Kuzey Kore'nin uzaydaki casus uydusunu uzaktan kontrol edebildiği ortaya çıktı

"Bu büyük bir olay"

Kuzey Kore'nin 2024'te üç casus uydu daha fırlatması bekleniyor (Reuters)

Kuzey Kore'nin kasımda fırlattığı casus uydu Malligyong-1'in işlevsel durumda olduğu tespit edildi.

Uzay uzmanları uydunun yörüngesindeki değişimlerin, Pyongyang'ın uzay aracını başarıyla kontrol ettiğini gösterdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Kore yönetimi iki denemenin ardından kasımda Malligyong-1'i başarılı bir şekilde fırlatmıştı. Kuzey Kore devlet medyası uydunun, Güney Kore ve ABD'deki hassas askeri ve siyasi alanları fotoğrafladığını öne sürmüş ancak herhangi bir görsel paylaşmamıştı.

Bağımsız radyo sinyali takipçileri, uydudan henüz bir sinyal alabilmiş değil.

Buna karşın konuyla ilgili bir blog yazısı yazan, Hollanda'daki Delft Teknoloji Üniversitesi'nden uydu uzmanı Marco Langbroek, "Şu anda kesinlikle uydunun çalışır durumda olduğunu söyleyebiliriz. Yaptığı manevralar Malligyong-1'in ölü durumda olmadığını ve Kuzey Kore'nin uydu üzerinde kontrolü olduğunu kanıtlıyor. Bu durum tartışmalıydı" ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Güney Kore Savunma Bakanlığı da, kendilerinin de uydunun yörüngede olduğu değerlendirmesi yaptığını aktardı. Bakanlık, kişisel analizlerle ilgili yorum yapmayacaklarını belirtti.

Savunma Bakanı Shin Won-sik, pazartesi yaptığı açıklamada, uydunun herhangi bir işlem yapıyor gibi görünmediğini ve bir keşif faaliyeti içinde olmadığını söylemişti.

Shin'in açıklamasını değerlendiren Langbroek, "Gerçekten de uydunun fotoğraf çekip çekmediğinden emin olamayız ancak en azından yörüngede manevra yapıyor. Bu açıdan işlevsel olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Önceki Kuzey Kore uydularının hiçbirinin manevra yapamadığını ve Malligyong-1'in manevralarının da sürpriz olduğunu belirten Langbroek, "Uydunun yörüngesini yükseltebilme kapasitesine sahip olmak büyük bir olay" diye yazdı.

Hollandalı uydu uzmanı, bu durumun Kuzey Kore'nin yakıt olduğu sürece uydunun irtifasını yükseltip ömrünü uzatması anlamına geldiğini belirtti.

Son yıllarda, dünyanın en büyük uzay güçleri ABD, Rusya ve Çin daha fazla manevra kapasitesine sahip uydular fırlatmıştı. Bu uyduların yörüngedeki diğer nesneleri gözleme kapasitesi de bulunuyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU