Büyük beyaz köpekbalığının devasa atasının fosili bulundu

Dinozorlarla birlikte yaşayan, tarih öncesine ait yırtıcı hayvanın soyu muhtemelen av rekabeti nedeniyle tükendi

(Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences)

Büyük beyaz köpekbalıklarının atasına ait olağanüstü derecede iyi korunmuş dev bir fosil bulan bilim insanları dinozorlarla birlikte yaşamış bu tarih öncesi yırtıcıların soyunun nasıl tükendiğini ortaya çıkardı.

İlk kez 18. yüzyılda keşfedilen Ptychodus cinsi köpekbalıkları, çoğunlukla fosil diş örneklerine dayanılarak tanımlandı fakat vücutlarının gerçek şekli ve boyutu belirsizliğini korudu.

Keşifte yer alan bilim insanları şöyle diyor:

Örnekler çoğunlukla tek başına dişlerden ya da az çok tam haldeki dentisyonlardan oluşurken, kafatası ve kafatası dışındaki iskeletin parçaları çok nadir bulunuyor.

Öte yandan yeni ortaya çıkarılan fosiller arasında tüm vücudun hatlarını gösteren bir örnek de var. Fosil yaklaşık 100 milyon yıl önce başlayan, Meksika'daki Geç Kretase döneminin erken zamanlarına ait.

Bilim insanları "iyi korunmuş" fosilin Ptychodus'un anatomisi ve sistematik konumu hakkında kritik bilgileri açığa çıkardığını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 10 metre uzunluğundaki fosil örneğini inceleyen araştırmacılar köpekbalığının atası ve onun şekli, nasıl hareket ettiği ve sudaki avlanma teknikleri hakkında bilgi edindi.

Bilim insanları bu büyük yırtıcının, büyük beyaz köpekbalıkları ve somon köpekbalıklarını içeren dik burunlular veya Lamniformes grubuna ait olduğunu ve günümüz köpekbalıklarında görülenlerden farklı olarak öğütücü dişlere sahip olduğunu buldu.

Araştırmacılar, bu köpekbalıklarının muhtemelen derin denizlerdeki omurgasızlardan ziyade büyük ölçüde ammonitler ve deniz kaplumbağaları gibi sert kabuklu avlarla beslendiğini söylüyor.

Araştırmacılar yüksek hızlarda seyahat ettiklerine işaret eden aerodinamik bir vücut şekline sahip, tarih öncesine ait bu köpekbalıklarının çok çeşitli olduğundan şüpheleniyor.

Bu köpekbalıkları Kretase deniz ekosistemlerinde "baskın bir gruba" işaret eden, "yırtıcılar arasında özel bir alanı" işgal etti.  

Dinozorları yok eden asteroit çarpmasından önce yok olmaları, bu tarih öncesi köpekbalıklarının yeni ortaya çıkan ve aynı avı hedefleyen dev deniz sürüngenleriyle rekabet nedeniyle yok olmuş olabileceğini gösteriyor.

Bilim insanları şöyle diyor:

Kampaniyen döneminde, Kretase sonundaki krizden çok önce yok olmaları, yeni ortaya çıkan küt dişli globidensini ve prognathodontin mosazorlarıyla rekabetle ilgili olabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU