Bölgede kalıcı barışın sağlanması için İran'a karşı daha sert bir duruş sergilenmeli

Tahran'ın tehditlerine karşı koruma sağlamak için entegre bir bölgesel güvenlik ağı oluşturmak

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, 17 Şubat'ta yeni İran füzelerinin girişini duyururken bir askeri yetkiliyle konuşurken (EPA)

Brian Katulis

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın patlak vermesinden bu yana dört aydan fazla zaman geçti, insan kayıpları artmaya devam ediyor ve daha geniş bölgesel istikrar ve refaha ulaşma fırsatı azalıyor. Son haftalarda Biden yönetimi öncelikle Gazze'de uzun vadeli bir ateşkes sağlamaya odaklandı. Bunun karşılığında daha fazla rehine salıverilmesi ve Yemen'deki Husi saldırılarına ve Irak ve Suriye'deki milis gruplarının saldırılarına cevap vererek daha geniş bir bölgesel tırmanışı önlemek üzerinde çalıştı. İran ve bölgesel müttefikleri hala bölge için stratejik bir tehdit oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden’ın Gazze'deki çatışmayı ele alma stratejisi, İsrail-Filistin çatışmasının iki devletli çözümüne dayanan bir yaklaşım üzerine odaklanıyor ve Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi gibi girişimleri teşvik ediyor. Ayrıca, Hint Okyanusu ile Ortadoğu ve Avrupa arasındaki bir koridorun güçlendirilmesini öneren G20 zirvesindeki önerilere de destek veriyor. Temel fikir, Mart ayı başında Müslümanların kutsal ayı olan Ramazan ayının başlangıcından önce yapılacak uzun süreli bir ateşkesin, barışa giden yolu açmaya yönelik daha geniş diplomatik çabalar için bir fırsat yaratabileceğidir.

Ancak bu planın karşı karşıya olduğu çeşitli zorluklar var. İlk olarak, bu çatışmanın ana tarafları olan İsrail ve Hamas'ın kısa vadeli bir anlaşmaya varması mümkün olmayabilir. Son geçici ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasından bu yana iki aydan fazla bir süre geçti. Katar ve Mısır'ın Amerikan katılımıyla arabuluculuk yaptığı uzun süren müzakereler henüz sonuç vermedi. İkinci olarak, geçici ateşkesin daha iddialı diplomatik girişimlere geçişi, İsrail ve Filistin politikaları içindeki bölünmeler nedeniyle büyük engellerle karşı karşıya. Ayrıca, Ukrayna'daki çatışma ve yaklaşan 2024 başkanlık seçimleri de dahil olmak üzere ABD'yi yoran, Başkan Biden ve zaten yorgun olan ekibi üzerindeki baskıyı artıracak başka küresel zorluklar da var.

İran faktörü

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmada uzun vadeli ateşkesin, bölgede daha geniş barış ve normalleşme çabalarının bir başlangıç noktası olarak kullanılması fikrine yönelik başlıca engel, İran ve 'Direniş Ekseni’nin' olası rolünde yatıyor. Aralık ayında Katar'da düzenlenen Doha Forumu'nda konuşan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran'ın iki devletli çözüme inanmadığını söyleyerek, bu tutumun İran ve İsrail'in üzerinde anlaştığı tek konu olduğunu belirtti. Abdullahiyan'ın bu açıklamaları, İsrail'in iki devletli çözüm fırsatlarını zayıflatma çabalarını vurgulamayı ve Tahran'ın yıllardır izlediği politikayı ortaya koymayı amaçlıyor. Bu politika, İsrail'i mevcut bir devlet olarak tanıma ve gelecekte olası bir devlet olarak Filistin'i tanıma gibi iki devletli çözüm fırsatlarını tehdit eden önlemleri içerebilir.
 

Bazıları 7 Ekim'in kısmen İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme anlaşmasını bozmayı amaçladığını iddia ediyor
 

Çoğu zaman, Arap-İsrail barış ve normalleşme çabalarıyla ilgili tartışmalar, bölgedeki İran'ın rolünden ve İran'ın bölgedeki umutları boşa çıkarma ve bölgesel barışı artırma ve işbirliğini artırma çabalarından ayrı ele alınır. Ancak İran meselesini Arap-İsrail meselesinden ayırmaya çalışmak, bölgedeki birçok İran destekli aktörün, İsrail ve Filistinliler arasındaki barış çabalarını engellemek için etkili önlemler aldığı karmaşık gerçeği göz ardı eder. Son zamanlarda İsrail ve bazı Körfez ülkeleri arasında yaşanan normalleşme çabalarının yanı sıra, 7 Ekim'deki saldırının İsrail ile Suudi Arabistan arasında bir normalleşme anlaşması yolunda ilerleme kaydetme çabalarını kısmen engellemeyi amaçladığını düşünenler de var.

