Kanalizasyon projesi sırasında "1500 yıllık" iskeletler bulundu

Kemikler, Meksika'nın Pozo de Ibarra kasabasında yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı

Meksika'nın Pozo de Ibarra kasabasında yapılan bir arkeolojik kazı sırasında bulunan kafatası yığını (INAH)

Meksika'da arkeologlar, bir inşaat projesi için alan hazırlarken "karmaşık bir mezarlık sisteminin" parçası olduğuna inandıkları bir kadim kemik zulası keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'ne (INAH) göre uzmanlar, iskeletleri Pozo de Ibarra kasabasında kanalizasyonla ilgili bir inşaat projesi için alan hazırlarken buldu.

Alanda en az 7 sağlam kafatası keşfedildi. Kafataslarında, INAH'a estetik amaçlara yapılmış olabileceğini belirttiği "kafatası modifikasyonu" kaynaklı delik izleri bulunduğunu bildirildi.

INAH'a göre kemikler, mezar alanının kasıtlı bir şekilde yapılandırıldığını düşündürecek şekilde düzenlenmiş.

INAH yaptığı açıklamada, "Bu, ana gömüden oluşan bir mezar sistemi yani iskelet anatomik ilişkisini koruyor ve buna belirli bir düzenlemeye sahip anatomik ilişki olmaksızın biriktirilen insan kemiği kalıntıları eşlik ediyor" dedi.

Hepsi tipik olarak daha uzun olan uyluk kemiği, kaval kemiği, döner kemik ve dirsek kemiği gibi kemikler belirli bir noktaya yerleştirilmiş. Kafatasları da kasıtlı olarak bir araya getirilmiş, bazıları diğerlerinin üzerine yığılmış. Bunlar mezar alanının farklı bir kısmına yerleştirilmiş.

Uzmanlar kemiklerin yaşını henüz teyit etmese de yaklaşık 1500 yıllık olabileceğine inanıyor.

INAH açıklamasında, "Keşif muhtemelen Amapa kültürel evresiyle (MS 500-800/850) ilişkili çünkü o döneme ait seramik kaplar ve antropomorfik figürinler de ortaya çıkarıldı" dedi.

Grup, keşfi hem daha geniş kapsamlı arkeolojik sonuçları hem de alanın kalitesi açısından övdü.

INAH, "Bu arkeolojik buluntu, yakındaki diğer alanlarda bu tür bir gömüye dair herhangi bir emsal bulunmadığından olağanüstü ve bölgedeki cenaze işlemleri hakkındaki anlayışı zenginleştiriyor" diye belirtti.

Ayrıca enstitü, mirasın korunması, araştırılması, muhafazası ve elde edilen bilgilerin yayılması için farklı INAH birimleri arasındaki işbirliğini teşvik ediyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU