İsrail'e göre Hamas, Gazze'deki liderini değiştirmek istiyor

Refah operasyonu için Ramazan'a kadar mühlet verildi

2011'de tutuklu değişimi anlaşması kapsamında serbest bırakılan Yahya Sinvar, 2017'den bu yana Gazze'deki Hamas güçlerinin lideri konumunda (Reuters)

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, pazar günü yaptığı açıklamada yurtdışındaki Hamas liderliğinin örgütün Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın yerine başka birini aradığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas'ın Han Yunus'taki tugaylarının dağıtıldığını iddia edip İsrail'in Refah'a yönelik operasyon hazırlıklarına dikkat çeken Gallant, "Hamas komutanlarına güvenmiyor. Bu çok dikkat çekici bir şey. Örgütün Gazze istasyonuna ulaşılamıyor. Liderliğin sahada konuşabileceği kimse yok. Bu, Gazze'yi kimin yöneteceğine dair bir ihale olduğu anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Han Yunus'ta yaklaşık 200 şüphelinin teslim olduğunu öne süren Gallant, "Elinde RPG ve tüfek olan insanlar hakikati anlayarak savaşı bıraktı. Kaderlerinin ölmek ya da silah bırakmak olduğunu anladılar. Üçüncü bir seçenek yok" diye konuştu.

Gallant, "Hamas'ın elinde sadece Refah tugayı ve merkezdeki kamplardaki marjinal güçler kaldı. Askeri güçlerinin tamamen çökmesi için gereken tek şey İsrail ordusunun kararı. Burada yardım getirecek kimse kalmadı. Ne İranlılar ne de uluslararası yardımlar" dedi.

Hamas'ın askeri gücünün Refah'taki 4, Gazze'nin merkezindeki iki taburla sınırlandığını iddia eden Gallant, "134 rehine orada tutulduğu sürece durma hakkımız yok" ifadelerini kullandı.


Refah operasyonu için Ramazan'a kadar süre

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'ın savaşma gücünü kaybettiğini öne sürerken, savaş kabinesinin bir diğer önemli ismi Benny Gantz da olası Refah operasyonuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dün bir açıklama yapan Gantz, Hamas'ın elinde tuttuğu rehinelerin Ramazan'a kadar serbest bırakılmaması durumunda Refah'taki askeri operasyonları genişleteceklerini söyledi.

Bu yıl Ramazan ayı, 10-11 Mart tarihlerinde başlayacak.

Yaklaşık 1,5 milyon kişinin bölgeye sığındığının hatırlatılması üzerine Gantz, "Bedelin çok ağır olduğunu belirtenlere çok net şekilde söyleyebilirim ki, Hamas'ın tercih şansı var. Teslim olup, rehineleri serbest bırakabilirler. Böylece Gazze sakinleri, kutsal Ramazan'ı kutlayabilir" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, CNN, Jerusalem Post 

DAHA FAZLA HABER OKU