İran aktif olarak İsrail'in varlığını reddeden Hamas, İslami Cihad gibi Filistinli örgütleri destekliyor. Ayrıca Lübnan'daki Hizbullah, Yemen'deki Husiler ve Suriye ile Irak'taki çeşitli silahlı örgütler gibi bölgesel örgütlerle bir ağ oluşturdu. Bu gruplar İsrail'e doğrudan saldırdı veya İsrail-Filistin çatışması çerçevesinde fırsatlar kullandı. Bu, İran'ın iç siyasi çıkarlarını güçlendirmek ve bölgedeki etkisini artırmak için Filistinlilere destek veren ve İsrail'e karşı düşmanlık besleyen söylemleri güçlendirmesine neden oluyor. Bu durum, barışa ve İsrail'le normalleşmeye yönelik bir eğilimle çelişiyor.

İran'ın devam eden nükleer programı, bölgede nükleer silahlanma yarışının ortaya çıkmasına neden olabilecek bir tehdit oluştururken, İran'ın terörist saldırıları desteklemesi ve Ortadoğu'da silah kaçakçılığı yapması, bölgesel devletlerin genel güvenliğini daha da zayıflatıyor. Bu daha geniş perspektiften bakıldığında, İran'ın rejimi Ortadoğu'da uzun vadeli bir barış tehdidi haline geliyor ve iki devletli çözüme yönelik yoğun çabaları engelliyor. Filistin haklarını destekleyenler, özellikle Filistin devletinin kurulma hakkını vurgulayanlar, İran ve Tel Aviv'deki güçler de dahil olmak üzere iki devletli çözümü engelleyen tüm güçlere odaklanmalıdır.

Elbette, İran'ın İsrailliler ile Filistinliler arasında iki devletli çözümü reddetmesi, özellikle Gazze'de devam eden savaş göz önüne alındığında, bugünlerde ana engel değil. İsrail, tarihindeki en sağcı hükümete sahip, sürekli olarak Filistin devleti kurma fikrini reddeden bakanları içeren bir hükümete sahiptir. Savaştan önce, bir buçuk on yıldan fazla bir süre boyunca, Gazze, İsrail'in varoluş hakkını reddeden bir örgüt tarafından kontrol ediliyordu. Dolayısıyla, bu sorunun özünde çözülmesi ve iki devletli çözüme doğru adım atılması zaten zor bir görevdir. Ancak, İran'ın mevcut rejimi ve bölgesel ortakları, ABD veya uluslararası toplumun barış çabalarını yeniden canlandırma girişimlerini engelleme gücüne sahiptir, bu nedenle İran'ın dayattığı bu tehdide karşı koruyucu adımlar atılmalıdır.
 

İran'ın devam eden nükleer programı bölgede nükleer silahlanma yarışını tehdit ediyor
 

Ortadoğu'da kapsamlı barışa ulaşmak için uzun vadede İran'ın potansiyel zorluklarıyla yüzleşmeye yönelik stratejiler

Kısa süreli krizlerin ve çözülmemiş sorunların bu kadar çok olduğu bir dönemde bu diğer faktörü devreye sokmak çok zor olabilir. Ancak İran'ın oluşturduğu uzun vadeli tehditlere karşı korunmak için Ortadoğu'da bir strateji geliştirmek gerekli hale geldi ve dört ana adımı içeriyor:

1. İran'ın oluşturduğu tehditlere karşı bağlantılı ve kapsamlı bir bölgesel güvenlik ağı oluşturulması gereklidir. Uzun yıllar boyunca ABD ve bazı önemli güvenlik ortakları, füze ve deniz savunması, istihbarat paylaşımı, terörle mücadele ve siber güvenlik gibi alanlarda entegre bir bölgesel güvenlik çerçevesi oluşturmaya yönelik fikirleri tartıştı. Artık İsrail, ABD Merkez Komutanlığının operasyon alanına entegre edildiğine göre, İran'a karşı savunma ve direniş eksenine odaklanarak bölgesel güvenlik işbirliğini güçlendirme çabaları kilit önem taşıyor.

