Giderek büyüyen tartışmaya Dune 2'nin yönetmeni de katıldı

Tasalanmayan sinemacı "Seyirciye güveniyorum" dedi

Dune 2'nin yönetmeni Denis Villeneuve, uzun zamandır beklenen devam filminin vizyona girmesinden önce giderek daha da tartışmalı hale gelen bir sinema polemiğine dahil oldu.

Geliş (Arrival) ve Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı (Blade Runner 2049) gibi filmlere imza atan sinemacı yeni filminin tanıtımıyla meşgul. Yapım, eleştirmenlerin beğenisini toplarken The Independent'tan Clarisse Loughrey de filme 5 üzerinden 5 yıldız verdi.

Başrollerinde Timothée Chalamet ve Zendaya'nın yer aldığı ve 2023'teki Hollywood grevleri nedeniyle ertelendikten sonra nihayet martta vizyona girecek Dune'un devam filminin süresiyle ilgili, yönetmene yeni bir röportajda soru soruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son 10 yılda filmler uzadıkça uzarken birçok kişi sosyal medyada düzenli olarak bu uzatılmış sürelerin gerekli olup olmadığını merak ediyor.

Bu tür tartışmaların odağında yer alan son filmler arasında Christopher Nolan'ın üç saatlik Oppenheimer'ı ve Martin Scorsese'nin üç saat 30 dakikalık filmi Dolunay Katilleri (Killers of the Flower Moon) yer alıyor.

Bu tartışmanın saçma olduğunu düşünenlerden biri de iki saat 46 dakika uzunluğundaki Dune 2'nin yönetmeni Villeneuve.

Yeni röportajda filmin süresi sorulduğunda Villeneuve, filmin dağıtıcısı Warner Bros Pictures'ın kendisine filmi kısaltmasını söylemediğini belirterek "Neredeyse tam tersi oldu" dedi.

Ancak bugünlerde gişe canavarı filmlerin çok uzun olduğu yönündeki şikayetlerden yılmayan Villeneuve, The Times'a şöyle dedi:

Ben seyirciye güveniyorum.

Yeni filmin süresini savunan yönetmen, Frank Herbert'ın romanından uyarlanan hikayenin daha pratik bir şekilde anlatılamayacak derecede "fazlasıyla yoğun" olduğunu söyledi.

"Başarılı olabilmemin tek yolu buydu" diyen Villeneuve şöyle ekledi:

Ayrıca Oppenheimer'ı düşünün. Nükleer fizik hakkında üç saatlik, R derecelendirmesi (17 yaşından küçüklerin filmi sinemada izlemek için yanlarında bir ebeveyn ya da yetişkin bulunmasını gerektiren sınıflandırma -çn.) alan, çoğunlukla konuşmalardan oluşan bir film. Ama kitle gençti; çocuklarıma göre açık ara yılın filmiydi.

 

Dune
Zendaya ve Timothée Chalamet, Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2​'de (Warner Bros Pictures)​​​​​​


Villenueve, birçok kişi daha uzun süreler karşısında hayal kırıklığına uğrayabilse de bugünün gençlerinin aslında filmlerin daha uzun olmasını istediğini savundu.

Yönetmen şöyle dedi:

Bir eğilim var. Gençler uzun film izlemeyi seviyor çünkü para ödüyorlarsa, sağlam bir şey görmek istiyorlar. Anlamlı bir içerik arzuluyorlar.

2023'te ABD ve Kanada'da en çok hasılat yapan ilk 10 filmin ortalama uzunluğunun iki saat 23 dakika olduğu tespit edilmişti. Bu, 2020'de kaydedilen ortalamadan neredeyse 30 dakika daha fazla.

Üçüncü bir Dune filmi yapılıp yapılmayacağına değinen Villenueve "Üçüncüsünü yapmaya yönelik kesinlikle bir istek var ama aceleye getirmek istemiyorum" dedi.

Villenueve, Dune: Messiah (Dune Mesihi) adlı yeni bir devam filmi çekilmesi sözkonusu olduğunda acele etmeyeceğini çünkü "Hollywood'daki tehlikenin, izleyicilerin heyecanlanıp kaliteyi değil sadece vizyon tarihlerini düşünmesi olduğunu" söyledi.

Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki (Dune: Part 2), 1 Mart'ta sinemalarda gösterime giriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU