Haberde, Zhong'a yöneltilen eleştirilerin, Pekin yönetiminin ekonomik kalkınmayı güçlendirmek amacıyla özel şirketleri desteklemeye yönelik politikalar izlediği bir döneme geldiğine de dikkat çekildi.

Çin Komünist Partisi'nin Cıciang eyaletindeki gazetesi Cıciang Daily'de yayımlanan bir analizde, özel firmalarla ilgili olumsuz paylaşımların durdurulması istendi. 

Cıciang Finans ve Ekonomi Üniversitesi'nden akademisyen Wei Jiang'ın kaleme aldığı yazıda, "Özel şirketler benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya. Artık onları daha da fazla korumalıyız" dendi.


Independent Türkçe, CNN, Fortune

DAHA FAZLA HABER OKU