İran'a ve İran'ın yıllar içinde bölge genelinde oluşturduğu grup ağlarına karşı güçlü durmak, Ortadoğu'nun genelinde istikrarın desteklenmesi açısından vazgeçilmez hale geldi. ABD'nin bölgeden çekilmesi, Suriye ve Irak gibi yerlerde bazılarının önerdiği gibi, yalnızca bölgeyi istikrarsızlaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda bir Filistin devletinin kurulması olasılığını da azaltacaktır.

2. İran ve Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki düzenli diplomatik katılımın faydalarını ve maliyetlerini değerlendirmek ve bölgesel güvenliği artırmayı amaçlayan daha fazla diyalog için yollar oluşturmak önemlidir. Zamanla, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkelerinin, İran ile yaptıkları kısa vadeli anlaşmaların, örneğin Çin'in geçen Mart ayında İran ve Suudi Arabistan arasında duyurduğu anlaşmanın, İran'ın bölgesel ve küresel güvenliği tehdit eden çabalarını sürdürdüğü sürece bölgesel güvenliği kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde sağlamayabileceği gerçeğiyle yüzleşmeleri muhtemeldir. Ancak bu kısa vadeli diplomatik anlaşmalar, İran'da kaçınılmaz liderlik değişimi gerçekleştiğinde muhtemelen sorunlarla karşılaşacaktır.
 

Filistin sorunu çözülmediği sürece İran ve bölgedeki ortakları bu sorunu sömürmeye devam edecek
 

3. ABD ve Avrupalı ​​müttefiklerinin Ortadoğu'daki uzun vadeli ve sürekli katılımının artırılması son derece önemlidir. Neredeyse on yıldır ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, giderek daha iddialı hale gelen Çin'in yarattığı artan zorluklara yanıt olarak odaklarını ve kaynaklarını Ortadoğu'dan Asya'ya doğru yönlendirmeye çalışıyor. Ancak, bu Asya'ya doğru kayma veya dengeleme, Ortadoğu'nun politik coğrafyada kilit bir nokta olarak kalıcı önemini göz ardı etti. Dahası, Rusya'nın 2014 yılındaki ilk müdahalesinden sonra 2022'deki ikinci Ukrayna işgali, bölgeden uzaklaşan bir ilgi kaymasına neden oldu. 7 Ekim'deki saldırılar ve ardından gelen savaş, Ortadoğu'daki geniş çaplı bölgesel çalkantılarla birlikte, ABD ve Avrupa'nın bölgede uzun vadeli bir yaklaşım benimsemelerini gerektiriyor; bölgesel ana ortaklarla ortaklıkları güçlendirerek, Körfez'den Ürdün ve Mısır'a kadar, hepsi Filistin devletinin kurulmasında ve İslam Cumhuriyeti İran'ın oluşturduğu tehditlere karşı savunmada güçlü bir çıkarı olan bölgesel oyuncuları içeriyor.

4. Ortadoğu'daki ortaklarla işbirliği içinde somut bir plan oluşturmak, Filistin Devleti'nin kurulmasını hedefleyen önemli bir adımdır. Filistin meselesi çözümsüz kaldıkça, İran ve bölgedeki müttefikleri, bu meseleyi Ortadoğu'nun dört bir yanındaki kitleleri kendi lehlerine harekete geçirmek için kullanmaya devam edeceklerdir. Gazze'deki savaş hakkında kamuoyunu etkileme mücadelesinde, İran ve ona destek verenler, egemen anlatıyı ele geçirmeyi başardılar ve bu durum, ABD ve İsrail hakkındaki görüşlerde büyük değişikliklere yol açtı. ABD ve bölgesel ortaklarının bir araya gelerek iki devletli çözümü destekleyen ciddi bir plan oluşturması, İran ve onu destekleyenlerle mücadelede dengenin değişmesine yardımcı olabilir.

Geçmişte yapılan hatalardan kaçınmak için, İsrail-Filistin çatışmasını çözme çabalarında iki devletli çözümü canlandırma çabalarına, İran ve Direniş Ekseni’nin bölgedeki istikrarı sarsma ve İsrail-Arap cephesinde ilerlemeyi engelleme rolüne özel bir önem verilmelidir.
 

* Bu analiz Şarku’l Avsat tarafından Londra merkezli Al Majalla dergisinden tercüme edilmiştir.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU